Skocz do zawartości

Co może zawierać header?

ruda wiewióra

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Mam pewnie dość banalne pytanie, ale nie doszukałam się nigdzie odpowiedzi :P

Chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat zawartości headera. Mam stronę z poziomym menu na górze, która jest zbudowana w ten sposób: div header, a w nim h1, menu zrobione za pomocą listy i nawigacja, później content a w nim treść, no i stopka. Czy taka budowa jest dopuszczalna? Czy może w headerze nie powinno być ani menu, ani nawigacji? Teoretycznie mogłabym to wszystko stamtąd wywalić i przenieść do osobnego diva, ale grafikę mam tak skonstruowaną, że byłoby to dość uciążliwe, dlatego wolałabym się najpierw upewnić, żeby nie robić czegoś na darmo :)

Pozdrawiam.

Jeśli chodzi Ci o nadawanie klasy czy id divom, to jest ona dowolna i nie ma znaczenia, czy podzielisz stronę na 3 divy czy umieścisz wszystko w jednym kontenerze.

Innymi słowy całą treść możesz wrzucić do pierwszego diva, którego nazwałaś header :)

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

Jeżeli chodzi o samo umiejscowienie danego diva z linkami to nie powinno mieć to znaczenia, może poza wpływem na prawdopodobieństwo zaindeksowania, na pewno nie ma sensu się bawić w warstwy absolutne tylko po to żeby menu w kodzie było poza / poniżej pierwszej warstwy.

Dzięki :blush:

Przy okazji pozwolę sobie skopiować jeszcze pytanie z innego wątku, bo bardzo zależy mi na odpowiedzi, a tam przeszło bez echa. Nie dotyczy co prawda headera ale nie chcę już zakładać kolejnego wątku i zaśmiecać forum swoimi banalnymi tematami :)

Co zrobić w sytuacji, kiedy galeria jest zbudowana w ten sposób, że po kliknięciu w miniaturkę przechodzi się na nową podstronę, tam się pojawia powiększenie zdjęcia, linki do następnej i poprzedniej fotografii, czyli taki standard, a oprócz tego jest tam niewiele tekstu, tylko stopka i tyle, żeby wygodnie oglądało się zdjęcia. Czy lepiej takim podstronom z galerią ustawić w meta noindex, nofollow? Bo chyba taka strona jest mało przyjazna dla googli. A z drugiej strony - wtedy nie będzie chyba możliwości, żeby zdjęcia pojawiły się w googlowej wyszukiwarce grafiki? Co będzie najlepszym rozwiązaniem? Oprócz dodania jakiegoś tekstu, bo tego chciałabym uniknąć.

Pozdrawiam B)

A dlaczego jest mało przyjazna dla google? Ja bym pozostawił tak jak jest. Nawet kiedyś zadawałem pytanie tutaj czy lepiej zrobić galerie w lightbox czy w statycznych htm'ach i odpowiedz była ze lepiej w statycznych bo masz wiekszy site i możesz pozycjonować sie na więcej fraz które dasz w title i np. h1. No i zawsze możesz dokleić troche treści jak przyjdzie taka potrzeba :D

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

A dlaczego jest mało przyjazna dla google? Ja bym pozostawił tak jak jest. Nawet kiedyś zadawałem pytanie tutaj czy lepiej zrobić galerie w lightbox czy w statycznych htm'ach i odpowiedz była ze lepiej w statycznych bo masz wiekszy site i możesz pozycjonować sie na więcej fraz które dasz w title i np. h1. No i zawsze możesz dokleić troche treści jak przyjdzie taka potrzeba :D

mitrok: dzięki za odpowiedź ;) Myślałam sobie, że taka galeria jest mało przyjazna, bo nie dość, że nie zawiera prawie żadnej treści (oprócz - tak jak mówiłam - stopki i ewentualnie h1, którego na razie nie mam, ale na upartego mogłabym dodać B) ), to zastanawiałam się, czy to nie jest odbierane tak, że każde zdjęcie znajduje się na osobnych podstronach, np.:

www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php?id=001.jpg

www.domena.pl/fotografia/slubna/plener.php?id=002.jpg

Chyba że to działa tak, że podstroną jest plener.php a ?id=001.jpg to już tylko nr zdjęcia i nie jest liczony jako osobna podstrona. Zagmatwałam to wszystko :) W każdym razie chodziło mi o to, że gdyby każde zdjęcie było traktowane jako osobna podstrona, to większość z tych podstron miałaby identyczne title :) Ale jeżeli jest traktowane jako jedna podstrona to wtedy nie ma tego problemu :) Nie znam się na tym zbyt dobrze i stąd takie banalne wątpliwości :)

Przy okazji tych adresów z ?id=001.jpg zastanawiam się jeszcze, czy warto to jakoś zamieniać na bardziej przyjazny adres za pomocą mod_rewrite, chociaż niebardzo wiem jaką miałby mieć postać.

Przecież poza treścią, strona też ma prawo mieć galerię. I nikt nie każe jej robić w lightbox czy innymi metodami.

Zawsze lepiej zrobić adresy bardziej "seo friendly" niż nie. Ale czy to zaważy aż tak na wynikach w przypadku pojedynczych zdjęć to nie sądzę.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności