Skocz do zawartości

Skrypt na początku strony

Borgis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

i na początek napiszę że do pozycjonowania i optymalizacji moich stron to jeszcze hooo hooo ile przede mną.

Na dzisiaj to mam problem aby strony pojawiły się w wyszukiwarkach bo część serwisu mam płatną, wejście na taką stronę powoduje uruchomienie skryptu (zainkludowany jeszcze przed head) sprawdzającego czy czytelnik może oglądać stronę. Jeśli może to skrypt kończy działanie i strona się wyświetla. W przypadku kiedy nie może skrypt wyświetla informację o konieczności opłaty (oparte to jest na ciastkach).

No i nie wiem czy roboty wyszukiwarek na tym skrypcie nie kończą działania bo ten układ stron pojawił się na serwerze jakieś 3 tygodnie temu, strony bez skryptu już zostały przez google dodane a reszta nic, zero efektów.

Po przeczytaniu różnych rad dodałem do skryptu sprawdzanie agenta (googlebot dla testów) ale jednoczesnie doczytałem że to nazywa się cloaking i może przez roboty być traktowane jako działanie, hmmm "niegodne" :)

Czy jest jakaś metoda rozwiązania mojego problemu?

pozdrawiam

Michał

Ja bym sprawdzal po ip lub hoscie bo useragenta mozna sobie latwo zmienic.

Jezeli mial bym strone tak platna to bym zrobil dokladnie tak samo i nie przejmowal sie bo jest nikla szansa ze taki cloaking zaszkodzi stronie.

Pamietaj aby do meta dodac by google nie trzymalo kopi strony bo co sprytniejsi beda mieli dostep za free :)

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

No to wracam do mojego problemu bo coś google mnie olały.

Strony z katalogu które są "zwykłymi stronami" (bez skryptu na początku) google dodały do swojej bazy a te które mają skrypt nie.

Skrypt ma postać:

if (eregi('googlebot', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']))
{
 return;
}

i jest wywoływany przed <html>.

I wydawało mi się że pozwoli to na wyświetlenie pełnej strony dla robota.

A tu nic, kaplica.

Ble ble... coś pokręciłeś - powinno być raczej:

<?
if (!eregi('googlebot', $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']))
{
# wyświetl reklamę
}
?>

101219[/snapback]

Przepraszam, ale nie rozumiem.

Skrypt ma sprawdzać czy to co stronę wywołało to jest googlebot. Jeśli tak, ma zakończyć działanie i wyświetlić stronę.

erbit podal skrypt ktory sprawdza czy jest bot i jezeli nie to pokazuje reklame zeby oplacic

Moim zdaniem powinno byc tak

{
#jest robot i pokazujemy calosc
}
else
{
#nie ma bota i pokazujemy info zeby zaplacic;p
}

Wiadomo ze mozna zrobic to na setke sposobow ;p

Musisz jeszcze raz przetestowac sprawdzajac np czy Operze pokaze a IE nie :bukiet:

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

erbit podal skrypt ktory sprawdza czy jest bot i jezeli nie to pokazuje reklame zeby oplacic

Moim zdaniem powinno byc tak

{
#jest robot i pokazujemy calosc
}
else
{
#nie ma bota i pokazujemy info zeby zaplacic;p
}

Wiadomo ze mozna zrobic to na setke sposobow ;p

Musisz jeszcze raz przetestowac sprawdzajac np czy Operze pokaze a IE nie :bukiet:

101228[/snapback]

I tak właśnie mam bo return; (wg mojej wiedzy, a być może jest ona za mała) powoduje wyjście ze skryptu i wyświetlenie strony (tej właściwej, z zawartością artykułu).

Ja tylko nie rozumiem po co strony dostępne tylko i wyłącznie po uiszczeniu opłaty mają zostać indeksowane przez wyszukiwarki !

Po to jest strefa "members" aby dostęp mieli do niej tylko usterzy którzy wykupili abonament a nie roboty... Po co takie kombinacje ... a jak już chcesz kombinować to idź z "duchem czasu" i zamiast funkcji eregi stosuj funkcje z grupy preg_ w tym wypadku preg_match jest zdecydowanie szybsza :bukiet:

Do testów :bukiet: stosuj Firefoxa i dodatek User Agent Switcher - Firefox Extension Dzięki temu przeglądarka dla wywoływanej strony może stać/przedstawić się dowolnym agentem nawet James Bond 007 :bukiet:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zatem masz szczęście, że Osoby tutaj się udzielające są dużo bardziej przyjaźnie nastawione do "nowych" niźli ty na forum allegro. I pewnie odpowiedzi (a nie złośliwych docinków) się doczekasz.

nie każdy kto ma pisaka jest Dostojewskim,

nie każdy kto ma siusiaka jest Casanovą

i nie każdy kto ma rumaka - pozycjonerem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności