Skocz do zawartości

Baz MySQL - Początek tworzenia

Sanchez Spinoza

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tu sie robi powoli kurs PHP i MySQL. Szczerze mowiac, ja bym sie wstydzil pytac o takie rzeczy... I nie pytalem, gdy bylem na podobnym poziomie zaawansowania. Ale to moze ja jestem dziwny...

EDIT:

Masif? $_POST?

Zaraz zapyta co to jest i jak obsluzyc :piwo:

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Przecież to takie proste. Podchodź do tego tak:

SELECT <Wybierz> lista kolumn z jakich mają zostać pobrane rekordy lub * jeśli dla wszystkich. Po to podaje się listę kolumn aby zapytanie było optymalnie pod względem wydajności.

FROM <z jakiej tabeli> tutaj podajesz z jakiej tabeli maja pochodzić rekordy

WHERE <lista warunków> tutaj dajesz listę warunków jakie powinny spełniać rekordy w poszczególnych kolumnach

ORDER BY <jak je ustawić> czyli jak maja być i względem jakiej kolumny ustawione zwracane rekordy

I inne zaawansowane :piwo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Szczerze mowiac, ja bym sie wstydzil pytac o takie rzeczy... I nie pytalem, gdy bylem na podobnym poziomie zaawansowania. Ale to moze ja jestem dziwny...
Ale jak pisałem, ze Masyw przesadza ze skala zapytan to dostałem odpowiedz, że ma se regulamin przeczytać . :piwo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Jak uważacie moje pytania za strofujące i nie na miejscu to przepraszam.

Poprostu mam okazje pokazać się w mojej firmie z dobrej strony i zrobić

taką nieprofesjonalną bazę danych. Mój szef by się ucieszył i może dał podwyżkę.

Postaram się więc już nie zadawać za dużo pytań.

P.s osobą o większej cierpliwości dziękuje zw wyrozumiałość.

Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl 

Szeroki wybór Łożysk samochodowych

Polecam również Praca Bielsko

Postaram się więc już nie zadawać za dużo pytań.

No i jak tam Masyw "Baz MySQL - Początek tworzenia" .... naumiałeś się czy może net Ci odłączyli, że już o nic nie pytasz ;)

A może szef Cię zwolnił i nie masz dla kogo tworzyć te bazy :blink:

aaa Byłem w krakowie przez 3 dni więc nie mogłem was zarzucać pytaniami.

Tak sie przyglądam temu PHP i SQL i uświadomiłem sobie że nie mogę przeskoczyć w tydzień z poziomu żółtodzioba do poziomu kogoś kto

umie posługiwać się tym językiem bez problemów.

Eassssyyyyyy. Niech miną ze 4 lata to może to pojmę.

A szef będzie musiał poczekac.

Największe problemy to dla mnie tek nawiasy, kropki, przecinki i zmienne któe się pojawiają ni stąd ni z owąd. Wiem wiem wiem... to banalne i jak ja teo mogę nie pojąć.

Ehh, no nic, małymi krokami może coś stworze kiedyś.

Będziesz Pion pierwszy komu to pokaże :blink:

Mam podobny problem jak Masif, o którym pisał już dawno dawno i nawet jego problem dotyczący pojawienia się komunikatu('wystąpił błąd systemu 1067') podczas uruchamiania mysql został rozwiązany, mianowicie zamiast pliku my.cnf w katalogu Windows powinien był założyć plik my.ini

Otóż zrobiłam tak samo i dalej pojawia mi sie ten sam komunikat, dla uściślenia mam zainstalowany mysql na c:/mysql (czyli nie zmieniałam ściężki po zainstalowaniu) mimo to na wszelki wypadek utworzyłam ten plik my.ini

w następujący sposób:

- otworzyłam plik w notatniku

- napisalam w nim:

[mysqld]

basedir=C:/mysql/bin

datadir=C:/mysql/data

-zapisałam go jako c:/Windows/my.ini

po czym znów spróbowałam komendą net start mysql uruchomić i znów to samo

POMOCY!!

miałem to samo! he ile sie namęczyłęm.

A usunęłaś poprzedni my.cnf?

Jak chcesz to mogę ci przepisać krok po kroku jak to jest w książce opisane co trzeba zrobić przy instalacji. Ale najpierw sprawdź czy usunęłaś my.cnf

No właśnie ja cały czas korzystam z książki "PHP i MyySQL Tworzenie stron WWW. Vademecum Profesjonalisty" I tam wlaśnie jest napisane ze w przypadku zmiany folderu w którym umieszczamy mysql należy utworzyć plik my.ini o treści tej co napisałam w poście wyżej, więc ja ja wogóle nie tworzyłam żadnego pliku z rozszerzeniem cnf, więc nie mam takiego pliku

Wiesz wg. mojej książki to właśnie trzena stworzyć pliuk my.cnf zamiast my.ini

więc spróbuj stworzyć my.cnf zamiast my.ini a jak to nie pomoże to napisze ci słowo w słow z mojej książki co mi tu napisali. Chyba że jakiś autokton z tego forum coś poradzi bo ja szczerzemówiąc jerstem żółty. opieram się tylko na ksiażkach.

lol

PHP i MySQL to 2 najcudowniejsze rzeczy jakie w życiu miałem okazje ujrzeć.

Nie ma nic lepszego niż uczucie towarzyszące udanemu skryptowi wyświetlonemu na monitorze, skryptu własnej produkcji

Zgadza si ę zupełnie jak się go płodzi pare gdozin. Ale oczywiście PHP i MySQL nie byłby sobą gdyby mi pozwolił bez zadnych errorów dokończyc co mam zrobić no więc juz w kolejnym kroku pojawia się problem otóz wg mojej kochanej książeczki powinnam usunąć anonimowego użytkownika bo wtedy każdy bez nazwy i hasła może wejść do systemu co jest wysoce niewskazane. Zeby to zrobi powinnam wpisac komendę c:\mysql\bin\mysql po czym use mysql a gdy to wpisuje pojawia sie

error1044 Access denied for user: '@localhost" database 'mysql'

zaraz sie załamię :peace:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności