Skocz do zawartości

Płatny katalog - warto?

zYm3N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kilka domen PR=5, PR=4. Indeksacja jest tak szybka, że aż mnie trochę irytuje - drobny błąd i już w cache :)

Warto postawić na tym katalog płatny? Jakich zarobków mogę się spodziewać? Jakie ceny ustalić? Bylibyście chętni? :P)

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

PR nie ma w ogóle znaczenia:)

Liczy się ilość BL i ich jakość oraz to jak szybko wpisy są indeksowane. Katalog mozesz mieć płatny ale po minimum 1 roku może 2 latach działania bo inaczej nie zajmuj się tym. Na katalogach trudno zarobić.

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Z takim założeniem nie warto. Żeby katalog miał jakaś wartość musi postać jakiś czas darmowy (1-2 lata min), nazbierać wpisów, PR się zmieni w tym czasie kilka razy.. Nikt nie będzie dodawał do nowego katalogu PR4-5, ruchu nie będziesz miał więc na reklamach tez nie zarobisz.

Poza tym przez takie własnie podejście ceny wpisów w katalogach tak spadły, że na prawdę nie opłaca się. Poszukaj sobie takich właśnie katalogów na jakiejś liście i w prosty sposób policz ile maja wpisów to zobaczysz ile "zarobiły".

...

Przecież tak naprawdę PR jednoznacznie wynika z BL. Jakość ponad ilość. Skoro dana strona uzyskała wysoki PR (zakładamy, że nie jest to fake), to znaczy, że te BL są i są całkiem dobre. Prędkość indeksowania wpisów również zależy od ilości BL. Stąd trochę nie rozumiem stwierdzeń: "nie liczy się PR, liczy się ilość BL". Jakieś wyjaśnienie? :blink:

Katalogi a ruch - uważacie, że ludzie dodają do katalogów tylko po to, aby uzyskać z nich ruch? Wg. mnie katalogi są przede wszystkim po to, aby uzyskać dodatkowe linki zwrotne.

Jak badacie jakość katalogów przed dodaniem do nich wpisu, zakładając, że są płatne? yahoo.org, google -> BL i SITE, PR. Ilość linków wychodzących na podstronie danego wpisu, ewentualnie to, czy 2-3 wpisy są zaindeksowane. Coś jeszcze? Prędkość indeksowania trudno zweryfikować.

pozdrawiam,

Na jedno miesięcznie, zgrzewkę, czy cysternę? :-)

Pytam, bo jednak hosting kosztuje/domena kosztuje i zastanawia mnie, czy postawienie katalogu mi się zwróci jakkolwiek, co ja na tym zyskam.

Może macie linki do statystyk katalogów? Szukałem w google, ale raczej dostaję spore ilości stron 'jak zarabiać w internecie'. Podzielenie się własnymi byłoby już idealne.

pozdrawiam,

@zYm3N, po prostu weź sobie listę katalogów i ja przeglądnij, te które od początku były płatne zazwyczaj kończą na 300-500 wpisów max, pytałeś czy się opłaca, moim zdaniem nie opłaca się od razu zrobić katalogu płatnego, szkoda zachodu znając życie po następnym update będzie PR inny a do tego czasu nie zwróci Ci się za domenę, licencję i hosting nie mówiąc o czasie. Ludki nie dodają chętnie za pieniążki do katów które dopiero co powstały i mają kilka wpisów. Chcesz robić kolejny katalog widmo w porządku, Twoja sprawa. Czy warto ? Nie , nie warto.

...

zoreander zobacz ile jest płatnych zbanowanych katalogów, obserwuje tez tam przyrost wpisów. Na pewno masz racje w tym ze najpierw trzeba zrobić darmowy. Ale do SEOka PR5 z site >1000 i BL > 1000 na pewno będą chętne na dodawanie za 1,23 zl .Na pewno zarobi na licencje, hosting i domenę, na piwo tez zostanie.Tak uważam

Z jednej strony możecie mieć rację - nowy katalog, początkowo może niezbyt duży site - może nie najlepszy start, ludzie mogą nie być chętni.

Ale z drugiej strony spójrzcie na to:

https://allegro.pl/link-pozycjonujacy-pr-6-...1412813960.html

na ilość osób kupujących i fragment o zmianie algorytmu google...

Szkoda, że te statystyki ilości wpisów miesięcznie, kwoty zarobków (chodzi o rząd wielkości, nie dokładną wartość) są tak niechętnie udostępniane :-)

pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności