Skocz do zawartości

Seo copywriting opłacalny?

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Czy Twór znany seo copywritingiem może być w naszym kraju opłacalny? Widzę sporo ogłoszeń, "kopyrajterzy" dołaczają do swoich portfolio usługi pisania tekstów pod pozycjonowanie. Waszym zdaniem to chwilowy, czy stały trend który przyszedł do nas jak zwykle z zza oceanu...?

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dla jednego opłacalny, dla innego nie.

Najpierw przejrzyj sobie jakie są stawki, następnie rozsądnie ustal ile takich tekstów być napisał dziennie i oblicz teoretyczny zarobek. Bo może być tak, że nawet jakbyś miał klientów non stop to i tak nie będzie Ci się to opłacać.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Jak trafię łatwy temat albo piszę teksty dla siebie to 1000 znaków dla precla mogę napisać nawet w 5 minut czasem jeśli piszę ciągiem. Ale jak trafię na temat od zleceniodawcy np. hemoglobina to jest już ciężej i napisanie kilku tekstów może sprawiać problemy.

Gdy w Polsce pojawiły się tzw. precle byłem jednym z pierwszych osób na forum, które zajmowały się pisaniem tekstów. Stawka 5zł za 1000znaków i zarobki dzienne na poziomie 100zł to była bajka. Przestałem się tym zajmować kiedy stawka spadła poniżej 3zł :)

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Gdy w Polsce pojawiły się tzw. precle byłem jednym z pierwszych osób na forum, które zajmowały się pisaniem tekstów. Stawka 5zł za 1000znaków i zarobki dzienne na poziomie 100zł to była bajka. Przestałem się tym zajmować kiedy stawka spadła poniżej 3zł :)

Ja pamiętam co stworowi pisałem pierwsze teksty o namiotach za 3zł :) 3zł to też były czasy nawet nawet.

conradd, powiem Ci tak - jeżeli piszesz naprawdę dobrze (ortografia, stylistyka etc.) i jesteś kreatywny (potrafisz napisać wiele artykułów na podobny/ten sam temat, gdzie czytając je nie jestem w stanie stwierdzić, czy pisała je jedna osoba), dodatkowo jeżeli potrafisz pisać na różne tematy (po otrzymaniu przykładowych artykułów i materiałów, z którymi się zapoznajesz). No i najważniejsza cecha. Jeżeli piszesz, że w przeciągu tygodnia napiszesz powiedzmy 40 tekstów po 2500-35000 znaków to się z tego wywiązujesz to już tutaj oficjalnie gwarantuję Ci, że podpiszę z Tobą umowę o współpracy i będziesz miał pracy na najbliższe 3 lata non stop.

Tyczy się to wszystkich, którzy uważają, że spełniają te warunki. Jak do tej pory przyznam się szczerze, że z ponad 500 ofert jakie otrzymałem w przeciągu ostatnich 2-3 lat tylko dwie osoby spełniają wszystkie warunki i z Nimi już od dosyć dawna współpracuję ale mam tyle pracy dla Nich, że we dwoje to nie napisaliby tego w 50 lat.

Bartek

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

Podłączę się pod temat.

Copywriting copywritingu nie równy, ile płacicie za teksty które użytkownik przeczyta i wyciągnie z nich konkretne informacje, takie porządne artykuły.

Tyle ile zażyczy sobie copywriter - jeżeli jakość tekstów jest adekwatna do oczekiwań. Nie będę dysputował na temat konkretnej kwoty, gdyż przeszedłem przez takie rozmowy z ludźmi, którzy oczekiwali od 100 do 1000zł za 1000 znaków i tylko podnosiłem sobie ciśnienie, gdy Ci nie rozumieli, że jest wolny rynek i jeżeli copywriter oczekuje za tekst 5zł i ja oceniam, że ten tekst jest tyle warty (jakość tekstu) to tyle płacę a nie będę Mu pisał "a może zapłacić Ci nie 5zł tylko 100zł za tekst?".

Tak, z drugiej strony jest kwestia przyłożenia się, prawda? Ja też mógłbym pisać artykuły w miarę dobre, ale najpierw musiałbym przetrzepać neta w tym temacie i dopiero wtedy napisać coś porządnego.

Kwestia poświęconego czasu, dobrych artów nie można napisać "z palca", chyba że ktoś siedzi konkretnie w temacie.

Ja za takie straszne lanie wody, 3k znaków, płacę 5 zł dla przykładu, ale ciężko to się czyta :)

Trzeba pamiętać że z takich rzeczy można niezły ruch z long taila trzepać, natomiast jeśli teksty będą słabe, to współczynnik odrzuceń będzie wysoki.

Podłączę się pod temat.

Copywriting copywritingu nie równy, ile płacicie za teksty które użytkownik przeczyta i wyciągnie z nich konkretne informacje, takie porządne artykuły.

Tyle ile zażyczy sobie copywriter - jeżeli jakość tekstów jest adekwatna do oczekiwań. Nie będę dysputował na temat konkretnej kwoty, gdyż przeszedłem przez takie rozmowy z ludźmi, którzy oczekiwali od 100 do 1000zł za 1000 znaków i tylko podnosiłem sobie ciśnienie, gdy Ci nie rozumieli, że jest wolny rynek i jeżeli copywriter oczekuje za tekst 5zł i ja oceniam, że ten tekst jest tyle warty (jakość tekstu) to tyle płacę a nie będę Mu pisał "a może zapłacić Ci nie 5zł tylko 100zł za tekst?".

1000zł za 1000 znaków :) Za 1000zł bym zbudował zaplecze że hohohoho, a od gimnazjalistów bym miał 1000 artykułów do precli.

1000zł za 1000 znaków :) Za 1000zł bym zbudował zaplecze że hohohoho, a od gimnazjalistów bym miał 1000 artykułów do precli.

Maćku, ja broń Boże nie dyskredytuję tego copywritera bo jest świetny a jego teksty są genialne, tylko jest jedno ale. :-) Nie potrzebuję takich tekstów jakie On oferuje - tekstów wizerunkowych (imageowych). Gdybym budował od zera specyficzną i stricte wyspecjalizowaną markę i miałbym budżet na poziomie kilkudziesięciu tysięcy zł na prace komunikacyjne to byłby jedną z pierwszych osób, którą zatrudniłbym do teamu budującego komunikację (Communication Design, branding). Niestety, nie znam człowieka, który tyle zapłaci za artykuł tyczący się powiedzmy rynku pracy, który ma być zamieszczony na stronie zapleczowej i już nie chodzi nawet o 1000zł/1000 znaków ale nawet o 50zł/1000 znaków i w górę.

Bartek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności