Skocz do zawartości

Czy warto robić serwis w dwóch językach?

nismo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kolejne pytanie. Zastanawiam się nad stworzeniem drugiego języka dla strony. Nie ukrywam, że wyczytałem, że na zagranicznych serwisach można lepiej zarobić - rozumiem to jako strona w języku angielskim. Czy to nie będzie przypadkiem duplicate content? Co o tym myślicie? Ma to jakiś sens czy szkoda roboty?

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

Jeśli chcesz poważnie podjeść do projektu dwujęzycznej strony to musisz zadbać, aby wyświetlała się w polskich i angielskich SERPach. Duplicate content? Nie, to Ci nie grozi.

Co o tym myślę? Uważam, że powinieneś skupić się na jednej grupie docelowej osób odwiedzających taką witrynę, bo ciągnąć serwis dwujęzyczny nie jest łatwo, a profesjonalny copywriter piszący sprawnie po angielsku też trochę kosztuje. Gdybym miał wchodzić na zagraniczny rynek to skupiłbym się tylko na nim - moim zdaniem całkowity koszt i nakład pracy przy (właściwie dwóch równoległych stronach) będzie niewspółmierny do zarobków. Pomyśl i pozostań przy jednym języku.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Myślę, że trochę przesadzasz. Wprawdzie ja nie mam pozytywnych doświadczeń z anglojęzycznymi serwisami (może dlatego, że robiłem je pod osobnymi domenami), ale pozwolę puścić trochę wodze fantazji.

Jeśli tworzymy treść, to w jakim języku by ona nie była, robimy to raz. Raz zbieramy informacje, obrazki, raz piszemy tekst. Aby mieć go w drugim języku, musimy go tylko przetłumaczyć, co jest znacznie tańsze, niż stworzenie treści po raz drugi.

tylko przetłumaczyć, co jest znacznie tańsze, niż stworzenie treści po raz drugi.

Zgadzam się i to nie ulega wątpliwości. Mimo wszystko o ile przetłumaczenie będzie mniej kosztowne i (zakładam) będzie wynosiło powiedzmy 50% ceny zredagowania od podstaw całego artykułu w języku angielskim to dalej pozostaje nam promocja takiego serwisu. Jeśli kogoś stać na promocję, pozycjonowanie tu i tam to nie ma problemu. Pytanie tylko czy wsadzone pieniążki zwrócą się, a jeśli tak - po jakim czasie.

nismo - może podaj jeszcze jaki charakter ma Twoja strona. Blog? Serwis?

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Dzięki za odpowiedzi. Moja strona to serwis dotyczący telefonów wyposażonych w system Symbian - nowości, opisy telefonów i aplikacji itp itd. Zdaję sobie sprawę, że to sporo pracy i stąd moje pytanie. Na razie pytam bardziej z ciekawości bo obecnie brak czasu na urealnienie moich pomysłów.

Wszystko o telefonach Nokia Lumia i Windows Phone

Mimo wszystko o ile przetłumaczenie będzie mniej kosztowne i (zakładam) będzie wynosiło powiedzmy 50% ceny zredagowania od podstaw całego artykułu w języku angielskim to dalej pozostaje nam promocja takiego serwisu. Jeśli kogoś stać na promocję, pozycjonowanie tu i tam to nie ma problemu.

Zgadzam się, treść to nie wszystko, niestety...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności