Skocz do zawartości

Prośba o poradę w zakresie SEO

Coin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem fotografem ślubnym, działam w zasadzie od lutego 2010 roku na ślubnym polu (wcześniej niekomercyjnie i nie zależało mi na pozycji strony).

strona https://dariuszczepiel.pl

Proszę Was o poradę co mogę robić lepiej/inaczej lub ewentualnie płatnie (w granicach rozsądku, nie zarabiam jeszcze na tym...) by poprawić pozycję swojej strony w googlach. Próbuję optymalizować na hasła 'fotografia ślubna Kraków', 'zdjęcia ślubne Kraków', 'reportaż ślubny Kraków'. Póki co jestem wysoko w miarę na 'sesja narzeczeńska Kraków', 'zdjęcia ciążowe Kraków' - czyli tez dobrze, ale jednak z komercyjnego punktu widzenia to śluby dają zysk i właśnie na tamte frazy chciałbym być wyżej (póki co chyba nawet nie pierwsza 100 wyników).

Co robię:

- Kupiłem bloga, który jest zoptymalizowany pod wyszukiwarki i ładnie wygląda :)

- staram się linkować wewnętrznie dodając każdy wpis (w sensie wewnątrz wpisów są linki albo do innych wpisów, albo do innych miejsca na stronie)

- dodając wpis do każdego wstawianego zdjęcia uzupełniam ALT TEXT wpisując rozmaite frazy związane z fotografią ślubną (czyli nie tylko te wypisane wyżej, ale też 'fotograf na ślub Kraków', 'wyjątkowy reportaż ślubny w Krakowie', itd. itp.) - zatem różnicuje alt text i bywa, że jest on też nieco przydługawy np 'Wyjątkowy reportaż ślubny Asi i Pawła. Dariusz Czepiel Fotografia'.

- staram się w każdym tytule postu zamieszczać słowa kluczowe

- staram się komentować blogi fotograficzne innych fotografów ślubnych, jeśli tylko mają ustawione linki bez atrybutu 'nofollow', tym samym zamieszczając linki do mojej strony na stronach konkurencji (niestety w Polsce wielu z nich ma jednak linki w komentarzach nofollow, wiec latwo nie jest znalezc)

Czy to co robię i wypisałem powyżej jest stosowane dobrze i rzeczywiście pomaga w pozycjonowaniu?

Czy mogę robić coś jeszcze co nie wymaga ode mnie nakładów finansowych a pomogłoby lepiej pozycjonować moją stronę?

Czy jeśli jakieś niewielkie nakłady finansowe byłyby możliwe do poniesienia czy w mojej sytuacji zasadne byłoby wykupienie jakiś produktów/usług, które pomogłyby mi pojawiać się w wynikach google'a wyżej ? (tu dodam, ze nie znam się na tym zupełnie, więc jeśli tak będe wdzięczny też za słowo wyjaśnienia).

Para młoda wpisując w google 'fotografia ślubna Kraków' dostaje masę wyników i fizycznie nie jest w stanie przeglądnąć więcej niż 20-30 stron, max 50. W tych 50 na pewno znajdzie ofertę która ją zainteresuje. Zatem jeśli mnie nie ma w pierwszej 20-30 to kiepsko, a jeśli mnie nie ma w 50 pierwszych wynikach to tak jakby mnie nie było wcale.

Będę wdzięczny za porady !

Wyjątkowa Fotografia Ślubna Małopolska - Zapraszam !

Masz wpis na Google Maps?

Google wyświetla je na pierwszej stronie. Na początku, zwłaszcza kiedy działasz regionalnie łatwiej wypozycjonować wpis na Google Maps.

o, dobry pomysł, jeszcze dzisiaj się zapiszę.

Dodawaj stronę do katalogów, precli. Kup linki tematyczne, lub mniej tematyczne.

Możesz pokusić się o jakieś zaplecze. Albo po prostu daj zlecenie w dziale ogłoszenia.

Co to są linki tematyczne lub mniej tematyczne? Trochę nie kumam jak mogę je kupić...

Co do dodawania stron do katalogów - zamierzam się tym wkrótce zająć - czy powinienem hurtowo dodawać do wszystkich katalogów któee znajdę tu na forum, czy stosować jakąś selekcję?

Co do ogłoszenia - wolałbym jednak zająć się tym sam, by samemu być w stanie pozycjonować sobie stronę. To akurat jest takie pole w którym chętnie zgłębię wiedzę i znajdę czas by się tym zajmować.

Coin, nie przejmuj się tym, że linki mają atrybut nofollow i i tak dodawaj. Mają moc, ale mniejszą, możesz natomiast zwiększyć ruch na swojej stronie.

Poza tym tak, jak wyżej - katalogi, precle, zaplecza = linki

O to też nowość, myślałem, że nofollow blokuje totalnie korzyści z tego linku w pozycjonowaniu...

Zaplecza - to rozumiem inne moje strony, które linkują do tej którą pozycjonuję - nie posiadam i raczej nie będę miał czasu żeby takie strony tworzyć :/

Precle = tu chodzi o te strony z wymianą artykułów? Zarejestrowałem się dziś na artelis.pl, poszukam innych linków na forum (z tego co pobieżnie przejrzałem wiele z tych stron nagle pada bo jest tworzona w celach wyłącznie pozycjonowania) - czy wpisywanie się hurtem na różne 'precle' nie zaszkodzi jakoś ?

I jeszcze czy są np jakieś programy (darmowe/tanie) które umożliwiają dodawanie strony do X katalogów naraz. Ogólnie czy jest jakiś soft, który wspomaga proces pozycjonowania i jest zrozumiały do przeciętnego użytkownika czyli mnie?

Polecam SeoBohatera - 79zł - półautomat do katalogowania, większość pracy wykonuje za Ciebie. Warto w niego zainwestować, zwłaszcza, że cena nie jest wysoka.

Artelis to dobry pomysł.

Jak dobrze poszukasz na forach, to znajdziesz też wartościowe precle, nie tylko takie, które od razu padają jak muchy.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Jeżeli nie chcesz w ogóle wykładać pieniędzy to przejedź po seokatalogach (listy znajdziesz na tym forum) - z darmowych na pewno z 500 sztuk znajdziesz. Ale tak jak pisali wyżej SEOBohater mocno w tym pomaga. Napisz trochę tekstów, wrzuć do mieszarki to powrzucaj do darmowych precli (też na forum sobie adresy znajdziesz). Poza tym zakładaj profile na forach tematycznych i linkuj z profilu i ze stopki. Możesz też zlecić komuś przejechanie się automatem typu publiker/omniadd po katalogach/preclach. To też nie powinno dużo kosztować a jest wydatkiem jednorazowym. Generalnie fraza nie jest super łatwa, ale jest regionalna więc masz łatwiej.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

rozumiem, że do jednego katalogu powinienem dodac strone tylko raz? Czy jakos powinno sie to odswiezac, czy raz dodane mozna odfajkowac i zapomniec ?

edit: i drugie pytanko - co to znaczy ze ktos kataloguje na 2 frazy tylko? O jakie frazy chodzi, zazwyczaj katalog chce ode mnie tytulu (czy tytul to ta fraza i czy w kazdym katalogu powinienem dawac ten sam tytul?) a potem tresci ogloszenia, ktory ma byc unikalny... to o co chodzi ?

edit2: trzecie pytanie - czesc katalogow wymaga linku zwrotnego. Czy link zwrotny musi byc na stronie ktora pozycjonuje czyli dodaje do katalogu, czy moze byc na innej stronie? Mam portfolio foto, nie moge sobie tam pozwolic na linki do katalogow SEO...

Np. zrobić wpis do katalogu tego wpisu do katalogu :) Albo taki linki wrzucić do SWLi

czyli powinno mi zalezec zeby oprocz linkowania strony wlasciwej, starac sie tez linkowac strony katalogu z 'reklama' pozycjonowanej strony?

Bede tez wdzieczny za odpowiedz na wczesniejsze 3 pytania o katalogi :)

Bardzo wszystkim dziekuje za wskazowki, to jest wiedza, z ktora przecietny czlowiek sie absolutnie nie spotyka i bardzo sie ciesze ze tu trafilem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności