Skocz do zawartości

mod rewrtie - które znaki zamieniać

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawiłem sobie w mod rewrtie tak, żeby każdy tytuł news'a na mojej stronie był też w adresie.

wygląda to mniej więcej tak: /news/Tytuł przykładowego news'a

ale znajdują się tak puste znaki, polskie znaki oraz inne znaki specjalne. Wydaje mi się że przydałoby się to zamienić. Mam więc pytanie, które znaki i na jakie najlepiej zamienić ?

No to ustawiłem sobie:

- spacje na podkreślenie

- polskie znaki na ich "normalne " odpowiedniki ś -> s itp ( tak chyba ladniej bedzie wyglądać )

A które znaki nie powinny się pojawiać a adresie ? czy kropki, znaki procent %, ! ? moga występować ??

Jeżeli adres ma być w postaci "/news/Tytuł przykładowego news'a" to nie polecam parsowania każdego znaku w większych systemach.

Jeżeli jednak nie chcesz mieć takiego adresu to nie zapomnij stworzyć kolumny SEOUrl i sprawdzaj czy nazwa nie jest już zajęta przy dodawaniu newsu bo może wystąpić konfilkt.

Np. przy tytule "kót" i "kot" adres by był w obu wypadkach "/news/Kot"

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Jeżeli adres ma być w postaci "/news/Tytuł przykładowego news'a" to nie polecam parsowania każdego znaku w większych systemach.

większych? jak wielkich? 250 tys. stron i prosta funkcja zamieniająca znaki sprawuje się znakomicie. większego obciążenia brak.

za to kombinowanie zawsze z identem w bazie to imho chory pomysł. o ile wyciagając dane z bazy to zadna roznica, o tyle nie wszystko czlowiek trzyma w bazie. :) (można zastosowac sytem mieszany).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności