Skocz do zawartości

Zdalny pulpit i VPN

salab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zmagam się od rana z małym problemem.

Mam server z Win2k8 i łączę się z nim z komputera w domu poprzez RDC. Mam też dostęp do sieci VPN (ipredator.se). W momencie gdy na serverze łączę się z siecią VPN to tracę połączenie RDP (znika też od razu ping). Czy jest jakiś sposób, aby połączenia RDP nadal były możliwe bezpośrednio?

Dziękuję z góry za wszelkie uwagi, sytuacja zaczyna mnie już powoli denerwować.

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

ipredator.se i domyślny klient od M$

Niestety patent nie pomógł, ale dzięki za chęci :D

Właśnie udało mi się ominąć problem (to nie rozwiązanie, ale działa). Jakby ktoś miał podobny problem to:

1) łączymy się z serverem

2) odpalamy FF z wtyczką ReloadEvery i włączamy jakąś własną stronę, do której statystyk mamy dostęp

3) włączamy połączenie VPN (RDP się rozłącza, server "znika")

4) sprawdzamy statystyki strony z pkt.2 i znajdujemy IP, które regularnie odwiedza stronę

5) odpalamy nowe połączenie RDC dla IP znalezionego w pkt.4

Niemniej jeśli by ktoś miał jakiś patent na wyłączenie połączeń RDC z tunelowania VPN to byłbym wdzięczny - nie przepadam za takim omijaniem problemów, które opisałem powyżej :)

W takim razie niestety chyba Cie nie zrozumiałem

Może na przykładzie (dane teoretyczne)?

adres IP servera: 10.20.30.40

adres servera po włączeniu na nim połączenia VPN: 50.60.70.80 (zmienia się przy każdym połączeniu sieci VPN)

adres komputera w domu (chyba bez znaczenia, ale niech będzie):10.11.12.13

I teraz mamy:

route add IP_serwera netmask 255.255.255.255 brama_serwera -P

Co z tym zrobić uwzględniając adresy IP z przykładu powyżej? Z góry dziękuję za pomoc.

poszło z linii poleceń route add IP_serwera netmask 255.255.255.192 brama_serwera -P ... i dostałem w zamian odpowiedź "bad gateway address netmask"

https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc958877.aspx

Niestety niewiele mi to mówi :|

Jakiś pomysł gdzie szukać błędu?

uruchom teamviewer :) będzie ci wygodniej :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

doszedłem już do tego, że ma być mask a nie netmask... ale i tak dostaję komunikat o błędach

The route addition failed: Either the interface index is wrong or the gateway do

es not lie on the same network as the interface. Check the IP Address Table for

the machine.

uruchom teamviewer :) będzie ci wygodniej :)

Rzadko używam, ale zainstalowany, jak znajdzie się ktoś kto się na tym zna i umie pomóc to chętni mu dam obraz live :)

edyta: dopiero po chwili załapałem, że chodzi Ci pewnie o VPN przez teamviewer... niemniej wolałbym pozostać przy pierwszej opcji ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności