Skocz do zawartości

Baz MySQL - Początek tworzenia

Sanchez Spinoza

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że widzisz, ta strona gdzie pisze że zostało dodane to jest ta sama strona gdzie sie dopisuje, niewiem jak to wyjaśnić bo nie czaje tego do końca jeszcze ale ta strona to jakby nakłądka na stronę która jest, to jakby wirtualna strona u mnie w kodzie mam zapisane tak:

echo '<BR><a href="' . $_SERVER['PHP_SELF'] .

'?addjoke=1"><U>Dodaj łożysko</a>';

Hmm, a może muszę stworzyć inną stronę gdzie dam osobno DODAJ ŁOŻYSKO co?

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja to zazwyczaj robię tak: formularz nie wysyła danych do tej samej strony, na której się znajduje, tylko do drugiego pliku np. exe.php. Tamten plik sprawdza poprawność danych, czy rekord nie istnieje w bazie, jeżeli jest ok, to dodaje dane. Następnie wykonuje

header("Location: index.php");

i to przekierowanie przerzuca mnie do listy dodanych rzeczy, czy gdziekolwiek chcę. Ważne: przed wywołaniem funkcji header nic nie może zostać przesłane do przeglądarki, czyli nie możesz w tym pliku mieć jakiejkolwiek WYŚWIETLANEJ treści przez tą linijką kodu. Pozdrawiam

Dała matka rozum? To kombinuj.

Cholera to musze jeszcze poczytać o tej funkcji HEADER i innych podobnych

bo niewiem co to jest.

No nic, narazie dzięki panowie.

Odezwę się potem.

P.s Hellz jak dodałeś pod avatarem napis SEO amator? da sie to gdzieś ustawić?

Panowie pomocy.

A więc tak, stworzyłem baze danych i w jeden rekord o nazwie

ID ma wartości INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY

[ co jak zapewne wiecie ustawia mi licznik ID 0 +1 +2 +3 itd...]

No i właśnie tu jest problem, bo załóżmy że mam już 10 pozycji w bazie

[czyli ID=10] i skasuję pozycję ostatnią czyli 10, i jak dopisuje kolejną pozycję do bazy to licznik mi bije ID=11 a nie 10.

Licznik ID sie nie cofa?

I tu moje pytanie, cyz jest jakieś polecenie do Bazy które ustawi licznik na ostatniej pozycji ID?

Problem sie zacznie jak będzie 100 pozycjii i i sunę pozycję 34 to potem cały licznik mi będzie głópoty pokazywał.

Namieszałem pewnie znowu co?

No nic, jak ktoś zrozumie co miałem na myśli to niech napisze.

Dzięki.

No i właśnie tu jest problem, bo załóżmy że mam już 10 pozycji w bazie

[czyli ID=10] i skasuję pozycję ostatnią czyli 10, i jak dopisuje kolejną pozycję do bazy to licznik mi bije ID=11 a nie 10.

...

Problem sie zacznie jak będzie 100 pozycjii i i sunę pozycję 34 to potem cały licznik mi będzie głópoty pokazywał.

101539[/snapback]

auto-increment tak działa. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jak zoptymalizujesz tabelkę (w phpmyadmin intuicyjnie się to robi) to będzie można nowy rekord zapisać w pierwszym wolnym id.

To jest jednak nie istotne, bo pole id, używa się zwykle jako liczbę porządkową, a do licznika stwórz nowe pole, które będzie dodawało 1 do poprzedniej wartości.

Namieszałem pewnie znowu co?

No nic, jak ktoś zrozumie co miałem na myśli to niech napisze.

Tak namieszałeś... Poczytaj jeszcze poćwicz zanim znowu zwrócisz się o pomoc. Nie istnieje cos takiego jak liczni dla bazy danych.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie istnieje cos takiego jak liczni dla bazy danych.

Nawet nie pomyślałem o tym, że to o to chodziło. Wydawało mi się, że to miał być licznik np. odwiedzin albo coś takiego... jednak masz rację, że autor wątku powinien jescze trochę poczytać.

Wiem że musze jeszcze DUŻO poczytać

ale wiecie, ja nieznam jeszcze fachowej terminologii i często niewiem jak nazwać

zjawiska które mi sie na ekranie jawią.

Może to nie licznik, niewiem chodzi mi o funkcje AUTO_INCREMEN ale #Michał już mnie w sumie naprostował bo faktycznie poco mi pokolei ID każdego rekordu?

Przecież odwoływać się mogę do konkretnego numeru.

Dobra ide dalej czytać.

P.s #Mion a ty sie tak nie unoś bracie, zrozum chłopie że sie ucze dopiero i chętnie bym wolał niezadawać żadnych pytań [szczególnie niezrozumiałych] tylko wszystko jarzyć w locie.

Pozdr.

P.s #Mion a ty sie tak nie unoś bracie, zrozum chłopie że sie ucze dopiero i chętnie bym wolał niezadawać żadnych pytań [szczególnie niezrozumiałych] tylko wszystko jarzyć w locie.
Ależ ja się nie unoszę synu :) tylko, że nauka nie polega na zadawaniu pytań w stosunku pojawił się problem = "to dawaj na forum"... jak chcesz tak to robić, to może od razu zwróć się do Michała, żeby specjalnie dla Ciebie utworzył subforum do tego działu forum.

Pole tabeli o nazwie np.: ID i typu auto_increment jest przeważnie kluczem głównym danej tabeli i za jego pomocą odwoływujemy się do interesującego nas rekordu. Dlatego musi być unikalne czyli np.: dodałeś 100 rekordów i wartość pola ID będzie = 100 teraz wykasujesz 90 rekordów co za tym idzie w bazie danych masz w sumie 10 rekordów ale jak wstawisz nowy rekord pole ID nie będzie miało wartość 11 tylko 101 bo właśnie "ostatnia pozycja licznika" była 100 ...

Zapoznaj się [ ale dokładnie ] z kursem z tego linku https://www.home.pl/support/manual/docs/sql

Moim zdaniem jest godny polecenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dobra spoko, nie potrzeba subforum specjalnie na moje potrzeby naukowe.

nauka nie polega na zadawaniu pytań w stosunku pojawił się problem = "to dawaj na forum"

Eno eno! nie przychodze tu z każdą pierdołą to po pierwsze

[gdybym przychodził to było by 2000 postów]

a po drugie poto sie tworzy fora nie? po to żeby sobie wzajemnie pomagać.

Po co wg ciebie #Mion jest forum?

Ej panowie, poważnie teraz mówie. Ten temat założyłem poto żeby takie zółtodzioby z PHP i SQLa mogły tu coś sie spytać lub dowiedzieć. Nie wymagajcie odemnie że będę tu zamiast pytać to będę odpowiadał a najlepiej pisał wam tu profesjonalne skrypty.

P.s wy pewnie w szkole informatycznej siedzicie [lub siedzieliście] i tam wszystko wam prof. powiedział tak? ja wszystko musze od podstaw z ksiażek czytać.

Nie chcę się wypowiadać w imieniu autorów i moderatorów tego forum, ale nie wydaje mi się żeby było kierowane dla użytkowników stricte żółtodziobów o zerowym poziomie wiedzy na temat danego zagadnienia i oczekującym spacerków za rączkę. Od tego są grupy dyskusyjne.

Moim zdaniem natarczywością swoich zapytań i związaną z nimi skalą problemów trochę przesadzasz...

P.s wy pewnie w szkole informatycznej siedzicie [lub siedzieliście] i tam wszystko wam prof. powiedział tak?
Niestety, studiuję kierunek humanistyczny i moi profesorzy nie potrafią nawet powiedzieć, co to jest php i mysql, a jednak ... naprawdę można tego wszystkiego nauczyć się z książek.

Możesz tutaj zadawać pytania, ale zrozum, że stają się one męczące, pytasz o wszystko, o zupełne podstawy które można bez problemu znaleźć w literaturze i w Internecie. Mogę to porównać do tego, że pytasz, jak rozwiązać dane równanie nie znając tabliczki mnożenia... Naucz się absolutnych podstaw, a zanim zadasz pytanie pokombinuj, poszukaj. Dopiero, gdy spędzisz 3 h na szukaniu rozwiązania i Ci się nie uda, to zadaj pytanie.

Teraz moja kolej: przeczytałeś już całą zakupioną książkę od deski do deski i wykonałeś wszystkie przykłady z niej? Jeżeli nie, to wstrzymaj się z następnymi pytaniami, zanim to zrobisz. Pozdrawiam

Dała matka rozum? To kombinuj.

Nie chcę się wypowiadać w imieniu autorów i moderatorów tego forum, ale nie wydaje mi się żeby było kierowane dla użytkowników stricte żółtodziobów o zerowym poziomie wiedzy na temat danego zagadnienia i oczekującym spacerków za rączkę. Od tego są grupy dyskusyjne.

Mion chodizło mi nie o to forum tylko o mój post.

A tak wogóle w opisie postu podałem że to dla osób nie znających mysql wogóle, że ot dla zółtodziobów. Więc jak kogoś nużą takie podstawy to poco tu zagląda Hellz?

Dobrze panowie, dostosowuje sie do waszych opini i uwag na mój temat

i żeby nie przynudzać dłużej będę zadawał pytania jeśli wyrazicie zgodę w tylko extremalnych sytuacjach.

A tak wogóle w opisie postu podałem że to dla osób nie znających mysql wogóle, że ot dla zółtodziobów. Więc jak kogoś nużą takie podstawy to poco tu zagląda Hellz?
Tak, ale posty stanowią integralną część forum tworząc w ten sposób jego zawartość więc nie sądzę żeby było wskazane tworzenie postów zwłaszcza na tym forum z zaznaczeniem, że jest to temat dla żółtodziobów, bardziej zaawansowanych ect, ect. :)

Wiec proponuję Abyś wrócił do nauki PHP MySQL, innym aby powrócili do własnych zadań a całemu postowi dać kosza :spam:

dokladnie Mion topic jest dla totalnie niezawansowanych :)

i ma prawo taki być, lepiej poczytaj regulamin, z drugiej strony nikt nie musi czuc sie gosciem tego kanalu :spam::D,

Całuję zmarłą Twą powiekę, moja cicha, moja blada, moja śliczna!

h.Heine

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności