Skocz do zawartości

Odszkodowanie dla rodzin ofiar smoleńskich

EliaSh

Rekomendowane odpowiedzi

A kto wsadził Prezydenta do samolotu, który nie był ubezpieczony?. Pretensje możecie mięc do rządu. Wypadki samolotowe są wysoko ubezpieczone ponieważ statystycznie jest to najbezpieczniejszy środek komunikacji.

Oczywiście, że w NORMALNYM kraju pełną odpowiedzialność poniosłaby osoba, która dopuściła do lotu nieubezpieczonym samolotem.

Samoloty są jednym z najbezpieczniejszych środków transportu - statystycznie znacznie bezpieczniejszym niż np. samochód.

Natomiast najważniejsze jest to że to była prywatna wycieczka państwowym samolotem. Nie była to oficjalna wizyta państwowa. Dlaczego więc państwo, czyli my, mamy za nią płacić? Zapłaciliśmy za wylot a teraz jeszcze za odszkodowania?! To państwo jest po prostu chore.

Ale głosujący na po/pis na pewno chętnie zapłacą.

Edit:

Poza tym skoro są pewni, że katastrofa została spowodowana przez Rosjan to dlaczego odszkodowania chcą od Polski? Paranoja i Schizofrenia.

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Akurat w tym przypadku na biednych nie trafilo.

Nie rozumiem, czemu z pieniedzy podatnikow, mamy wyplacac jakies dziwne odszkodowania, ktore sie nie naleza i to jeszcze kzademu czlonkowi rodziny. Poza tym istnieje cos takiego jak ubezpieczenie i to wlasnie ubezpieczyciel ma wyplacac w takich sytuacjach odszkodowanie, a nie panstwo. Natomiast u nas panstwo lubi sobie trwonic kase podatnikow, tak samo jak w przypadku powodzian, ktorzy nie mieli ubezpieczonych domow.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Poza tym istnieje cos takiego jak ubezpieczenie i to wlasnie ubezpieczyciel ma wyplacac w takich sytuacjach odszkodowanie, a nie panstwo.

Ale ubezpieczyciele to złodzieje. PZU stosuje takie definicje wszystkiego, że jak coś się stanie, to wypłacą bardzo mało albo nic, przez co nie warto się ubezpieczać.

Jak dla mnie to bezsensowne.

Ile było katastrof choćby to że kilka lat temu sie wielka hala w której były targi z gołębiami sie zawaliła...

Zgineło 40 kilka osób i myślicie że wogule ktoś myślał o aż tak wielkich odszkodowaniach..?

Jak dla mnie to jest żenujące że w takiej samej sytuacji jednym daje się więcej a innym mniej..

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Del cytat

Był to lot Państwowy, uczestniczenie w obchodach. Prywatny to mógł być Tuska 3 dni wcześniej. W jakim celu to nie wiem. A to, że według Rosji Polski rząd zgodził się aby traktować lot prezydencki jako lot cywilny to inna historia. Przeciez pare dni było o tym, że ICAO nie zajmie się badaniem katastrofy bo był to lot Państwowy a oni badają tylko cywilne.

Co do odszkodowania ciekawy artykuł Ziemkiewicza

https://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/01/22/nowe-ruchy-odwloka/

a tutaj nawiazanie do niego

https://wpolityce.pl/view/6388/Ziemkiewicz_...odchwycily.html

Oficjalne obchody były 7 kwietnia , jednak "prezydent" który ze względu na specyficzny sposób bycia , był izolowany na światowej scenie politycznej musiał zabłysnąć i pojawić się w katyniu za wszelką cenę , mimo to że nikt go tam nie zapraszał. Dla zwiększenia prestiżu wizyty zabrał na pokład praktycznie kogo się da ze znanym nazwiskiem lub możliwie wysoką rangą. No i stało się. Lot oczywiście był cywilny.

??

Od początku był ustalony 10 kwietnia.

7 kwietnia ustalono gdy stwierdzono iż Pan Putin nie będzie mógł zjawić się 10. Widocznie Tusk jako dobry przyjaciel musiał spotkać Putina i polecial z oddzielnym programem ktory z Katyniem nie miał zbyt dużo wspolnego.

I nie wiem skąd wziałęś, że obchody są organizowane 7 kwietnia.

Jak Tusk pójdzie 8 listopada na grób to wbrew pozorom nie będzie oznaczało tego, że święto się przesunęło.

Duża część zgłosiła się samemu aby wyrazić hołd poległym w Katyniu.

Czemu twierdzisz, że był cywilny skoro nie był wedle dokumentów.

Według międzynarodowych konwencji, jeśli na pokładzie samolotu dojdzie do wypadku, która spowoduje śmierć pasażera, jego rodzina ma prawo do odszkodowania sięgającego 109 tysięcy euro, nawet jeżeli przewoźnik nie zawinił. Eksperci zauważają, że często linie lotnicze proponują wyższe sumy, by uniknąć procesów.

Jeżeli bowiem zostanie udowodnione, że linie lotnicze ponoszą winę, odszkodowanie może być nawet 100 razy większe. Po głośnej katastrofie francuskiego Concorde’a, dziewięć lat temu pod Paryżem, rodziny niektórych pasażerów dostały po dwuletnich negocjacjach aż po około osiem milionów euro.

Źródło: https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-rodzi...c-na,nId,153400

Jak zawsze wszyscy są ekspertami ;)

jego rodzina ma prawo do odszkodowania sięgającego 109 tysięcy euro

Ale to z budżetu Państwa ?

Nie dość, że żony wysokie renty dożywotnie - dzieci wysokie renty, wcześniej po 40k to teraz to.

Przykro się robi jak Państwa robi to co chce i ma wszystkich podobywateli w pupie.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

@goszczu - czy wszyscy są ekspertami to mało istotne dla tego wątku.

Autor tematu napisał: "Chciałem zapytać was o opinie na ten temat", więc ludzie je wyrażają. Co mówią przepisy to jedno, a co ludzie o nich sądzą - to zupełnie inna sprawa. Przepisy mówią też chociażby, że za pracę należy się wynagrodzenie, a nie widzę, żeby wypłacili ekwiwalent strażakom za te miliony nadgodzin z zeszłego roku. Przykłady można mnożyć praktycznie bez końca.

Jeśli chodzi o główny temat - mnie sytuacja też się nie podoba. O ile mnie pamięć nie zawodzi - każda z rodzin dostała już po 40 tysi na uroczystości pogrzebowe. Jedni dostają 4 (teraz jeszcze okrojone - z ZUS'u), a "elity" 10 razy więcej. Jedni ze swoich składek, drudzy ze składek wszystkich. Dziwne.

Wiązanie krawatów, tańce murzyńskie, wizytówki, reklamy i inne akrobacje.

Dobre strony, unikalny opis? Moderowany katalog stron i Katalog stron www - pisz po darmowe kody. Sklepy internetowe, handel: katalog askway.biz.

... gdyż ryk tych popaprańców słychać aż tam.

Oficjalne obchody były 7 kwietnia ...

... Lot oczywiście był cywilny.

Wiem, że temat w pogaduchach, jednak przestań pisać bzdur, bo czytać nie można i dzięki temu można łatwiej zrozumieć, kto tu jest popaprańcem. Byś się wstydził.

@Styx, @Holee - lot organizowało Państwo, więc można przyjąć że było przewoźnikiem. Jakby lecieli LOTem to by im lot wypłacał. Nie wiem co w tym skomplikowanego.

Oczywiście prawnie to pewnie nie jest takie proste, ale jak widać 250 tysięcy to nie jest tak dużo jeśli chodzi o odszkodowania w takich wypadkach.

Ale przecież po co porównywać to do odszkodowań w katastrofach lotniczych jak można np. do odszkodowań za powódź.

Jak dla mnie to chore podejście. Nie dość, że większość pasażerów w trakcie swojej "kariery" brała kasę garściami i żyli lepiej niż 99% uczciwie pracujących, to jeszcze trzeba im dawać ciężkie pieniądze, bo przecież renta kilkutysięczna nie wystarczy nie zaspokojenie podstawowych potrzeb. Nie wiem kto to wymyśla, normalni obywatele dostają grosze i do tego po spełnieniu miliarda warunków, a tutaj? Rządowi chętnie daliby i po milion, bo przecież nie mamy ważniejszych wydatków. ;)

Gry na pc to najlepszy sposób na odpoczynek po pracy.

Dla mnie osobiście nie powinni dostać nawet złamanego grosza, żadna z tych osób "poszkodowanych" nie należą do biednych. Każde z nich miało własne ubezpieczenie, wypłacane na bardzo duże kwoty....wystarczy im.

Nie wiem kto to wymyśla, normalni obywatele dostają grosze i do tego po spełnieniu miliarda warunków, a tutaj? Rządowi chętnie daliby i po milion, bo przecież nie mamy ważniejszych wydatków. ;)

Tu masz całkowitą rację, przeciętny Kowalski musi spełnić odpowiednie wymogi aby otrzymać odszkodowanie. W tych wszystkich przypadkach kasa była wypłacana po paru dniach od zgłoszenia roszczenia, bez dokumentów.

Paranoja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności