Skocz do zawartości

CMS - własny czy gotowiec

mrtom

Rekomendowane odpowiedzi

uważasz, że bzdurą jest uczenie się nowych technologii?

Jasne, że tak. Technologia musi mieć z 2-4 lata, żeby w ogóle można było stwierdzić, czy się do czegokolwiek nadaje. Ile lat rozwoju mają za sobą bazy SQL, Apache, PHP technologie webowe Microsoftu? W wszystkich przypadkach 20-30 lat.

Nie wiem skąd to idiotyczne przekonanie, że należy się uczyć nowych rzeczy, o których za pół roku i tak wszyscy zapomną.

nie sądzę żeby zajmując się przez kolejne 10 lat tylko frameworkiem przykładowo symphonia albo zajmując się tylko joomlą wróżyło różową przyszłość jako obeznanego w temacie programisty...

Instalowacz jumli to instalowacz jumli a nie "obeznany w temacie programista" czy nawet kiepski programista.

Jak się zajmujesz profesjonalnie jednym frameworkiem to możesz liczyć na bardzo dobre zlecenia. Jak jesteś "specem" od wszystkiego to możesz być takim właśnie instalowaczem od jumli i innych gotowców. Perspektywa kariery = żadna. Chyba, że jesteś szefem firmy i wykombinujesz jak to sprzedać za grubą kasę, bo pracownika za minimum do tego znajdziesz - a jak nie znajdziesz, to pokemon po parudniowym szkoleniu będzie klikał tak samo dobrze :)

Jak coś robisz to zawsze powinien w tym być jakiś cel, a nie dlatego, że ktoś stwierdził, że "tak powinieneś".

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
btw. framework symphonia ? google mowi, że nie ma czegoś takiego

jak tak bardzo Ci przeszkadza końcówka, którą napisałem to wielce przepraszam... już ją poprawiłem żeby nie raziła w oczy

Jasne, że tak. Technologia musi mieć z 2-4 lata, żeby w ogóle można było stwierdzić, czy się do czegokolwiek nadaje. Ile lat rozwoju mają za sobą bazy SQL, Apache, PHP technologie webowe Microsoftu? W wszystkich przypadkach 20-30 lat.

który z gotowców ma 20-30 lat? Sugerujesz żeby korzystać z gotowców ale dopiero wtedy, kiedy mają odpowiednią historię ale żeby coś takiego powstało, to musi ktoś tym się zainteresować a tak nigdy nie pojawi się nic nowego. Jak technologia ma 3-4 lata to można stwierdzić czy się do czegoś nadaje... a w jaki sposób? jak nikt się tym nie będzie interesował bo "technologia nie ma 4 lat" to do mnie nie przemawia.

Jak się tak bardzo upierasz przy CMS-ach to Joomla ma ponad 11 lat rozwoju za sobą. SF - ponad 6 lat. Interesować się czymś powinieneś ze względu na nowe możliwości a nie jakiś ideologiczny bełkot.

, kiedy mają odpowiednią historię ale żeby coś takiego powstało, to musi ktoś tym się zainteresować a tak nigdy nie pojawi się nic nowego.
Ideologia. Po co ma pojawiać się coś nowego jeśli wszystkie obecne rozwiązania spełniają swoje zadanie? To totalne bzdury, w IT nie powstaje NIC poważnego dla samego faktu powstawania. Liczą się możliwości, to że coś jest nowe - to wada, bo znaczy, że nieprzetestowane i ma wiele błędów.

Popracuj sobie trochę z mongoDB - niektóre udokumentowane funkcje powodują wyrzucanie błędów w logach albo wywalenie się serwera.

Przypuśćmy, że zastosujesz mongo w projekcie. I to się będzie co 2 dni wykrzaczać, bo to nowa technologia. Co powiesz szefowi? "Przecież ktoś musi na tym pracować bo to nowość, która co dopiero powstała"... no powodzenia z takim podejściem :)

a w jaki sposób? jak nikt się tym nie będzie interesował bo "technologia nie ma 4 lat" to do mnie nie przemawia.
No wtedy stwierdzasz, że to się do niczego nie nadaje (skoro nie ma nawet zainteresowania, nie wspominając już o takich szczegółach, jak np. udane wdrożenia). Nad takimi rzeczami jak bazy danych czy CMS-y pracują ludzie 100 razy mądrzejsi od tych, którzy tych technologii używają. Trzeba dać im czas na doprowadzenie wszystkiego do porządku :)

Po co ma pojawiać się coś nowego jeśli wszystkie obecne rozwiązania spełniają swoje zadanie? To totalne bzdury

a czy ja gdziekolwiek napisałem coś takiego?

Nad takimi rzeczami jak bazy danych czy CMS-y pracują ludzie 100 razy mądrzejsi od tych, którzy tych technologii używają. Trzeba dać im czas na doprowadzenie wszystkiego do porządku

i z tym się z Tobą zgodzę w 100% :)

tu jest pies pogrzebany, pracują ludzie 100 razy mądrzejsi i nie jest ich mało i skoro podejmują się zrobić coś bardziej efektywnego, lepiej zorganizowanego, bardziej funkcjonalnego niż to co jest dotychczas to po co mają wypuszczać na rynek coś co ma milion bugów? Wiadomo, jak coś jest nowe to nie ma siły żeby było wolne od błędów ale to nie znaczy, że ma być złe bo jak coś ma szanse zaistnieć w przyszłości to trzeba temu pomóc używając tego i zgłaszając te niedociągnięcia a tak to jak Ci 100 razy mądrzejsi ludzie mają się dowiedzieć, że coś jest nie tak z ich projektem żeby mogli to poprawić?

Widzę, że wątek bardzo się rozwinął, ale ja pozwolę sobie odnieść się tylko do głównego pytania.

Szkoda, że na początku nie określiłem co mnie interesuje. Strona o której pisałem na wstępie nie wymaga nie wiadomo czego. Rzeczy które mnie interesują to:

- newsy

- artykuły

- tablica drobnych ogłoszeń

- coś na kształt galerii/katalogu

- panel administracyjny tylko na moje potrzeby

Wiem, że nie jest to bardzo trudne do zrobienia w XHTML+CSS+PHP+MySQL, ale wymaga czasu i samozaparcia. Jeśli będzie się to miało rozwijać nic nie stoi na przeszkodzie dodania kolejnych funkcji itd, ale na razie takiego tematu nawet nie ma.

Na razie na tapecie jest Joomla, zobaczę co mi się uda testowo w niej zrobić i czy na obecnym etapie jestem jakoś przez tego CMSa ograniczony.

a czy ja gdziekolwiek napisałem coś takiego?

Napisałeś, że trzeba korzystać z nowych rozwiązań dlatego, że jeśli nikt ich nie będzie wykorzystywał to nowe rozwiązania przestaną powstawać :soczek:

Wiesz przetestować jakąś niedoróbkę przez 1 dzień weekendu i uznać, że do niczego się nie nadaje to jednak zupełnie inne podejście niż uczyć się pracować na tej niedoróbce, bo to akurat najmodniejsze i najsłitaśniejsze rozwiązanie o którym ostatnio pisali w jakimś brukowcu dla programistów... no i oczywiście, bo "tak trzeba".

Na podstawie mody to sobie mogą laski dobierać kolor brokatu do cienia do powiek a nie programista technologię do realizowanego projektu. Zanim te nowe technologie się będą do czegokolwiek nadawać to jeszcze z 15 razy się zmieni specyfikacja, a skala manipulacji w prasie jest po prostu zadziwiająca.

Poza prowadzeniem takiej strony zależy mi też na zdobywaniu doświadczenia.

Doświadczenia w programowaniu, czy wyłączenie w pozycjonowaniu, zarządzaniu stroną? Wybierając gotowego CMS'a oszczędzasz mnóstwo czasu, który możesz poświęcić na zdobywanie doświadczenia.

- "źli ludzie" też znają kod CMSa i dodatków

To co? Kod jest na bieżąco łatany, a jeśli skorzystasz z któregoś z najbardziej znanych CMS'ów, które istnieją już kilka lat, to pamiętaj, że przez te kilka lat kod był cały czas ulepszany.

- jestem uzależniony od możliwości jakie przewidzieli programiści, są one wprawdzie wielkie, ale czasem może to być za mało

Po pierwsze - dodatki. Jest ich mnóstwo.

Po drugie - skoro myślałeś o pisaniu CMS'a od zera - dopisanie odpowiedniego dodatku też nie powinno być problemem.

Po trzecie - skoro to strona hobbistyczna, to chyba nie potrzebujesz jakiś super innowacyjnych aplikacji, których nikt jeszcze nie napisał? :unsure:

+ kod jest "w miarę" bezpieczny

O tym już wspominałem - czy rzeczywiście SAM jesteś w stanie lepiej zabezpieczyć swój kod niż CAŁA SPOŁECZNOŚĆ osób, które rozwijają dany CMS od lat?

+ prosty CMS nie jest trudny do stworzenia, a myślę że dla osoby która chce się coś nauczyć to dobra praktyka

Z pewnością. Pisanie własnych kodów zawsze będzie Cię rozwijało jako programistę ;)

Wady sam dobrze wypunktowałeś - czasochłonność.

Ważne jest co potrafię. Z technologii internetowych to:

- HTML - gdzieś między dobrze a bardzo dobrze, obecnie przechodzę na XHTML

- CSS - okolice poziomu średniego

- PHP + MySQL - trochę więcej jak podstawy

Jeśli już chcesz pisać własny kod, by się rozwijać, postaraj się przy okazji nauczyć czegoś nowego. AJAX?

I pytanie końcowe: jakie rozwiązanie szanowne grono poleca? Mile widziane opinie osób, które przesiadały się w jedną lub drugą stronę

Kiedyś, właśnie by nabierać doświadczenia i umiejętności, stwierdziłem że napiszę cały CMS w jednym pliku ;) Zabawa jest fajna, ale i tak, teraz wolę postawić Wordpress czy Joomlę w 5 minut i zaoszczędzić godziny pracy - np. na jakiś projekt do którego MUSZĘ napisać sam CMS, bo żaden gotowy nie odpowiada potrzebom.

Poza tym, nie musisz instalować któregoś z najpopularniejszych CMSów, możesz poszukać czegoś na https://php.opensourcecms.com/ albo darmowe-skrypty.pl i postawić na gotowym CMSie całkiem oryginalną stronkę. ;) Pomyśl o tym.

Ponad 300 e-booków po polsku i ponad 2000 e-booków po angielsku - e-booki za darmo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności