Skocz do zawartości

alty i title w galerii zdjęć

ruda wiewióra

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :lol::)

W takim razie zostawię chyba galerię w takiej postaci w jakiej ją zrobiłam :) Nad lightboxem albo shadowboxem się na początku zastanawiałam, ale chciałam jednak uniknąć budowania galerii w js, a poza tym stronę mam zbudowaną w takim klimacie, że ta galeria, którą zrobiłam sama, bardziej do niej pasuje :)

Zastanawiam się natomiast jeszcze co zrobić z adresami zdjęć, bo przez użycie php są one chyba mało przyjazne dla googli i dla internautów. Adres podstrony z pojedynczym zdjęciem wygląda np. tak: www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php?id=plener001.jpg i nie wiem czy walczyć z tym żeby to za pomocą mod_rewrite zamienić na coś bardziej przyjaznego. A jeśli tak, to czy trzeba w ten sposób zmieniać każdy pojedynczy adres na inny, czy można to zrobić bardziej hurtowo. Nie wiem też, czy generalnie zrobić coś z adresami podstron, czyli np. www.domena.pl/fotografia.php www.domena.pl/fotografia-slubna-plener.php itp. i zamienić je na www.domena.pl/fotografia

www.domena.pl/fotografia-slubna-plener itd. I przede wszystkim co byłoby korzystniejsze: postać www.domena.pl/fotografia-slubna-plener.php czy www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php ? Czyli poszczególne podstrony w jednym katalogu czy tworzenie osobnych katalogów na wszystko? Nie znalazłam nigdzie jakiejś jednoznacznej odpowiedzi na to :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Ja bym nie kombinował z podkatalogami. Najlepiej jakby wszystkie były w root bo jak przyjdzie Ci edytować pliki to każdy będzie musiał mieć wszystkie linki wewnętrzne poprzerabiane a to kupa roboty. Nawet nie przypominam sobie żebym gdzieś widział taką strukturę z podkatalogami u kogoś.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Do tej pory zazwyczaj robiłam strony właśnie z taką strukturą katalogową, więc się przyzwyczaiłam :) Przyznam że jest to dla mnie o tyle wygodne, że mam dość dużo przeróżnych podstron i jeśli wszystkie są w głównym katalogu, to zaczynam się gubić :) Dlatego zastanawiam się czy nie pozostać przy katalogach, ale nie wiem jak to widzą google i co ma większą moc np. dla frazy "fotografia ślubna plenerowa": www.domena.pl/fotografia/slubna/plenerowa czy www.domena.pl/fotografia-slubna-plenerowa ?

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :) :)

W takim razie zostawię chyba galerię w takiej postaci w jakiej ją zrobiłam :) Nad lightboxem albo shadowboxem się na początku zastanawiałam, ale chciałam jednak uniknąć budowania galerii w js, a poza tym stronę mam zbudowaną w takim klimacie, że ta galeria, którą zrobiłam sama, bardziej do niej pasuje ;)

Zastanawiam się natomiast jeszcze co zrobić z adresami zdjęć, bo przez użycie php są one chyba mało przyjazne dla googli i dla internautów. Adres podstrony z pojedynczym zdjęciem wygląda np. tak: www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php?id=plener001.jpg i nie wiem czy walczyć z tym żeby to za pomocą mod_rewrite zamienić na coś bardziej przyjaznego. A jeśli tak, to czy trzeba w ten sposób zmieniać każdy pojedynczy adres na inny, czy można to zrobić bardziej hurtowo. Nie wiem też, czy generalnie zrobić coś z adresami podstron, czyli np. www.domena.pl/fotografia.php www.domena.pl/fotografia-slubna-plener.php itp. i zamienić je na www.domena.pl/fotografia

www.domena.pl/fotografia-slubna-plener itd. I przede wszystkim co byłoby korzystniejsze: postać www.domena.pl/fotografia-slubna-plener.php czy www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php ? Czyli poszczególne podstrony w jednym katalogu czy tworzenie osobnych katalogów na wszystko? Nie znalazłam nigdzie jakiejś jednoznacznej odpowiedzi na to :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=111352&st=15

- faktycznie nie jest to ładne

poszczególne podstrony w jednym katalogu czy tworzenie osobnych katalogów

- uważam, aby wszystko było uporządkowane i logiczne, lepiej posegregować w katalogi, tak jak i dla css, obrazkow, js itp. :)

Jeśli na myśli masz katalogi typu galeria w nim: plener, slubne, okazyjne itp. to czemu nie, zwłaszcza gdy tego w jakimś czasie będzie przybywać.

www.domena.pl/fotografia-slubna-plener.php itp. a www.domena.pl/fotografia-slubna-plener/

- kiedyś ktoś pisał, że jemu podoba się bez php., ale żeby na końcu jednak pojawił się ukośnik /.

Modne np. w WordPress'ach zrobiło się tworzenie adresów bez rozszerzenia pliku (html, php).

Powiem ci tak, że fajne są takie adresy ...cos/cos/ , a czy Google to pasuje czy nie to ci nie odpowiem.

Ja w sumie przyzwyczaiłem się do tych z rozszerzeniem cos.php.

czyli poszczególne podstrony w jednym katalogu czy tworzenie osobnych katalogów na wszystko

- j.w. myślę, że osobno.

www.domena.pl/fotografia/slubna/plenerowa - tylko nie ten a może taki lepszy - www.domena.pl/fotografia/slubna/plenerowa

jeśli dalej jest - ....fotografia/slubna/koscielna/, ....fotografia/slubna/jakastam/ - to zresztą właśnie odwzorowuje twój układ katalogów i plików na stronie, prawda? :)

Dodam jeszcze, że czytając książkę z tworzenia albo pozycjonowania stron pisali o łatwiejszym albo lepiej postrzeganym wyglądzie linku URL , czy pliku tylko pomiędzy: fotografia-slubna-plenerowa.php a fotografia_slubna_plenerowa.php i wskazywali na fotografia-slubna-plenerowa.php.

A jeśli chodzi o fotografia-slubna-plenerowa a fotografia/slubna/plenerowa z logicznego punktu widzenia nie może być problemy z żadnym z nich, bo oba używa się w internecie dla nazw URL, czy pliku. :)

Dzięki wielkie :D

Zdecydowałam się w końcu na strukturę katalogową i rozszerzenie .html :)

Niestety trochę kombinowałam w pliku .htaccess żeby wszystko poustawiać i efekt jest taki, że większość podstron otwiera mi się też bez żadnego rozszerzenia (z i bez slasha), mimo że nie mam tego w ustawieniach. Czy to możliwe że utrzymuje się jakaś stara komenda której nie ma już w pliku? I czy to minie?

Mówią, że czasem trzebaa troche poczekać jak się przestawi, ale to zazwyczja powinno w miarę od razu działać ;)

Istnieje możliwość, że coś tam jest może źle wprowadzone, ale zresztą zobaczysz sama ;)

Zdecydowałam się w końcu na strukturę katalogową i rozszerzenie .html

- dobry wybór :)

.htaccess wygląda tak:

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www. [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.domena.pl/$1 [L,R=301]

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^\/index.php$

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^$

RewriteRule ^(.*)$ https://domena.pl/ [L,R=301]

RewriteRule ^(.*)\.html$ $1.php [L]

ErrorDocument 404 https://www.domena.pl/404.html

I nie dość że podstrony działają pod 4 adresami (czyli z html, z php, ze slashem i bez niczego) to jeszcze kiedy próbuję wprowadzić jakieś zmiany - np. przekierowanie starego adresu podstrony na nowy - nic się nie dzieje, jakby serwer nie wyłapywał tych zmian. To jakiś błąd w .htaccess?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności