Skocz do zawartości

Giełda papierów wartościowych

Murzyn_Zubrzyca

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Zalezy jaki masz horyznont czasowy. W okresie kilkuletnim na Bogdance wyciagniesz pewnie z kilkaset procent, w tej chwili sporo inwestuja w uruchomienie nowego szybu. W ciagu okolo 3 lat zmierzaja podwoic wydobycie.

Kolejny człowiek, którego odsyłam do Malkiela. Nie obraź się. Nie umniejszam Twojej wiedzy. Bawią mnie po prostu oceny co będzie za 3 lata. Znam plany Bogdanki. To dobra spółka. Natomiast NIE ma szans, żeby wzrosła kilkaset procent (tym bardziej z obecnego poziomu) w 3 lata. Podwojenie wydobycia wymaga sporego obciążenia wyników firmy inwestycjami. Zatem nie rób takiej analizy - dziś zarabiają ok. 200mln rocznie, to jak podwoją wydobycie to będzie 400mln rocznie (zysku netto).

A już bezpośrednio w temacie dlaczego taka ocena jest złym pomysłem - może być powrót kryzysu i zobaczymy wig20 poniżej 2000pkt, wtedy bogdanka też dostanie w tyłek. Mogą ceny węgla polecieć na łeb, na szyję (w zeszłym roku gaz ziemny stracił prawie 50%, nikt nie powiedział, że hossa surowcowa obejmuje wszystko). I tak dalej.

Spróbuj trafnie wytypować poziom giełdy za 1msc, 3msc i 6msc. Bo mówienie o tym co będzie za 36 msc uważam za niedorzeczne :D

---

A co do wymienionych przez Ciebie spółek: PZU - na zasadzie takiej jak powiedział mitrok (2 tygodnie siedzenia w spółce - czyli granie, nie inwestowanie) to pewnie PZU i każda inna z wig20 dobrze się nadaje, jak ktoś potrafi wyczuć korektę i pompowanie. Natomiast w długim terminie - PZU uznałbym za słabą i drogą spółkę (pomijając już kwestie rzeczy typu powódź z zeszłego roku, która dobrze im obciąży wyniki za 2010 i pewnie również 2011). A Lotos to fajna spółka. Na pewno prędzej bym w nią inwestował niż PKN Orlen. Ale też droga.

City Interactive - nie ukrywam kibicuję. Jak zrobią coś poza snajperem (a kasę już mają na produkcje) to będzie fajna spółka. Tyle co w ubiegłym roku to już się na niej nigdy nie zarobi, ale powinna spokojnie ciągnąć do góry.

Optimus - jakoś mnie nie przekonuje, ale też trzymam kciuki.

Akcje nie są takim towarem jak mydło, czy zapałki. Znajomy musi najpierw pójść do domu maklerskiego, otworzyć rachunek maklerski (wymagany jest NIP) i dopiero wtedy może kupować akcje. A co do "stron" to trzeba sobie wybrać dom maklerski wg własnego uznania - większość banków takowe posiada. Oczywiście każdy (nie znam takiego, który nie ma) DM oferuje dostęp do rachunku maklerskiego przez internet. Toteż pozwala na zakupy akcji przez internet.

Sam zastanawiam się czy nie pobawić się trochę w inwestowanie. Jako, że jestem totalnym laikiem prosiłbym Was (jeśli ktoś zna) link do jakiegoś bloga, poradnika, który wprowadzi mnie w temat gry na giełdzie.

Co będzie lepsze dla początkującego GPW czy Forex ?

Zawsze pewne analizy sportowe. O tym czym są pożyczki społecznościowe i czy warto z nich korzystać.

ok dziękuję bardzo czyli tak jak myślałem,

czy za otwarcie takiego rachunku jest opłata za utrzymanie ?

Nie ma opłat za prowadzenie rachunków maklerskich, opłata jest za każdą transakcje (kupna albo sprzedaży), w wysokości średnio 0,4-0,5 % od wartości transakcji.

Najlepiej otworzyć maklerski w takim banku, który ma spięty ten rachunek z ROR'em. Wtedy możesz online się zasilać (np. alior, mbank). W pkobp tego jeszcze nie ma i trzeba przelewać co jest mocno uciążliwe.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Przelicz to sobie przez jakikolwiek większy kapitał - to nie będzie Ci się opłacało owe 0,25% w XTB - przy założeniu, że nie siedzisz 100% w akcjach, tylko trzymasz min. 20-30% gotówki na zakupy. Lepiej mieć spięte konto bankowe z rachunkiem maklerskim i pieniądze trzymać na lokacie O/N.

mam dwa maklerskie, właśnie w aliorze i mbanku i kwoty podawałem z czasów jak je zakładałem. Jeżeli tyle jest teraz to nawet lepiej :)

A xtb pewnie nie ma spiętego roru, więc w czasie "oczekiwania" tracisz na przelewach do zewnętrznych rachunków oszczędnościowych.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

W Alior jest 0,39 zdaje się. Chce zmienić konto bankowe i DM na inny. Przeglądałem ofertę różnych banków i domów maklerskich (musi być w ramach jednego banku). I stwierdzenie, że 0,39% to górna granica jest MOCNO niedorzeczne. Np. BGŻ ma 0,42% (bodaj) i jakąś kosmiczną min. wartość prowizji (blisko 10pln).

Jak ktoś lubił grać u buka to z pewnością polubi giełdę

ble ;P

panowie lepiej we wlasna firme, chyba ze zarobek/perzpektywy wlasnego biznesu sa słabe... wtedy poki nic lepszego nie wpadnie takie inwestycje polecam...

Zapraszam po darmowe 10.000 pkt na start w Seomatik.pl
120x60.gif

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności