Skocz do zawartości

Linki w stopkach na forach a pozycjonowanie

rokko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania do Was. Pierwsze, jaki wpływ na pozycjonowanie wywierają linki w stopkach na forach?

Drugie pytanie, po dodaniu linków w stopkach, jak najlepiej poinformować bota Google, aby w jak najkrótszym czasie zobaczył ów linki i uwzględnił zmianę, widoczną choćby w Webmasters Tools?

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Linki z dobrze podlinkowanych forów są pożądane. Z mojego doświadczenia wynika, że forum powinno być dostępne bez logowania (inaczej google moze nie zobaczyc linków.) Indeksuja sie z reguły szybciej niż wpisy w katalogach. Możesz pingować podstrony z sygnaturką.

To już raczej jest cloaking, a z moich obserwacji (i filtrów) zauważyłem że czasem google korzysta z tylnej furtki aby obejrzeć i nie identyfikuje się jako Googlebot, a następnie nakłada potencjalną karę.

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

Do tego zwiększają ruch na stronie.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Możesz pingować podstrony z sygnaturką.

Ok, czyli mówisz że sam ping powinien wystarczyć. Wypróbuję :soczek:

A co do serwisów RPC, wystarczy ping do samego Google czy przy stopkach jest jakiś patent na jeszcze szybszą ich indeksację? Całej listy do pingowania chyba nie ma sensu pakować?

Do tego zwiększają ruch na stronie.

Ojjj z tym ruchem różnie jest, raczej marny w porównaniu do innych metod promocyjnych :)

zauważyłem że czasem google korzysta z tylnej furtki aby obejrzeć

Co do tego, pisano że Google wysyła na stronę swoich moderatorów, od ich oceny zależy nałożenie kary. W Internecie był przecież nawet wyciek dot. tego faktu.

Dzięki za porady.

Pozdrawiam

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

@rokko najlepsze efekty są gdy pingujesz do wielu

@proelpack, szkoda tylko że jak wrzucę moją listę (nieco ponad 50 adresów) pingowanie trwa całe wieki :/

i nie blokować linków na swoich stronach innych osób także.

@tomierc, a co z linkami nietematycznymi i niepewnymi? Z tego co słyszałem powinno się dawać nofollow takim linkom + wszelkie strony niepewne, o wątpliwej reputacji lub z wysokim czynnikiem ryzyka że tak powiem :)

To już raczej jest cloaking, a z moich obserwacji (i filtrów) zauważyłem że czasem google korzysta z tylnej furtki aby obejrzeć i nie identyfikuje się jako Googlebot, a następnie nakłada potencjalną karę.
megauser, zgadzam się z tobą, bot Google, w celu weryfikacji treści widocznej na stronie, niekoniecznie musi przedstawiać się prawidłowo jako bot. Swoją drogą, jeżeli phpBB pozwala botom na dostęp do treści dostępnych tylko dla zalogowanych, to jaki jest sens wymagania logowania na forum, aby pobrać treść? Wystarczyłoby znaleźć kopię strony, ew. pobrać treść, przedstawiając się jako bot.

rokko, pomyśl co by było, gdyby to tak prosto działało. Dajesz linki konkurencji na nietematycznych serwisach z kluczowymi dla niej anchorami, i już ją osłabiasz? Gdyby tak to ładnie działało, to wbicie się do top 10 nie stanowiłoby problemu. Co najwyżej moc takiego linku może być słabsza, ale na pewno nie ujemna. Generalnie, lepiej umieszczać linki w mocnych serwisach, niekoniecznie tematycznych. Tematyczność serwisu z linkiem zwrotnym jest dobra z punktu widzenia odwiedzalności. W końcu przebywający tam internauci czytają treść, która jest zgodna z ich oczekiwaniami, więc większe szanse, że zauważając twój link, odwiedzi i twój serwis.

demo_miniacz_468x60.gif

Polecam projektowanie stron Łódź, oraz moderowany, podrasowany katalog, w którym znajdziesz dobre polskie strony, o niebagatelnej treści.

nietematycznych serwisach z kluczowymi dla niej anchorami, i już ją osłabiasz?

@Melma, ależ nie o to mi chodziło. Linkowanie na swojej do innych stron niepowiązanych tematycznie i takich, które mają duże ryzyko czy to infekcji czy możliwość złapania innych "gości", lub zwyczajne może wystąpić przejęcie domeny i umieszczenia na niej np. skryptu do wyłudzania danych lub innego. Oczywiście nie można tego przewidzieć, ale na pewno od razu można przeciwdziałać ewentualnym skutkom ubocznym dając właśnie atrybut nofollow. Ciężko tutaj mówić o trafnej predykcji ale można zminimalizować ryzyko.

Z tego co wiem Google może nałożyć kary na strony które linkują do niebezpiecznych witryn. Wiem że to można łatwo sprawdzić, ale to już nie w tym rzecz, tylko kwestia prewencji negatywnych konsekwencji płynących z linkowania do takich witryn. Dlatego piszę o nofollow dla wychodzących, potencjalnie niebezpiecznych i/lub nietematycznych stron.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności