Skocz do zawartości

Legalne nie legalne ?

kask-18

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam wszystkie faktury ze sprzedaży podpisuję, właśnie dlatego aby nadać kartce papieru nieco większe znaczenie. Kartka na której nie można zidentyfikować nadawcy jest dla mnie śmieciem, mimo że prawo nie wymaga podpisywania faktur, ja zawsze je podpisuję.

Ale wracając do tematu, jest tak jak napisał zgred - wstawianie takich informacji na stronie jest niezgodne z prawem. Dla mnie niezgodne ze zdrowym rozsądkiem jest NIE wstawienie takich informacji na stronie, jednak prawo w tym przypadku stanowi inaczej. Niefajnie, że firma która obsługiwała stronę Marinero Pizza będzie się musiała tłumaczyć dlaczego chcieli odzyskać swoje pieniądze, bo do tego się cały problem sprowadza. SWOJE pieniądze! Chłopaki zastosowali najbardziej skuteczną metodę odzyskiwania pieniędzy, poprzez tymczasowe ukaranie dłużnika, który śmieje im się prosto w twarz i który nie ma zamiaru płacić. Sposób świetny, tylko że niezgodny z prawem.

Mnie śmieszą takie sytuacje (chociaż chyba nie powinny), kiedy uczciwa firma może jedynie prosić jak pies o chrupka, żeby im zwrócili pieniądze. Wszystkie inne metody - poza sądową - są niezgodne z prawem. Jest to absurd, bo utrudnia odzyskiwanie swoich pieniędzy. Ktoś Cię okradł, złapałeś go za rękę - nie masz innej możliwości - musisz go puścić, a później zdobyć jego dane, odpisy papierów, uiścić opłaty i dopiero wejść na drogę sądową. Absurd - w normalnej sytuacji złłodziej musiałby się liczyć z tym, że złapany na gorącym uczynku dostanie zdrowo w*ierdol a i tak będzie musiał oddać pieniądze. Ale zgodnie z prawem tak być nie może i w najlepszym przypadku - podkreślam W NAJLEPSZYM przypadku - złłodziej będzie musiał oddać pieniądze, nic więcej mu nie zrobią. Czy opłaca się kraść - cholera, gdyby nie moje sumienie, kradłbym tak samo jak inni - bo to się bardziej opłaca.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Jeżeli to wszystko opisane jest prawdą to nie ma przestępstwa i co prawda jest to pomówienie ale zgodne z prawem. Kodeks karny stanowi (pogrubiłem najważniejsze paragrafy):

Art. 212. Pomówienie

§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.

Art. 213. Wyłączenie bezprawności pomówienia

§ 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.

§ 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.

Zgodnie, więc z art. 213 § 2 autor zrobił to, żeby ostrzec innych przed działaniem tej osoby, więc nie ma tutaj mowy o bezprawności.

Co do wykonania umowy to łatwo to udowodnić, bo jest tam opisane, że robili jakieś banery, oklejali samochody, więc są 'namacalne\ dowody. Poza tym już sama strona pizzeri jest dowodem, bo też ją robili.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Darek82 - wyjąłeś mi to z ust. Właśnie miałem pisać w tym temacie, ale mnie uprzedziłeś ;)

Panie, nie takie rzeczy wyjmowałem ludziom z ust. No a tak bardziej poważnie - jak masz coś do powiedzenia to śmiało pisz, chętnie poczytam interesujące opinie.

@Carnage - "Art. 213. § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu;" - co to jest społecznie uzasadniony interes? W sumie mogli zamiast tego napisać coś o różowych wiewiórkach - byłoby śmieszniej a sens pozostałby ten sam. Czy jeśli ktoś pisze że firma wisi mu 8000zł, to jest to społecznie uzasadnione?

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Spolecznie uzasadniony interes to na pewno mozna traktowac jako przestroge i ostrzezenie dla innych przed dzialalnoscia oszusta.

Takie sforumulowanie jest dobre, bo jakbys chcial konkretnie napisac, co to ma oznaczac to wtedy sama wymienianie rzeczy zajeloby kilka kartek, a i tak okazaloby sie, ze o czyms zapomnialem i przez to jest juz niemozliwe zastosowanie tego przepisu. Prawo to nie system zero jedynkowy, jest tu pole do interpretacji i uzasadnienia swojego stanowiska.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Dokładnie, dla mnie to jest społeczny interes, bo chroni innych przed współpracą z oszustami. Popieram firmę, która ten tekst wstawiła na stronie. Właściciel pizzeri się buja i śmieje w twarz, a uczciwa firma może nawet zbankrutować.

Usati.pl - włoska odzież używana od bezpośredniego importera. Największa w Polsce hurtownia odzieży używanej z Włoch.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności