Skocz do zawartości

Seo copywriting opłacalny?

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

Te cechy które wymieniłeś już wystarczą do tego aby za tekst brać więcej niż 1 zł za 1000 znaków, jeżeli ktoś pisze artykuł do precli na jakiś temat, to ja mam jeszcze podsyłać materiały ? Wtedy wolałbym już sam sobie taki tekst napisać a tutaj chodzi o to aby nie marnować swojego czasu.

A pisanie setek artów o tym samym to jakiś obłęd, dlatego nie jestem w stanie pojąć dlaczego ludzie sami godzą się na takie stawki ?

Jako że nigdy nie oczekuję od copywritera tego, żeby szukał materiałów, a sam staram się je dostarczać, to nie wiem gdzie wyczytałeś w mojej wypowiedzi to, że sam masz sobie szukać materiały. :-)

Dlaczego ludzie się godzą na takie stawki? Znowuż zaczyna się rozmowa na temat wolnego rynku. Jeżeli przychodzi do mnie copywriter i mówi, że chce 5zł/1000 znaków (czy jakąkolwiek inną stawkę podaje) to nie napiszę do Niego, "a może będziesz chciał 10zł/1000 znaków?". Nigdy nie narzuciłem swojej stawki copywriterowi, gdyż z Nimi nie negocjuję. Jeżeli ktoś pisze, że chce tyle i tyle a mnie na to nie stać (wiem, że nie mam takiego budżetu na projekt) to nawet nie zaczynam negocjacji tylko piszę, że bardzo chętnie ale niestety nie stać mnie na Pana/Panią. Jeżeli mam budżet 15zł za tekst, a ktoś mi oferuje 7zł za tekst to mam się na takiego kogoś obrazić, albo uczyć go za ile ma pracować? Owszem, dorzucę Mu premię jak dobrze wykona zadanie [nawet niezłą premię], ale nigdy nie napiszę nikomu, żeby wziął więcej niż chce. To WY musicie wiedzieć ile chcecie za swoją pracę, nie wymagajcie tego od pracodawców/zleceniodawców...

Bartek

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
- według moich szacunkowych wyliczeń, stawka 5 złotych za 1000 znaków to minimum. Przy tematach, o których mam pojęcie. Bo jeśli dochodzi do tego potrzeba nabycia nowej wiedzy i napisania artykułów, to powinno się doliczyć kolejne 1-3 złote.

Jest tylko jeden problem - nikt Ci tego nie kupi albo kupi ale wcześniej poleży to w komputerze kilka miesięcy. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że obecnie jest zapotrzebowanie na teksty preclowe/zapleczowe - takie za 1-2zł za 1000 znaków. Coś lepszego też można sprzedać, ale nie wiem czy będą chętni za cenę 5zł w górę.

Inna sprawa, że moim zdaniem 3-4zł/1000 znaków to już przyzwoita stawka (mówimy o wyższej jakości), jeśli tylko dobrze znasz tematykę w której piszesz. Jeżeli tak jest to porządny artykuł na 3000 - 4000 znaków nie powinien Ci zająć więcej niż pół godziny, co daje 20 - 25zł na godzinę. Mi osobiście taka stawka pasuje :)

Jako że byłem copyriterem przez krótki czas się zraziłem trochę do tej pracy. Jedno zlecenie miałem dość klawe i je wykonałem. Natomiast dostałem duże zlecenie i się nie wyrabiałem tzn. pisałem 15 artów na dzień, a zleceniodawca chciał 30. Napisałem takich tekstów 100 i powiedziałem że się nie wyrabiam i gość powiedział że nie ma zamiaru mi zapłacić za te 100 artykułów bo nie wykonałem zlecenia. Najbardziej zabolał mnie tekst: "jak będziesz fikał, to naślę na ciebie urząd skarbowy" no i zrozumiałem że już nigdy więcej :/ Teraz robię od czasu do czasu zapleczowe stronki z tekstami i po prostu gotowce sprzedaję :)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

To WY musicie wiedzieć ile chcecie za swoją pracę, nie wymagajcie tego od pracodawców/zleceniodawców...

yyy ... chyba zostałem źle zrozumiany, ja nie piszę tekstów za $$, więc "WY" tutaj za bardzo nie pasuje, pisze z perspektywy osoby zlecającej a nie przyjmującej zlecenia.

Nie twierdzę również że należy dawać więcej niż ktoś chce, jego sprawa jeżeli się nie ceni, zastawia mnie tylko co kieruje takimi ludźmi.

W kwestii dostarczania materiałów miałem na myśli siebie, jeżeli miałbym jeszcze szukać dokładnych materiałów z których copywriter ma korzystać to już chyba wolałbym sobie napisać te teksty samemu, po to zleca się pisanie tekstów aby podać temat i czekać na gotowy tekst, reszta nie powinna nas już interesować.

yyy ... chyba zostałem źle zrozumiany, ja nie piszę tekstów za $$, więc "WY" tutaj za bardzo nie pasuje, pisze z perspektywy osoby zlecającej a nie przyjmującej zlecenia.

Nie twierdzę również że należy dawać więcej niż ktoś chce, jego sprawa jeżeli się nie ceni, zastawia mnie tylko co kieruje takimi ludźmi.

W kwestii dostarczania materiałów miałem na myśli siebie, jeżeli miałbym jeszcze szukać dokładnych materiałów z których copywriter ma korzystać to już chyba wolałbym sobie napisać te teksty samemu, po to zleca się pisanie tekstów aby podać temat i czekać na gotowy tekst, reszta nie powinna nas już interesować.

A więc przepraszam, to ja źle zrozumiałem. Jeżeli chcę otrzymać konkretne artykuły (dobrze napisane) to i materiały podsyłam.

Bartek

Zapraszamy na irca - #seo na ircnecie

Co do opłacalności, to dziś rączki opadły mi całkowicie, gdy w dziale ze zleceniami zobaczyłam, że ktoś napisze 10 tekstów po 1000 znaków za łączną cenę 7 zł. Jeśli dalej będzie to tak wyglądało, to usługi seocopywriterskie nie będą się już w ogóle opłacały. To pisarze psują rynek i to bardzo dynamicznie.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

eria86

Bo znajdzie się następny który uzna że nie zarobi jeśli nie da mniejszej ceny od konkurencji, w jego ślady pójdą następni i tym sposobem za rok cena za artykuł na 1000 znaków będzie wynosić 30 groszy ... a że nikt poważny za taką cenę nie podejmie się roboty to jakość tych artów obniży się znacznie.

Znasz może takie pojęcie jak psucie rynku ?

Dokładnie tak, jak napisał erotiksite. Rynek się psuje od takich ofert. A skoro seocopywriterzy sami oferują coraz niższe stawki, to nie mają prawa narzekać. Tylko, że potem pojawia się problem, gdy ktoś, kto pisze teksty wysokiej jakości, za wyższą cenę, odpada w przedbiegach. Dobrze, że są jeszcze pozycjonerzy, którzy zdają sobie sprawę z tego, że wyższa jakość tekstów zwiększa ruch na stronie z długiego ogona i wolą zapłacić więcej.

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

Ukończyłam dwa kierunki studiów humanistycznych. Za tekst 1000 znaków, biorę 2zł.

Zastanawiam się, jak można pisać, że wykona się wartościowe teksty za stawkę na poziomie 1-2 zł, a takie oferty często się pokazują. Można by dyskutować na temat tego, co oznacza wartościowy tekst, ale i tak wydaje mi się, że to słowo jest mocno nadużywane w podobnych ofertach.

eria86

Bo znajdzie się następny który uzna że nie zarobi jeśli nie da mniejszej ceny od konkurencji, w jego ślady pójdą następni i tym sposobem za rok cena za artykuł na 1000 znaków będzie wynosić 30 groszy ... a że nikt poważny za taką cenę nie podejmie się roboty to jakość tych artów obniży się znacznie.

Nie jest do końca tak. Jak widzę ogłoszenie za 1zł czy niżej to wiadomo że teksty będą żenujące i czytać się tego nie da. Jeżeli ktoś robi te 10tekstó za 7zł to znaczy że zbiera na lody, czyli raczej nie oczekujemy wartości merytorycznej - chyba że mają to być teksty o pokemonach. Jako zlecający pisanie tekstów szukam złotego środka ofert tak poniżej 2zł nie biorę zupełnie pod uwagę. Ale to już kwestia co kto potrzebuje.

Ja też dodam ze swojego doświadczenia.

Jak zaczynałem dawałem stawkę 1zł/1200 znaków. Jak się szybko okazało - dużo zleceń bym miał ale marny zarobek (50 tekstów to raptem 50 zł). Na tego typu zlecenia ukazujące się czy to tutaj czy na innych stronach nie odpowiadam. Jest z tym dużo zachodu i o tak małe pieniądze nie chcę się nawet starać.

W chwili obecnej stawki za poszczególne teksty winduje sobie sam i nie patrzę na panujące dookoła trendy. Jeżeli ktoś chce za precla marnej jakości 1zł to niech bierze takie zlecenie. Wolę wymagające większego wkładu teksty - artykuły sponsorowane, tekst na strony, itd.

Niestety jedno jest pewne - gimnazjaliści / licealiści strasznie zaniżają jakośc merytoryczną i windują ceny. W efekcie raz "nacięty" klient nie chce ryzykować...

Czy można "wyżyć" z seo-copywritingu? Jak masz drugą pracę i tą traktujesz jako dorywczą to tak. Sam miesięcznie mam, jak dobrze pójdzie, ok. 500 zł na tekstach (niestety większość nie dotyczy seo-copywritingu, lecz pisania dobrych merytorycznie tekstów). Pracy sporo, ale że lubię to robić i mam te parę "groszy" wiecej - to chcę.

Polecam przede wszystkim znalezienie stałęgo współpracownika do częstych zleceń.

PS. Pamiętaj jedno - raz można oszukać klienta, drugi raz już nie ;-)

PS. 2. Nawet jeżeli proponuję stawkę 2zł/1000 znaków dokładam wszelkich starań by tekst był naprawdę dobry, a nie g**** warty ;-) To zacheca ;)

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie : tak, to opłacalne zajęcie. Kolejne "oferty" 1 PLN / 1000 znaków mogą sugerować coś innego, ALE przecież ŻADEN dobry czy nawet średni "copy" na nie nie zareaguje.

Ja osobiście nawet nie mam już ochoty czytać czy przeglądać "zleceń". Jestem w tej komfortowej sytuacji, że mam za sobą współpracę z kilkoma osobami. Nie szukam - dostaje oferty na mail.

Na ten komfort pracowałam ponad rok. Udowodniłam, to o czym inni piszą w swoich ogłoszeniach.

Skądinąd wiem, że za oferując 1 zł/1000 zbs za artykuł na temat pielęgnacji dłoni, można otrzymać taki oto tekst:

" Jej paznokcie były czarne, pokryte grubą warstwą brudu. Nie było szans by pomógł jej nawet najlepszy krem do rąk. Wszystko przez ciężka prace w polu. Nawet jej mieszana cera, była sucha i pełna zmarszczek."

Z tego miejsca chciałabym serdecznie podziękować jego autorowi. To dzięki takim ludziom jak on, nie martwię się o prace i wciąż jestem "droga" i wredna :D

@-->->----

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności