Skocz do zawartości

Warzenie piwa

MediaPremium

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ukrywam - lubię piwko ;) Ponad rok temu zainteresowałem się warzeniem piwa w warunkach domowych. Kupiłem sprzęt, surowce i zaczęła się przygoda ;) Kilka rozlań bardziej udanych, kilka mniej, ale generalnie dobra zabawa i jak wszystko pójdzie dobrze - świetne piwko pod nosem :)

Może są na forum ludzie, którzy też bawią się w warzenie piwa? Chętnie wymieniłbym się spostrzeżeniami i recepturką ;)

//EDIT: Proszę o poprawienie literówki w temacie.

Nie ma to jak skuteczna pozycjonowanie od  mediapremium.pl ?

Kurcze też kiedyś chciałem się tym zająć. Na alledrogo widziałem sprzęt... ale brakowało informacji.

Jak wychodzi z tego piwko? Jest bardzo zbliżone do takich typu warka, lech, tyskie? Czy trochę smak odbiega od nich? Jak z pianką?

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

@krzysiuus Eee no, takiego piwa tak łątwo nie zrobisz. Piwka domowej roboty smakują inaczej, mają też zdecydowanie mniej alkoholu.

Nie mówię, że takiego piwa nie da się zrobić, ale na poziomie basic, piwka będą odbiegać smakiem od tych sklepowych :)

Powiem tak - nie ma co porównywać z półkowymi browarami. Smak jest zdecydowanie inny, lepszy. Jest dużo kombinacji zestawów surowcowych, więc smak możesz dobierać według tego co lubisz :)

W sumie robiłem 5 rozlań, 3 wyszły świetnie, 2 mniej (w złej temperaturze przechowywałem) więc specem nie jestem. Pianka w zasadzie zawsze była - w przypadku udanych rozlań było ok, choć oczywiście pieni się mniej niż piwko sklepowe, jest trochę mniej gazowane. Kolor, zapach, smak... coś wspaniałego ;)

//Edyta:

@przemeks - piwko jest o wiele smaczniejsze niż sklepowe. Przynajmniej dla mnie. Jeśli chodzi o %, to jest nieco słabsze, ale jak dobrze poszukasz surowców to na pewno da się wyciągnąć więcej. Ale nie o zawartość % w tym wypadku chodzi ;)

Za sprzęt płaciłem ok 300-400 zł, nie pamiętam dokładnie. Do tego kilka duperelek jak gazy, lejki itp.

Przed świętami zamawiałem 2 zestawy surowców, łącznie zapłaciłem 120 zł. Z jednego zestawu wychodzi ok 25 litrów trunku :)

Kilka godzin trwa przygotowanie wszystkiego, aby zalać materiał do fermentatora. 7-10 dni stoi w fermentatorze (ladnie pachnie:) ), później przelewasz w butelki i tutaj w zależności od surowca - ok 6-8 tygodni musi się odstać w dobrej temperaturze. Tak więc trochę to trwa i trzeba się nachodzić, ale warto.

Ja całość kupowałem w homebrewing.pl i osobiście z Wrocka do Krakowa się pofatygowałem za co zostałem nagrodzony tą książeczką:

https://www.homebrewing.pl/jak-warzyc-piwo-...dnik-p-174.html

Jest naprawdę dobra, przekazuje podstawy. Później to już tylko własna wytrwałość i fantazja :)

Ja z brewkitów nie robię, zestawy surowców dają więcej radości :)

@siler - zależy co się robi i jak się robi. Może kolega nie miał doświadczenia, mieszał na czuja i wrzucał co miał pod ręką :lol:

Ja kiedyś tworzyłem piwo lub to był tylko napój piwo podobny z jakiegoś "podpiwka" czy jakoś tak się to nazywało. Nawet dobre to było no ale z racji tego, że trzeba było czekać na efekty dosyć długo wróciłem do butelek sklepowych :lol:

Ja z brewkitów nie robię, zestawy surowców dają więcej radości :)

@siler - zależy co się robi i jak się robi. Może kolega nie miał doświadczenia, mieszał na czuja i wrzucał co miał pod ręką :lol:

Na początku lutego jak ogarnę najbardziej naglące tematy to wrócę do sprawy i będziemy mogli się powymieniać doświadczeniami. :-)

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności