Skocz do zawartości

Trudne zlecenie, jak to ugryźć?

bestos

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłosiła się do mnie firma, całkiem spora, ale nie chce wypozycjonować swojej strony www, tylko różnego rodzaju fora które wypisują o nich komentarze, na pozycjach od 2 - 6 znajdziemy wątki gdzie jest dużo negatywów na temat tej firmy, no i pewnie dalej też się takie znajdą. No i chcą żeby te wątki wygonić poza top 30.

Klient nasz Pan nie interesuje mnie czy przekręcili kogoś na kasę, czy jak zwykle zawsze się znajdzie jakiś nie dokońca zadowolony i obrobi im du**ę.., dają zlecenie pozycjonowania, ja biorę kasę i robię to jak najlepiej jak potrafię...

Tylko pytanie jak to wycenić...

Nigdy się za takie coś nie brałem chodzi wypozycjonowanie 30 różnych wątków na 3 różne frazy:

XYWX to przykładowa nazwa firmy - tak żeby nie zdradzić ich imienia...:

XYWX

forum XYWX

opinie XYWX

opinie o XYWX

- no właśnie niby nikt nie pozycjonuje tych fraz ale dosyć cenione fora są obecnie w top 10 - fora tematyczne i forum np. gazety.pl, więc z nimi nie pójdzie gładko, na dodatek bardzo zależy klientowi na czasie, pyta o 3 tygodnie...

Kurde jak to byście wycenili?

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Ciężko jest podać jednoznaczną kwotę ponieważ nie wiesz czy podołasz temu zadaniu w 3 tygodnie i nie wiesz ile pracy będzie Cię to kosztować może zaproponować klientowi stawkę godzinową.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

z tymi forami jest czasem ciężej niż może się wydawać na początku, szczególnie jeśli na pierwszym miejscu siedzi coś "dużego" ale jak to mówią nie ma rzeczy niemożliwych;)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Przede wszystkim zobacz, gdzie są negatywne komentarze - jeżeli to mocne domeny to będzie ciężko.

Powiem jeszcze, że tego typu zlecenia ciężko zrealizować w 3tyg.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

do zrobienia ale musisz się pobawić w spamera :)

30x3xczasxseo = 3kilo jednorazowo jesli opinie istnieją i tylko je trzeba podbić. jeśli zajmowac się na stałe ... cóz, ie widziałem to nie odpwoiem.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

SEO PR się kłania :)

Jak ktoś już słusznie zauważył, wcale to NIE jest takie proste jakby mogło się wydawać! Takie opinie często leżą w mocnych i bardzo mocnych forach branżowych i przeskoczenie ich jest już dużą sztuką, a zrobienie tego 10x i wypchnięcie poza pierwszą stronę często jest prawie nie możliwe ;) W niektórych branżach możesz mieć całą pierwszą stronę bardzo silnych domen (ot choćby hosting) i wtedy jesteś udupiony.

Na pewno nie powinieneś korzystać rady z Iguany ;) Fora to miecz obosieczny ;) Podkręcisz dobre wątki, które szybko mogą się zamienić w złe, szczególnie jak firma ma dużo klientów i ZAWSZE znajdzie się jakiś niezadowolony. Powinieneś szukać miejsc, które nie pozwalają na zmianę treści/komentowanie.

Klient nasz Pan nie interesuje mnie czy przekręcili kogoś na kasę

No nad tym akurat powinieneś się zastanowić. Znałem paru takich klientów, którzy przekręcali wszystkich (głównie pracowników) na kasie, tak, że dostawali część wypłaty. Z wykonawcami zleceń było tak samo, więc jak zauważysz takie coś w tych opiniach - to ja bym albo zlecenia nie brał, albo jedynie za przedpłatą :)

Widać że koleś ma nawet duży budźet około 3-4tyś, ale mimo wszystko boje się tych mocnych for.

Jak ktoś chce to mogę odstąpić klienta, ja w to nie wchodzę... i tak już nie sypiam po nocach, na co mi jeszcze taki wynalazek.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

zastanow sie teraz czy podejmujac sie takiego zlecenia rowniez nie trafisz na osobe ktora zalozy tematy na 100 forach bo ze zlosci zawsze bedzie miala czas na to

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

efekty w 3 tygodnie możliwe - kasujesz 4K, ale w 4 tygodniu efektu już nie ma.

3-4 K to przyzwoity budżet ale miesięczny i umowa na minimum rok.

Robiłem takie rzeczy - warunek jednak taki, żeby firma była w miarę uczciwa -

z "przekręciarzami" się nia da - nie dość, że przeciwnicy będa ostro walczyć to pewnie i jeszcze sama firma za usługę nie zpałaci.

Zdarza się jednak często, że normalnym firmom przydarzają się wpadki - wtedy zadanie jest łatwiejsze. Bywa też, że czarny PR produkuje konkurencja i co wtedy ?

Zainteresowanym zdradzę dwa małe sekret takiej roboty :soczek:

1. Zanim zaczniemy walczyć o pozycje 10 mocnych wpisów, jeżeli są to pomówienia spróbujmy napisać do moderatorów forum z wyjaśnieniem co i jak i dowodem na to, że jest to wątek szkalujący dobre imię firmy, dodam że straszenie prawnikami ma ... niższą skuteczność. Można tym zaoszczędzić tym linków za kilka dobrych tysięcy :)

2. Watki na forach typu gazeta są mocne i ciężkie .... ale można wypozycjonwować inny wątek na tym samym o podobnej mocy :) znowu dużo zaoszczędzimy kilka K. :). Oczywiście dochodzi koniecznośc śledzenia tych nowych watków i pilnowania treści ale tak jak mądrzy ludzie w tym wątku powiedzieli to już Public Relations :).

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności