Skocz do zawartości

Szybkość ładowania strony na co zwrócić uwagę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie zajmuję się optymalizacją ładowania się strony. Google bierze to mocno pod uwagę.

Słyszałem dwie szkoły o skryptach w plikach zewnętrznych np: taki jQuery lepiej mieś najnowszą bibliotekę w pliku na własnym serwerze czy pobierać z serwera zewnętrznego np: googlowskiego?

---------------------------------------------

Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy - największa niepubliczna uczelnia w północnej Polsce!

Najważniejsza jest kompresja gzip, najmocniej pozwala przyśpieszyć wczytywanie strony , jednak nie każdy serwer ma dostęp do tej funkcji,

kolejną sprawą jest optymalizacja obrazków jeśli przykłądowo masz na serwerze jakieś duże obrazki i zmniejszasz je za pomocą width i height

to i tak wczytanie trwa sporo, należy je od razu w programie graficznym zmniejszyć,

pobierz sobie wtyczke do firefoxa page speed posiada ona funkcje optymalizacji obrazków oraz wyświetli ci co musisz poprawić na stronie żeby szybciej się wczytywała,

ja dla skryptow zewnętrznych css, js, obrazków tworzę subdomene na tym samym serwerze co strona.

Na tej stronie możesz sobie zobaczyć które obrazki się wolno wczytują https://test.watchscript.pl/

Sprzedam komplet 25 programów do pozycjonowania za 69zł - szczegóły na stronie spambot.pl SEO -
wystawiam fv vat

dla skryptow zewnętrznych css, js, obrazków tworzę subdomene na tym samym serwerze co strona

czy to z uwagi na to że FF ma limit połączeń dla domeny 4, a że subdomena traktowana jest jako oddzielna domena, FF może wykonać więcej połączeń w tym samym czasie przyspieszając wczytywanie strony

coś takiego myślę zrobić, nie wiem czy warto

Dzięki. Wiem że obrazki warto zoptymalizować. niby są skrypty optymalizujące od Yahoo podobno bezstratne ale ja widzę różnice w wyglądzie zoptymalizowanego pliku graficznego tym bardziej jeśli są to elementy wyglądu strony a nie zdjęcia w artykułach. Wydaje mi się że optymalizować najlepiej ręcznie nie przez żadne skrypty. jakie macie zdanie?

Co do gzipa z tego co wiem można to tez ustawić dla poszczególnych plików w htacces nie koniecznie musi być to na serwerze.

---------------------------------------------------

Zobacz największą niepubliczną uczelnię w północnej Polsce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności