Skocz do zawartości

Odszkodowanie dla rodzin ofiar smoleńskich

EliaSh

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopstwo się oburza, zgodnie z planem.

Chyba kolego trochę przesadzasz...

Chyba daleko mieszkasz od terenów powodziowych. 6000 zł dostawał każdy bez spełnienia żadnych warunków. Wielu dostało 2 razy po 6tys. tam gdzie dwie powodzie połączyły się w jedną (prawobrzeżny Sandomierz), bez problemów rozdawano tuskowe dwa razy. To na początek, a później duużo więcej.

W powodzi ucierpiało kilkanaście osób z mojego bliskiego otoczenia. Z nerwami i zdrowiem fakt, było różnie, ale finansowo wszyscy na tym wyszli do przodu i to bardzo.

Tak mówisz? Mnie powódź dotknęła osobiście i faktycznie, wyszedłem na tym do przodu, że łohoho, dom do rozbiórki, samochód na złomie, a ja mieszkam w cudownym, ciasnym 2 pokojowym mieszkanku w bloku wraz z rodzicami.... Super, tak wyszedłem do przodu, że można pozazrościć

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wiem, że temat w pogaduchach, jednak przestań pisać bzdur, bo czytać nie można i dzięki temu można łatwiej zrozumieć, kto tu jest popaprańcem. Byś się wstydził.

Normalnie jakbym jakiegoś narwanego mochera słyszał

Daj sobie na wyluzowanie, boś trochę spięty i operujesz językiem "rynsztokowym"

Wyskakujesz na człowieka bez żadnych argumentów, kto tu jest spięty?

że Prezydent biorąc na pokład całą tą śmietankę złamał odpowiednie przepisy

Chybiłeś i to parokrotnie, a do tego wykazujesz się wiedzą raczej ze sfery domniemań, niż faktów.

Nie głosowałem na PIS.

To rząd odpowiada za ten lot, nie powtarzaj bzdur zasłyszanych z TV, radia, czy jakiś tam gazet - pisanych po to, by: "kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą" - to był samolot RZĄDOWY.

Teraz jak już to wiesz, to zadaj jeszcze raz pytania, które zadałeś. Kogo to wina.

Co do reszty, to się zgadzam, co już wyczytałeś z mojego poprzedniego postu (?)

@kikasek

Nie wiem czy czytałeś całość, ale chyba nie. Pogarda z jaką nazywał innych ludzi "popaprańcami" - wzbudziła u mnie duży niesmak i nie rozumiem jak można w taki sposób segregować ludzi?

Jeżeli obrażanie innych ludzi i pisanie na nich "popaprańce" nie jest dla ciebie dobrym argumentem, to gdzie jest Twoja granica?

To rząd odpowiada za ten lot, nie powtarzaj bzdur zasłyszanych z TV, radia, czy jakiś tam gazet - pisanych po to, by: "kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą" - to był samolot RZĄDOWY.

Tak, i to Tusk wszystkich na siłę wpychał do samolotu. Prawda jest taka, że zwykły człowiek nie może na wiele liczyć po śmierci bliskiej osoby, niedawno obcięto zasiłek pogrzebowy do kwoty, która wystarcza na zrobienie skromnego pochówku. Zabrzmi to kontrowersyjnie, ale to rodziny ofiar najbardziej zyskały na całej katastrofie, a szczególnie J. Kaczyński, który na fali żałoby po bracie niemal został prezydentem. Do tego dochodzi kwestia finansowa - na biednych nie trafiło, a i tak przeliczają stratę bliskich na złotówki.

Ja kończę dyskusję, bo nie ma sensu.

@bartek

Nie wiem na czym oparłeś te stwierdzenie "Tak, i to Tusk wszystkich na siłę wpychał do samolotu." i nawet mnie to rozbawiło, że są ludzie reagujący w ten sposób, przeczytawszy tylko jeden (ostatni) post ;) Tym bardziej mi śpieszno kończyć pisanie, że rozmowa toczy się po lini, która zahacza o śmieszność:

- @el_polako (pisze) To wina Kaczyńskiego, bo to on robił ten lot, złamał wszelkie przepisy!

- @kazek (odpowiada) Bzdura. Samolot był rządowy, rząd zatwierdzał listy, itp. Więc jest kłamstwem to twierdzenie.

Więc nie rozumiem po co to napisałeś i w jakim celu.

Nie wiem na czym oparłeś te stwierdzenie "Tak, i to Tusk wszystkich na siłę wpychał do samolotu."

Ironia.

i nawet mnie to rozbawiło, że są ludzie reagujący w ten sposób, przeczytawszy tylko jeden (ostatni) post

Mnie dziwią ludzie, którzy uważają, że wiedzą na mój temat coś lepiej ode mnie. Dla Twojej wiadomości przeczytałem cały wątek.

Więc nie rozumiem po co to napisałeś i w jakim celu.

Gdyby rząd zakazał części wycieczkowiczów lecieć tym samolotem pewnie zaraz pojawiłyby się głosy oburzenia, że Tusk traktuje rządowy samolot jako swój własny. Wątpię, żeby to rząd układał listę pasażerów, po prostu zatwierdził ją, żeby uniknąć spięć.

nie powtarzaj bzdur zasłyszanych z TV, radia, czy jakiś tam gazet

Hmm, w takim razie rozumiem, że źródłem wiedzy dla Polaków powinno być Jedyne Słuszne Radio?

Najbardziej śmieszy mnie to gadanie "to wina rządu, ten język nienawiści zabił już około 100 osób", a po chwili od tych samych osób słychać "to zdrada, brak honoru jest gorszy niż śmierć", "powinno się w głowę strzelić niż żyć bez honoru"itp

. Zapomniałbym jeszcze o hicie w ostatnich dniach w google: "zaprzaństwo" :D

Hmm, w takim razie rozumiem, że źródłem wiedzy dla Polaków powinno być Jedyne Słuszne Radio?

;) Nie wiem czemu, ale o tym samym pomyślałem :D

Chciałem zapytać was o opinie na ten temat - rząd zaproponował w ramach ugody 250tys. zł każdemu najbliższemu członkowi rodziny ofiar smoleńskiej. Natomiast pełnomocnicy wielu rodzin już podnoszą larmo, że 250tys. to żenująco mało.

Oczywiście, że dla rodzin polityków i urzędników z najwyższego szczebla będzie to żenująco mało. Skoro mają możliwość wyciągnięcia od państwa grubej kasy, to przecież nie wolno takiej okazji przepuścić między palcami. Osobiście się zastanawiam jak to w ogóle możliwe, że rząd daje jakiekolwiek odszkodowanie? Przecież od tego jest ubezpieczyciel, jeśli osoby były ubezpieczone. Jeśli część natomiast nie była ubezpieczona, to powinni dostać dokładnie to, co każdy inny, zwykły obywatel - figę z makiem. Ale już od dawna wiemy, że takie rozumowanie to czysta abstrakcja w tym kraju.

Choć oczywiście ujawnienie tej sumy i publiczna debata na ten temat to też doskonała zagrywka. Jak dobrze, że przestałem sobie zawracać głowę sprawami politycznymi... Takie newsy nawet nie czytam - to, co najważniejsze wiem zawsze z nagłówków i to samo polecam wszystkim, którzy próbują dbać o nerwy i zaoszczędzić trochę czasu ;)

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

@gordon, z tymi odszkodowaniami dla powodzian to nie było tak cudownie dla wszystkich. Fakt wiele rodzin wyszło nawet do przodu. Bo rząd przekazał pewne kwoty i własne odszkodowania sfinansowały powrót do własnego domu. Jednak nie było tak wszędzie. Na wielu terenach ludzie faktycznie ucierpieli, a kwoty jakie podałeś to pic na wodę fotomontaż. 6000zł to chyba dostawali jak mieli dobre układy z sołtysem ;)

@bartek

Jakbyś przeczytał to wiedziałbyś, że:

a) również jestem oburzony tymi kwotami

B) sprostowałem nieprawdę, że to nie prezydent jest odpowiedzialny za ten lot. Nigdzie nie oskarżałem rządu, itp. Skoro napisanie sprostowania i prawdy jest dla Ciebie linią programową "słusznego radia" to gratuluję cynizmu.

@el_polako

najpierw napisałeś bzdurę, której nijak nie potrafisz obronić i przekręcasz moją wypowiedź (sprostowanie nieprawdy którą napisałeś), że śmieszno Ci, że ktoś rząd obarcza. To mi śmieszniej teraz dwa razy, z tych co obarczają rząd za katastrofę i tych co obarczają nieżyjącego prezydenta, za to że zginęło tam tylu oficjeli (w tym Ty tak twierdzisz). Zbyt niepoważnie podchodzisz do uczestnictwa w rozmowie.

Możesz mi wskazać w którym miejscu przekręciłem Twoją wypowiedź?

Jeśli mówisz o tym (jak się domyślam):

Najbardziej śmieszy mnie to gadanie "to wina rządu, ten język nienawiści zabił już około 100 osób"...itp....

to źle to odebrałeś, bo akurat w tym fragmencie chodziło mi o to, co się widzi, słyszy, a nie o to co pisałeś kilka postów wyżej. Więc jeśli źle odebrałeś, to najmocniej przepraszam.

A co do obrony, na obronę też trzeba mieć czas. Nie wiem czy nie zauważyłeś, ale po tym jak sprostowałeś moją wypowiedź nie wracałem w kolejnych moich wypowiedziach już do "tego" akurat punktu, z racji, że nie miałem czasu sprawdzić, czy Twoje sprostowanie było faktycznym sprostowaniem, czy sprostowaniem w " ".

Apropos:

https://demotywatory.pl/2602677/Polska

z dyskusji na tym forum wynika, że jednak większość jest oburzona właśnie na rząd i Tuska za w ogóle taką ofertę, a na rodziny za to że chcą więcej. A ten komentarz z tego co pisali dotyczył właśnie nie tylko jednej osoby a przedstawicielstwa iluś tam rodzin.

Tak, tak :-)

Komentarza przedstawiciela ofiar mecenasa Rogalskiego na temat kwoty nie było. Był komentarz Dubienieckiego, który reprezentuje tylko siebie.

@godfather2008

@Mar_Dal

Powodziowo piszę jak było w moich okolicach. Może niepotrzebnie uogólniałem na całą Polskę.

godfather2008 - życzę szybkiej odbudowy.

@kazek76

Odniosłem się jedynie do jednej wypowiedzi, nie do całej dyskusji. W moim odczuciu błędem jest przerzucanie całej odpowiedzialności na rząd, o ile w ogóle można mu coś zarzucić poza zatwierdzeniem listy pasażerów.

Czytaj też uważniej. Zacytowałem fragment, wg którego stwierdziłem, że prezentujesz poglądy zwolenników RM - wszelkie media to zło, tylko u nas dowiesz się prawdy.

Skoro uważasz, że z telewizji, radia czy gazet dowiadujemy się samych bzdur to skąd Ty czerpiesz wiedzę na temat bieżących spraw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności