Skocz do zawartości

Płatny katalog - warto?

zYm3N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kilka domen PR=5, PR=4. Indeksacja jest tak szybka, że aż mnie trochę irytuje - drobny błąd i już w cache ;)

Warto postawić na tym katalog płatny? Jakich zarobków mogę się spodziewać? Jakie ceny ustalić? Bylibyście chętni? :))

pozdrawiam,

Jeśli są to super mocne domenki to warto postawić katalog. Przedstawiam dwa scenariusze.

Z płatności będziesz miał grosze, a ilość wpisów będzie niesamowicie wolno rosło co przełoży się na małą ilość odwiedzin stron. Za 1,23 zł sms masz około 0,20 groszy, jeśli nawet znajdzie się 10 wpisów na dzień, zarobisz 2 zł x 30 dni to 60 zł. Jest to oczywiście najbardziej optymistyczny scenariusz (ja nawet na darmowych katalogach z skryptem arfooo nie mam 10 wpisów na dzień, a zrobiłem dość ciekawą grafikę i sukcesywnie linkuję .....)

Natomiast jeśli katalog będzie darmowy i będziesz miał bardzo dużo wpisów, będziesz pilnował w miarę unikalne wpisy (na w pełni unikalne nie masz co liczyć, ok. 1 na 20 wpisów będą naprawdę unikalne), osiągniesz 1k-2k unikalnych wizyt w miesiącu to z samego adsens możesz liczyć na 2-3 euro i to przy realistycznym wariancie

Przedstawiłem dwa scenariusze, zabawne jest, że większość osób stawiających katalogi wybierają opcję pierwszą :)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A widziałeś ile ludzi kupuje katalogowania za 10 gr za wpis? Ale to nie znaczy że to są dobre wpisy (bo nie są)

Koszt katalogu to 700-800zł na start (tylko musisz liczyć).

Na domenę i hosting zarobisz przy darmowym katalogu z reklam.

Po 2 latach katalog będzie mocny i będziesz brał kase za wpisy za sms-a

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Za 1,23 zł sms masz około 0,20 groszy,

No chyba troche przesadziles, za takiego sms'a dostaje sie ponad 40gr. Chyba, ze liczysz, ze te drugie 20gr ida na hosting/domene itp.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A mnie bawi określenie "płatny katalog" w temacie bo czegoś takiego przynajmniej z mojego puntu widzenia nie ma ;)

"Płatny katalog" = sprzedaż linków i wszelkie dywagacje "ile można zarobić" na katalogu z wysokim PR się do tego sprowadzają :)

No chyba że macie na myśli "katalog z płatnym rozpatrzeniem wpisu" ale wtedy ani PR, ani Site ani żaden inny parametr nie ma znaczenia - u mnie jest tylko jeden - jak katalog dochodzi do momentu w którym dziennie do "przewalenia" jest po 100-200 wpisów w moderacji z czego > 50% to spam, zaplecze, śmieci, powielone w setkach kopii opisy to wprowadzam "płatność" i tyle.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Przy tak wysokim PR i cenie np 1,23 znajdzie się całe stado dodawaczy, ilość katalogów z PR 5 jest bardzo ograniczona wystarczy dodać do kilku spisów katalogów, po paru miesiącach można zwiększyć na 2,46 i tak chętni będą.

Przy tak wysokim PR i cenie np 1,23 znajdzie się całe stado dodawaczy, ilość katalogów z PR 5 jest bardzo ograniczona wystarczy dodać do kilku spisów katalogów, po paru miesiącach można zwiększyć na 2,46 i tak chętni będą.

Jeśli PR 5 się utrzyma.

wszak bawię się z katalogami od niedawna, jednak z tego co zauważyłem, najbardziej opłaca się robić katalogi tematyczne, ludzie bardziej są skłonni wydawać kasę na wpisy premium w tego rodzaju katach oraz co ciekawsze stawki za klik w adsense też są lepsze jak w katalogach ogólnych, gdzie najczęściej dominują "inne katalogi" albo jakieś rozrywkowe siano (wybaczcie, ale niestety to mało opłacalne :) ) Tak czy siak, nie ma co się napalać na mega zyski w krótkim czasie, bo to po prostu nie realne. Chociaż z drugiej strony lepiej mieć, niż nie mieć :) , zwłaszcza na dobrej domenie.

Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne!

Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. ;)

A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl

Warto postawić na tym katalog płatny? Jakich zarobków mogę się spodziewać? Jakie ceny ustalić? Bylibyście chętni? )

PR w żadnym wypadku nie powinien być miernikiem siły katalogu, to czy będziemy chętni będziemy mogli ocenić po projekcie. Jakich zarobków możesz się spodziewać? Na pewno większych niż w spisach z wyzerowanym "magicznym paskiem" - więc przy PR 4-5 (nawet jak będzie miał niewiele BL'ek) znajdą się chętni - z punktu właściciela takich domen interes powinien Ci się szybko zwrócić.

Widzę, że temat powoli schodzi z głównego wątku, więc i ja wtrącę swoje 5 groszy. Część buntuje się przeciw płatnościom. Czy warto korzystać z katalogów pobierających opłatę moderacyjną? Jeśli wiem gdzie dodaję, dlaczego nie? Płacę w końcu za czas moderatora i wymagam dobrej obsługi, fachowego podejścia do zgłoszonej strony - nawet jeśli ta nie została zaakceptowana oczekuję szczegółowego wyjaśnienia. Skoro płacę za czyjąś pracę to zazwyczaj oczekuję także możliwie szybkiego podjęcia decyzji w sprawie wypełnionego formularza zgłoszeniowego i ewentualnego poprawienia moich błędów, jeśli takie się znalazły. Nikt nie będzie za darmo grzebał się w przekroju kilkudziesięciu/kilkuset "zapleczówek", bo ktoś po drugiej stronie nie szanuje czasu osoby, która postawiła i administruje katalog.

Rynek się chyba nie psuje, zawsze taki był i będzie. Po prostu coraz więcej osób zaczyna szanować swój czas (pomijam płatne, a nielinkowane i zielone SEOKatalogi). Największe zło jakiemu mam okazję się przyglądać to fakt, że już nikt nie wie do czego służy pole: "opis strony". Dlaczego firma, która dodaje do katalogu swoją witrynę opisuje wyłącznie usługi jakie świadczy, a nie charakteryzuje jej zawartości? To jest dla mnie największa zagadka. Katalog stron to nie katalog firm! Prawda? Do sprawy krótko odniosłem się na blogu - wydaje się, że katalogowanie jest bardzo proste, a okazuje się, że wiekszość osób nie ma o tym zielonego pojęcia. Właśnie dlatego pojawia się coraz więcej katalogów, w których pobierana jest opłata za pracę moderatora, co jest dla mnie normalna koleją rzeczy.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Warto postawić na tym katalog płatny? Jakich zarobków mogę się spodziewać? Jakie ceny ustalić? Bylibyście chętni? )

PR w żadnym wypadku nie powinien być miernikiem siły katalogu, to czy będziemy chętni będziemy mogli ocenić po projekcie. Jakich zarobków możesz się spodziewać? Na pewno większych niż w spisach z wyzerowanym "magicznym paskiem" - więc przy PR 4-5 (nawet jak będzie miał niewiele BL'ek) znajdą się chętni - z punktu właściciela takich domen interes powinien Ci się szybko zwrócić.

Tak jak pytałem wcześniej: co innego jest istotnego? Z PR jednoznacznie wynika jakość BL.

pozdrawiam,

O to trzeba byłoby zapytać Panów z Google :) . Wystarczy zajrzeć do wątku PR Update i można dojść do wątku, że jakość linków chyba nie jest tym miernikiem - raczej bliżej nieokreślone pobudki algorytmu. Możesz przeczytać także krótkie info na blogu Zgreda.

Tak jak pytałem wcześniej: co innego jest istotnego?

Osoby z doświadczeniem w SEO nie "naciągniesz" wyłącznie na PR - przynajmniej tak mi się wydaje. Co jest np. dla mnie ważne? Struktura katalogu, site, ilość odwiedzin bota w głęboko zagnieżdżonych kategoriach i BL'ki (naturalnie, że nie sprawdzam ich jakości, bo nie ma na to czasu). Mimo wszystko rynek jest jaki jest i tym PR nieźle można się "dorobić" - pomijam kwestie etyczne, odpowiadam na pytanie.

paq studio YouTube

@Paq: częstość i głębokość odwiedzin bota jest nieweryfikowalna, bo jak? :) Tak jak pisałem jakość BL jest jednoznaczna z PR. Struktura i site faktycznie da się sprawdzić i mogą być istotne.

Tak się teraz zastanawiam: pisać coś własnego, czy kupić seokatalog? Eh, dylematy przez całe życie.

pozdrawiam,

Osoby z doświadczeniem w SEO nie "naciągniesz" wyłącznie na PR - przynajmniej tak mi się wydaje. Co jest np. dla mnie ważne? Struktura katalogu, site, ilość odwiedzin bota w głęboko zagnieżdżonych kategoriach i BL'ki (naturalnie, że nie sprawdzam ich jakości, bo nie ma na to czasu). Mimo wszystko rynek jest jaki jest i tym PR nieźle można się "dorobić" - pomijam kwestie etyczne, odpowiadam na pytanie.

Trzeba pamiętać że większość osób dodających do płatnych katalogów to tkz. poczatkujący pozycjonerzy, którzy naczytali się o magii zielonego paska, jeśli opłata nie będzie wysoka to za chwile zrobią spory ruch. Przejrzyj jaki ruch mają płatne katalogi o PR5.

częstość i głębokość odwiedzin bota jest nieweryfikowalna, bo jak?

Częstotliwość nie, ale wystarczy, że zajrzę do losowo wybranej kategorii (SEOKatalogi mają liczniki botów wyszukiwarek) i wybieram dowolnych kilka wpisów sprzed kilku miesięcy sprawdzając ile razy bot wskoczył do wpisu. Zakładam, że ten wcześniej nie był pingowany. To jest wykładnik, który często biorę pod uwagę.

Trzeba pamiętać że większość osób dodających do płatnych katalogów to tkz. poczatkujący pozycjonerzy, którzy naczytali się o magii zielonego paska, jeśli opłata nie będzie wysoka to za chwile zrobią spory ruch. Przejrzyj jaki ruch mają płatne katalogi o PR5.

Otóż to.

paq studio YouTube

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności