Skocz do zawartości

Seo copywriting opłacalny?

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Myślałem, że piszesz o osobie która chciała 100zł za jeden tekst marnerj, preclowej jakości.

Za taki tekst nie wiem czy były ktoś skłonny dać 5-10zł a co dopiero 100 czy 1000zł.

Bartek

Aktualnie ceny za tekst do precla to ok. 2zł ... A szkoda

Aktualnie ceny za tekst do precla to ok. 2zł ... A szkoda

Wiesz skąd taka cena? Ludzie ją ustalili (copywriterzy - przede wszystkim młodzi uczniowie [z rzadka studenci], którzy chcą sobie dorobić), ale jeżeli kogoś to pocieszy to znam ludzi, którzy zamawiają paczki po 1000 artykułów preclowych i płacą zdecydowanie więcej niż 2zł za taki tekst.

Doświadczenie nauczyło mnie jednego - nie oszczędzać na współpracownikach, z którymi chcemy dłużej współpracować (płacić tyle, aby chciało się takim osobom pracować) i drugiego - nigdy przy ogłoszeniu o poszukiwaniu copywriterów nie pisz budżetu na jeden tekst. Pojawi się dyskusja ludzi, którzy chcą 100% więcej i uważają, że jesteś pajac, że tak mało płacisz i kilkaset ogłoszeń w przeciągu najbliższych dwóch tygodni ludzi, którzy będą chcieli pracować nawet za 10% stawki (szkoda gadać o jakości ich tekstów ale to już inna sprawa).

Nauczyłem się też szybko filtrować ogłoszenia - jeżeli w ogłoszeniu jest napisane, że proszę o tytułowanie maili do mnie od [projektxyz:teksty] (dzięki temu ogromna ilość maili związanych z ogłoszeniem trafia od razu do odpowiedniego folderu w mojej skrzynce, a ja nie gubię się w pracy) a ktoś pisze do mnie maila zatytułowanego "bardzo chcę współpracować" to niestety ale nawet nie czytam takiego maila i ląduje on w koszu.

Bartek

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

IMO seocopywriting to nie jest pisanie śmieciowych tekstów za złotówkę... To jest jakaś pomyłka z tymi tekstami, teksty demo są straszne, czasami już markowem lepsze wychodzą..

Na rynku jest bardzo mało osób które są dobrymi copywriterami i znają się na pisaniu pod wyszukiwarki.

"Teksty preclowe" nie spełniają żadnego kryterium. Az szkoda posiadać precle dla takiego chłamu.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Az szkoda posiadać precle dla takiego chłamu.

Kwestia podejścia. Teksty 1k za 2zł to rzeczywiście już totalny kompromis między generowanym automatycznie tekstem, a tekstem pisanym przez człowieka. Myślę że każdy sobie wykalkulował na czym lepiej wychodzi.

Stosunkowo niedawno znalazłem się na tym forum i z racji tego, że w pracy redaktorskiej siedzę kilka lat, zainteresował mnie temat SEO Copywritingu. O dziwno szybko znalazłem zleceniodawców i po kilku tygodniach pracy w tej działce wyciągnąłem takie wnioski:

- pisanie tekstów 1000 znaków za 2 złote jest dla ludzi, którzy potrafią wyłączyć przy tym mózg. Mówię oczywiście o kimś, kto chce na tym zarobić, a nie o uczniach, dla których 20 złotych dziennie to niezły pieniądz. Jeśli nie myśli się, co należy przekazać czytelnikowi, można napisać 1000 znaków w około 5 minut. Sprawdzone! Ale jak dla mnie odrzucające...

- według moich szacunkowych wyliczeń, stawka 5 złotych za 1000 znaków to minimum. Przy tematach, o których mam pojęcie. Bo jeśli dochodzi do tego potrzeba nabycia nowej wiedzy i napisania artykułów, to powinno się doliczyć kolejne 1-3 złote.

Tylko pytanie: ilu jest takich zleceniodawców? Owszem, są tutaj tacy i miałem przyjemność z nimi współpracować, ale mam pewne wątpliwości co do tego, czy można zapewnić sobie ciągłość zleceń przez dłuższy czas.

Dlatego bardzo zaciekawiła mnie wypowiedź Bartka S.. Czy są jeszcze jacyś użytkownicy, którzy są w stanie potwierdzić chęć wynajęcia konkretnego SEO Copywritera za więcej niż te nieszczęsne 2 złote? Bo być może jednak warto zainteresować się tematem na dłużej :)

- pisanie tekstów 1000 znaków za 2 złote jest dla ludzi, którzy potrafią wyłączyć przy tym mózg.

Ja ostatnio z braku innej pracy wziąłem zlecenie na kilkadziesiąt artów za kwotę poniżej 1,50 zł/1000 znaków. Z racji, że pierwszy raz pisałem za tak niską stawkę było to dla mnie bardzo męczące doświadczenie - napisać mimo wszystko coś sensownego, aby nie wstydzić się własnych tekstów, ale przy tym na tyle szybko, żeby nie wyszła jakaś śmieszna godzinówka na poziomie 2 czy 3 zł.

Zapomniałem dodać do czego zmierzam. Wiedząc teraz, jak to jest pisać za 1,50 zł teksty do precli zastanawiam się, skąd się biorą tutaj na forum osoby, które same się ogłaszają, że za tyle będą pisać. Jak dla mnie to praca na 2-3 godziny dziennie, dłużej za jednym razem nie da się napisać, żeby wszystkie arty miał "ręce i nogi". Z drugiej strony zleceniodawcy patrzą, żeby było jak najtaniej, nawet kosztem jakości, ewentualnie później się żalą, że teksty są powielone na iluś tam stronach - i tu akurat dziwię się "pisarzom". Łatwiej zyskać złą reputację, niż stworzyć lub odbudować swój wizerunek jako dobrego partnera do współpracy.

{Można zarobić|Jest możliwość zarabiania|Aby zarobić} {na tekstach|pisząc treści|tworząc artykuły} za {kwotę|cenę} {1,50 {PLN|zł|śmiesznie {niską {kwotę|kasę}|małe pieniądze|{niewielką kasę|niewielkoe pieniądze} {trzeba|należy} je {{generować|synonimazować}|tworzyć z automatu|pisać z użyciem generatora|tworzyć korzystając z synonimów}} i {sprzedawać|opychać|oddawać klientom} w {setkach {sztuk|egzemplarzy}|milionach {sztuk|egzemplarzy}|tysiącach wydań}. [info : treść pisana na szybko, więc może zawierać błędy]

I oto cały sekret tekstów za mniej niż 1,50. Inaczej to się nie opłaca. Natomiast mając tekst stworzony na powyżej zasadzie, można wyjść na tym całkiem przyzwoicie. Choć sam bym wolał opychać teksty z synonimami, niż sprzedawać poszczególnie wygenerowane.

Dziennikarze za artykuł dostają 15 PLN (bez względu na ilość znaków), więc można sobie porównać ile wart dobry jest artykuł pisany z palca.

I oto cały sekret tekstów za mniej niż 1,50. Inaczej to się nie opłaca.

Chyba, że taki jest na to sposób. Nie wiem, nie próbowałem.

Dziennikarze za artykuł dostają 15 PLN (bez względu na ilość znaków), więc można sobie porównać ile wart dobry jest artykuł pisany z palca.

Co do pierwszej części zdania - uogólnienie i nieprawda.

Bardzo dużo zależy czego dokładnie oczekujesz od takiego tekstu.

Jeżeli ma to być naprawdę dobry tekst marketingowy, dobrze skrojony pod seo ( Spełniający funkcje sprzedażowe + ułatwiający pozycjonowanie ) to za 2000 znaków zapłacisz około 400 zł ( oczywiście cena może iść w dół lub w górę w zależności od doświadczenia ), niemniej jednak w takim wypadku można darować sobie ogłoszenia 4 zł za 1000 znaków ...

Jeżeli natomiast chodzi o teksty seo do precli, katalogów, zaplecza itd ... to gra nie warta świeczki, ludzie płacą grosze a wymagają tyle samo co od zawodowca :)

Jeśli ktoś chce sprzedawać teksty z mieszarki, niech pisze że wykonuje teksty z mieszarki.

W ogłoszeniach kilka osób reklamuje się z tekstami za 2zł/1000 znaków. Trudno powiedzieć, czy są to artykuły pisane wymienionymi, według mnie trochę nieczystymi (jeśli ktoś wprost o tym mówi - w porządku), metodami, czy jakieś totalne lanie wody. Ale tak jak ktoś już napisał - copywriterzy sami zjechali do takiego poziomu cen, więc teraz kombinują.

Nadal ciekawi mnie jednak zapotrzebowanie na teksty droższe, ale przedstawiające jakąś wartość merytoryczną. W ogłoszeniach stosunkowo rzadko pojawiają się tego typu zlecenia.

Jeżeli natomiast chodzi o teksty seo do precli, katalogów, zaplecza itd ... to gra nie warta świeczki, ludzie płacą grosze a wymagają tyle samo co od zawodowca :)

Czego wymagają? Umiejętności poprawnego pisania, rzetelności (jeżeli chodzi o dotrzymywania terminów) oraz kreatywności? Bo przecież nikt nie wymaga tego, że sam ma szukać materiałów i ma z tego powstać tekst naukowy na 20 000 znaków.

Bartek

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

Umiejętności poprawnego pisania, rzetelności (jeżeli chodzi o dotrzymywania terminów) oraz kreatywności? Bo przecież nikt nie wymaga tego, że sam ma szukać materiałów

Te cechy które wymieniłeś już wystarczą do tego aby za tekst brać więcej niż 1 zł za 1000 znaków, jeżeli ktoś pisze artykuł do precli na jakiś temat, to ja mam jeszcze podsyłać materiały ? Wtedy wolałbym już sam sobie taki tekst napisać a tutaj chodzi o to aby nie marnować swojego czasu.

A pisanie setek artów o tym samym to jakiś obłęd, dlatego nie jestem w stanie pojąć dlaczego ludzie sami godzą się na takie stawki ?

P.S. z tymi zawodowcami to był taki skrót myślowy, chodziło bardziej o to że ludzie płacą grosze a zachowują się w wielu przypadkach poniżej krytyki, był niedawno temat na forum doskonale obrazujący to o czym pisze, facet nie płacił za arty, nie odpowiadał na maile, dopiero po temacie na forum postanowił się wywiązać z umowy, cały czas podkreślając że przecież nic się nie stało, on daje prace więc ma prawo nie odpisywać i nie płacić w terminie, a skoro on daje prace to trzeba go jeszcze w pupcie za to ucałować a nie domagać się swoich pieniędzy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności