Skocz do zawartości

Przeniesie skofigurowanej Joomli

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam taki mały problem. Mam już istniejącą strone na joomli , dobrze skonfigurowaną z wgranymi odpowiednimi wtyczkami itp. Teraz bym chciał użyć plików tej strony do utworzenia nowej na nowej domenie i inne bazie danych.

Po prostu tak by nie trzeba było od nowa wgrywać wtyczek itd.

Niestety jak zgrałem pliki strony i tylko zmieniłem plik configuration.php to wyskakiwał błąd

jtablesession::Store Failed DB function failed with error number 1146 Table 'xxxx_xxxx.jos_session' doesn't exist SQL=INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` ) VALUES ( xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx','1293988859','','0','1','0' )

Robił już ktoś może w ten sposób, był bym wdzięczny za pomoc.

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

stworzyłeś bazę nową ale struktury i danych nie przeniosłeś - cała baza musi być utworzona włącznie z tą tabelą od sesji.

wyeksportuj sobie phpmyadminem całą bazę starej strony (czyli taki bakapik), zaimportuj ją do nowej bazy. bedziesz miec kopie serwisu 1:1...

a... i czasami zmiany w configuration.php nie wystarcza. są takie komponenty, które mają swoje pliki konfiguracyjne, w których są zapisane dane o np lajv sajcie albo bazie...

A mógł byś bardziej opisać do czego służy to narzędzie ?

Myślałem że prosta sprawa użyć już wcześniej skonfigurowanej joomli na nowej stronce a jednak... nie.

Jest to dodatek do Joomli, niejako plugin który umozliwia spakowanie całej Twojej witryny do pliku, zapisanie go na dysku, a później uploadujesz całą paczuszkę na serwer i w kilka prostych krokach (podobne do instalacji joomla) rozpakowujesz witrynę na nowym serwerze z wszelkimi ustawieniami jak miałeś poprzednio.

Wcześniej to narzędzie nosiło nazwę Joomla pack - poczytaj.

wyeksportuj sobie phpmyadminem całą bazę starej strony (czyli taki bakapik), zaimportuj ją do nowej bazy. bedziesz miec kopie serwisu 1:1...

Ok załóżmy ze już to będzie kopia serwisu, ale czy teraz mogę zmienić bazę danych lub choć by nazwę by była to po prostu inna strona o osobnej bazie danych. ?

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Ok załóżmy ze już to będzie kopia serwisu, ale czy teraz mogę zmienić bazę danych lub choć by nazwę by była to po prostu inna strona o osobnej bazie danych. ?

inaczej - wchodzisz w phpmyadmina w konkretna baze - robisz eksport tabel. zakladasz nowa baze recznie podajac inna nazwę - importujesz tabele. czasami robie to tak, ze na jednym monitorze mam jednego phpmyadmina na drugim drugiego w jednym robie eksport ale nie do pliku tylko na ekran, potem ctrl c i ctrl v na drugim phpmyadminie (i to juz nawet nie import tylko w sql) - oszczednosc czasu....

nazwę bazy zmieniasz swobodnie. możesz też mieć kilka joomli na jednej bazie - przedrostek (domyślnie jos) trzeba sobie wtedy zmieniać dla kazdego serwisu.

Najpierw musisz zapisać bazę z php my admin.

Kiedyś sprzedawałem gotowe bazy. Miałem taką instrukcję, zazwyczaj wystarczało. Tutaj jej część.

2. Na serwerze utwórz pustą bazę danych (zapamiętaj użytkownika i hasło)

3. Otwórz plik configuration.php i wpisz według tego schematu:

linia 7: $mosConfig_absolute_path = '/'; <-- wpisujemy naszą ścieżkę bezwzględną

(dla home.pl: domyślnie /) (dla nazwa.pl domyślnie: /home/nazwaserwera/ftp/nazwanaszegokatalogu)

jak sprawdzić ścieżkę bezwzględną? tworzymy plik o rozszerzeniu info.php i zawartości <?php phpinfo(); php?>

wrzucamy na serwer, uruchamiamy (np. naszadomena.pl/info.php), teraz najlepiej przez opcję szukaj (ctr;+f) znajdujemy "DOCUMENT_ROOT" - to jest nasza ścieżka bezwzględna

ścieżka bezwzględna zawsze zaczyna się znakiem /

linia 11: $mosConfig_cachepath = '/cache'; - podmieniamy na naszą ścieżkę bezwzględną zostawiając /cache na końcu

(home.pl domyślnie: /cache) (nazwa.pl domyślnie: /home/nazwaserwera/ftp/nazwanaszegokatalogu/cache)

linia 14: $mosConfig_db = 'nazwabazy'; <-- wpisujemy nazwę naszej bazy danych

linia 38: $mosConfig_host = 'hostbazy'; <-- wpisujemy host naszej bazy danych (home.pl: sql.nazwaserwera.home.pl, nazwa.pl: sql.nazwaserwera.nazwa.pl, inne z reguły: localhost)

linia 46: $mosConfig_live_site = 'https://naszadres.pl'; <-- miedzy znaki '' adres naszej przyszlej strony bez / na koncu

linia 49: $mosConfig_mailfrom = ' biuro@domenatwojejstrony.pl'; e-mail administratora

linia 57: $mosConfig_password = 'haslo'; hasło bazy danych

linia 71: $mosConfig_user = 'uzytkownik'; uzytkownik bazy danych

zapisujemy

4. Wchodzimy do naszej bazy mysql poprzez phpMyadmin, po lewej klikamy w jej nazwę, potem po prawej dajemy import i wczytujemy bazę xxx

5. Poprzez jakiegoś klienta FTP łączymy się z serwerem i przerzucamy pliki rozpakowane pliki.

6. Odpalamy domene w przeglądarce i już. Strona działa.

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Kiedyś sprzedawałem gotowe bazy. Miałem taką instrukcję, zazwyczaj wystarczało. Tutaj jej część.

tyle, że to instrukcja z versji 1.0.x sprzed... kilku lat. dla 1.5.x te zmienne są nieco inne np. var $live_site = ''; - której na ten przykład w ogóle nie trzeba podawać (zostawić pustą - w 1.0 była obowiązkowa) jeśli templata i dodatki są dobrze zrobione (odwołania względne/bezwzględne) - znaczy zgodnie z wytycznymi dla developerów.

z tych co trzeba zmienić (oprócz bazy, usera, hosta i db prefixa) to:

var $log_path = '\logs';

var $tmp_path = '\tmp';

czasami przy przenoszeniu np. z domowego/biurowego apacza jest tam 'd:/costam/www/blabla'....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności