Skocz do zawartości

Putin pogonil Microsoft z instytucji państwowych

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Kreml likwiduje zamknięte okna. Władimir Putin, premier Federacji Rosyjskiej, podjął ostateczną decyzję o całkowitej rezygnacji z oprogramowania komercyjnego, które do dziś jest używane w najważniejszych organach państwowych oraz finansowych.

Oznacza to, że Rosjanie sfinalizowali plany rezygnacji z oprogramowania płatnego i opartego na zamkniętym kodzie. Największe straty, w wyniku tej decyzji poniesie firma Microsoft, której systemy Windows i między innymi pakiety biurowe mają całkowicie zniknąć z sektora państwowego Rosji.

Putin określił drugi kwartał przyszłego roku jako termin rozpoczęcia wprowadzania zmian w życie. Od kwietnia z kolejnych urzędów państwowych będzie znikać oprogramowanie oparte na kodzie zamkniętym i będzie ono systematycznie wypierane przez oprogramowanie o kodzie otwartym. Systemy Windows mają być zastępowane narodowym systemem operacyjnym, w całości opracowanym przez rosyjskich programistów.

Pierwsze pogłoski o planach rezygnacji z oprogramowania Microsoftu w Rosji zaczęły pojawiać się już na początku bieżącego roku. Teraz decyzja rosyjskiego premiera stanowi ich potwierdzenie.

Pozostaje nam teraz obserwować sytuację. Jeżeli odejście od Windowsów i m.in. pakietów Office w Rosji zakończy się sukcesem, to być może kolejne kraje także będą chciały pójść tym tropem i na szerszą skalę wdrażać i upowszechniać oprogramowanie darmowe i oparte na kodzie otwartym. Rosja pierwsza może i nie jest, ale z pewnością jest pierwszym tak dużym krajem, który pozbywa się oprogramowania Microsoftu ze swoich instytucji.

Steve Ballmer dostał z pewnością najmniej oczekiwany prezent na zakończenie roku.

źródło pclab.pl

niezłe co?

Już to widzę jak starsza pani w urzędzie napierdziela w konsoli polecenia tekstowe :)

Zapewne będą od tego firmy, aby konfigurować im sprzęt. Obecnie linuxiory są bardzo intuicyjne i zwykły użytkownik już po instalacji ma prawie wszystko co mu potrzeba. Ja osobiście mam stacjonarkę z WinShitem i laptopa z ubuntu. WinShit do rozrywki i paru aplikacji, które działają tylko na nim, a do pracy ubuntu w 95% mi wystarcza :P

PS. Nie jestem nawet średnio zaawansowanym użytkownikiem ubuntu i bez problemu sobie z nim radzę :P

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Śmieje się tylko...:) Linux się uczłowiecza coraz bardziej. Kiedyś aby zainstalować jakikolwiek program trzeba było ściągnąć archiwum z programem, potem go rozpakować, skompilować, zainstalować a wszystko to pod konsolą. Obecnie mamy graficzne instalatory które robią wszystko za użytkownika. Miejmy nadzieje, że to całe przedsięwzięcie się powiedzie, może w przyszłości system MS będą dzięki temu tańsze a na Linuxa będzie wychodziło więcej darmowych jak i komercyjnych programów.

Podejrzewam że zmodyfikują i będą to wdrażać jako produkt całościowy ( na Yandeksie wiedzialem już jak to wygląda), muszę poczytać na forach jak oni planują to zrobić logistycznie. Jest to ogromna praca, ale i ogromne oszczędności.

To że budują runek niezależny od Google i MS to tylko plus, globalizacja tu zdecydowanie nie służę

W sumie widzę same korzyści,

zamiast zapłacić za licencje, pieniadze trafią do rosyjskich informatyków którzy będą sie opiekować biednymi user-ami zmuszanymi do używania linux-a.

Wyda się może tyle samo albo i więcej ale w rublach a nie dolarach :D

W sumie widzę same korzyści,

ja tam widzę same niekorzyści. wszędzie tam gdzie państwo robi sobie monopol na siłę są potem same kłopoty. w Rosji przykładów takich "niekompatybilnych" rozwiązań jest cała masa. szerokie tory, zdalne sterowanie gospodarką etc....

informatycy na tym nie zarobią bo wszystko będzie w rękach rządu i rządowych oligarchów, tak jak jest z ropą, gazem i całą resztą. a co potem z tego wynika? vide chodorkowski... baronowie mają kasę a naród gnije w biedzie. łot politika.

ale jak powiedział Nikodem Dyzma: "Rząd zrobił, jak chciał, a co z tego będzie, zobaczycie." :D

Wszystko zależy od wykonania

Zawsze też tego typu "akcje" mogą świadczyć o negocjacjach :D co w warunkach rosyjskich znaczy ustalanie jak wysoka ma być łapówka.

Albo o tworzeniu nowego łańcucha pokarmowego dla łapówkarstwa.

buhabuha skąd czerpiesz informacje o tym co napisałeś, byleś tam? prowadziłeś interesy ?

Maximus Marius na pewno tak będzie, ale czy nie lepiej dawać zarobić swoim jak tym z USA?

małe urzędy będą zatrudniać małe firmy, korupcja w tym wymiarze będzie znikoma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności