Skocz do zawartości

Seo copywriting opłacalny?

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

@Dziennikarze za artykuł dostają 15 PLN (bez względu na ilość znaków)

Dziennikarze czego? "Dzwonka Świętej Anny" (mam nadzieje, że nie uraziłem niczyich uczuć religijnych)? Kolega jeszcze za czasów liceum albo 1 roku studiów, nie pamiętam a nie chciałbym skłamać, wziął udział w jakimś tam konkursie, interesował się dziennikarstwem, napisał artykuł do znanej polskiej gazety - znalazł się w TOP3 (mówiąc po naszemu). Dostał 500 zł nagrody i zlecenia na artykuły 1-2 razy w miesiącu i za taki artykuł płacono mu różnie od 150-300 PLN. Chłopakowi bez doświadczenia, ledwo po liceum (albo jeszcze w trakcie ostatniej klasy - jak już wspominałem, nie pamiętam).

Wracając do tematu:

@Waszym zdaniem to chwilowy, czy stały trend który przyszedł do nas jak zwykle z zza oceanu...?

Trend raczej nie chwilowy, bo SEO nie może istnieć bez treści, więc albo a) domowy pozycjoner pisze sam, bo przychodzi mu to bez problemu :D firma albo osoba zleca to komuś z zewnątrz bo sama nie ma czasu ani umiejętności c) ma kogoś na etacie. Czy warto się w to bawić? Ciężko stwierdzić i dać jednoznaczny osąd. Jak ktoś pisze dobrze, to nie żal człowiekowi dobrze zapłacić. Jeżeli teksty potrzebne są do jakiś śmieciowych precli to się kupuje śmieciowe teksty za marne grosze.

Wiadomo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Takie teksty za 1zł/1000 znaków, co przedstawiła forumowiczka to jakiś absurd. Przecież tak piszą dzieciaki w gimnazjum i nie zdziwiłbym się gdyby tak było w rzeczywistości. Dramat i tyle.

Ja wyznaję jedną zasadę - rób (pisz) jak najlepiej, a z najniższej kwoty wejdziesz na wyższą. Tak było ze mną - początkowo niska stawka, 1zł/1000 znaków (pokazałbym nawet tekst ale chyba nie ma sensu) a teraz różnica jest co najmniej 5-10krotna ;-) Można ;-)

Jedno jest pewne - dzieciaki zaniżają kwoty za przysłowiowego lizaka i po kilku tygodniach widzę dramat: oferty typu: "maksymalnie zapłacę 1,2zł/1000 znaków dobrego precla" lub "stawka 1,1zł/1000 znaków" porażają....

No ale póki są dzieciaki, co piszą:

- słabo i dużo,

- za marne stawki

To nie widać poprawy...

Zastanawiało mnie dotychczas jak można połączyć "jakąś" wartość merytoryczną z szybkością pisania takich tekstów za 1zł (po dzisiejszych wydarzeniach na "rynku" zjechaliśmy z 2 do 1 zł:) ). Ale Evien rozwiała moje wątpliwości. To po prostu bajki z tematycznym wątkiem. Brzechwa zbiłby miliony na takim copywritingu :)

Pitekk - podobno fragment który miałeś okazje przeczytać nie należy do najgorszych. Zwróć tylko uwagę, że zlecenie dotyczyło artykułów dot. pielęgnacji dłoni. Dla mnie osobiście przerażające jest to, że ktoś w odpowiedzi na tego typu ogłoszenie, "przesłał co przesłał". Nie wiem, i nie chce wiedzieć jak wyglądają te gorsze. Tu musiałaby się wypowiedzieć osoba, która miała okazję zobaczyć więcej (czytaj : zleceniodawca, który uważa, że 1 zł o okolice to dużo, lub zleceniobiorca, który na tyle wycenia swoją pracę)

W temacie stawek w pełni popieram Bartka S. Mamy wolny rynek.

Moim skromnym zdaniem stawka za jaką decydujemy się pracować jest w pewnym sensie nasza wizytówką. Naturalnie system ten działa w obie strony.

Nie mniej jednak, szlag mnie jasny trafia, kiedy słyszę, lub czytam o bezrobociu. Wyjaśnijcie mi ten swoisty fenomen, bo ja naprawdę nie rozumiem:

1. Nikt nie chce pracować za 4-5 zł na godzinę, czy 1000 netto miesięcznie, bo to żadne pieniądze.

2. Standardowa* cena precla: 1,20, tekst na blog 2,50. I chętnych nie brakuje!

*standard wg. niektórych, aczkolwiek licznych, zleceniodawców i zleceniobiorców

raad0 - co do artykułów do gazet. Inna jest stawka, dla "artykułów" (czy raczej informacji) zamieszczanych w prasie lokalnej nt. pożaru bloku przy ulicy x, niż dobrego tekstu.

Czy tylko ja mam wrażnie, że powoli brakuje nam słów?

Jeśli:

copywritter = pisarz precli

precel = artykuł

to ..

pozycjoner = informatyk

@-->->----

Co do pierwszej części zdania - uogólnienie i nieprawda.

Moja koleżanka jest dziennikarką. Pracowała w dwóch tygodnikach, oraz przygotowywała reportaże dla telewizji lokalnej. Więc dobrze orientuję się w cenach. Dziennikarze wcale nie mają tak różowo.

artykuł na 3000 - 4000 znaków nie powinien Ci zająć więcej niż pół godziny

Raczej wątpię, abyś dał radę napisać dobry artykuł w pół godzinny. Musisz do tego jeszcze doliczyć zebranie materiałów i zapoznanie się z nimi. Do tego dochodzi jeszcze korekcja błędów i ponowna analiza przemyśleń.

Przeczytałem temat z ciekawości i powiem wam, że u mnie "w geodezji" jest bardzo podobnie. Roboty wykonuje wiele osób, które ma od kogo pożyczyć sprzęt i ma kogoś kto im "klepnie". Wielu narzeka, że trzeba tanio robić, ale niewielu podnosi ceny, bo traci zlecenia. A tu jest tak samo, że 99% zleceniodawców chce tanio, dobrze i szybko, a tylko ten 1% pomyśli, że wyższa cena to wyższa jakoś (generalizując).

A wracając do tematu, to poza poprawną polszczyzną i logiką tekstu jakie są jeszcze wasze oczekiwania. Może ktoś poda jakiś przykładowy tekst jeśli to nie jest straszna tajemnica. Pytam z czystej ciekawości, bo jak wspomniałem temat mnie zainteresował.

Zamknięty mini serwis aukcyjny z zamieszczonymi gotowymi tekstami by się przydał i kto da więcej.

Zarobek z abonamentu za sam wjazd i procent od sprzedaży. Może ktoś się skusi i wykona ?

Chce ktoś pisać po 50 groszy, niech pisze, gdy rodzice przestaną płacić za prąd to cenę podniesie :)

Za złotówkę z mieszarki to do katalogów. Niech te katalogi żyją dłużej niż kilka miesięcy.

Daje się zauważyć, że powielane opisy masowo wywalane są z katalogów, wreszcie może coś się zmieni :)

To jest mój przykładowy tekst, pisany za 1zł/1000 znaków ;-) (wykorzystany zresztą).

1.JPG

Co do redaktorów - nie jest w cale tak różowo. Mogłem spróbować pracy w jednej z redakcji czasopisma kulturystycznego. Na początku stawka: 1500 zł netto, a po 3 miechac próby zmiana wynagrodzenia (na nie wiadomo ile). Oprócz pisania artykułów do obowiązków należalo także przygotowywanie "eventów" i jakieś inne kwestia. Praca: 8-16. Czy mało czy dużo - trudno powiedzieć.

Edit: Ogłoszenie sprzed jakiegoś czasu:

"Interesuje mnie, rzetelność, oryginalność, niska cena, względnie szybki czas realizacji...." - na ile wyceniana jest: rzetelność/terminowość/oryginalność/szybki czas realizacji? 1,2zł netto/1000 znaków?

:D

1. TAK - pisanie jest opłacalne

2. TAK - są tacy, dla których liczy się jakość tekstu. Płacą i robią dużo, żeby nie stracić pracownika.

Z życia wzięte:

Dostałam propozycję stworzenia encyklopedii zdrowia. 100 jednostek chorobowych, każda po ok 500 słów. KAŻDA W OPARCIU O KSIĄŻKĘ - tak, żeby 1/2 tekstu była cytatem.

W odpowiedzi, jasno określiłam swoje stanowisko. Podałam też cenę za tego typu tekst bez cytatów. Zaznaczyłam, że cena nie podlega negocjacji.

"Za tyle możemy zbudować cały serwis. Propozycja nieaktualna, znaleźliśmy osobę o podobnych, jeśli nie lepszych kwalifikacjach. Jeśli innych klientów traktuje Pani w taki sam sposób, życzymy powodzenia."

Nie minęły 2 tygodnie jak stał się cud. Już nie jestem droga, nie mam wysokiego mniemania o sobie. Lepiej Ci powiem. Podniosłam stawkę, wydłużyłam czas wykonania, dostałam zaliczkę.

morał:

Jak uważasz, że jesteś dobry i umiesz to udowodnić - ceń się. Nie konkuruj z piszącymi za "1 zł", bo oni nie są dla ciebie żadną konkurencją.

@-->->----

Temat był o seo copywritingu, a przekształcił się w temat o pokemoniarstwie (czyt tekstach preclowych). Naprawdę nie o to pytałem :D

Pytałeś czy seo-copywriting jest opłacalny i dostaleś "namacalne" dowody. Przytoczenie stawek, wykonanych projektów. Podsumowanie?

- jak umiesz dobrze pisać to znajdziesz stałe zlecenia,

- ceń się, a dobrze na tym wyjdziesz,

- dzieciacki piszące po 1zł/1000 znaków nie są konkurencją dla osób, którym zależy na JAKOŚCI,

- twórz tak by zyskać kolejne zlecenia, a nie zrazić do siebie poprzednich zleceniodawców,

A tu jest tak samo, że 99% zleceniodawców chce tanio, dobrze i szybko, a tylko ten 1% pomyśli, że wyższa cena to wyższa jakoś (generalizując).

jak ktos oferuje chinszczyzne to moze sprzedawac ja tylko na targu. jest towar i jest docelowa grupa odbiorcow

z punktu widzenia osoby ktora zamawia teksty, powiem ze bardzo ciezko znalesc osobe ktora pisze za stawke 3-5zl i ma czas w sensownym terminie wogole podjac sie zlecenia. wiem bo gdy jedna z osob ktorej stale cos zlecam sie wylamala, kontaktowalem sie lacznie ok 25 osobami (serio - po 7-9 dziennie przez 3 dni) - tylko 2 osoby byly w stanie podjac sie dostarczenia tekstow w ciagu tygodnia (no i kolejne 2-3 ktore sie podjely i kontakt sie urwal) - pozostale osoby byly zawalone juz praca... - ja tu widze niedobor piszacych a nie niedobor zleceniodawcow

byc moze problemem jest to ze szukajac piszacego szukalem osoby piszacej teksty nadajace sie do czytania a nie dla botow. osoby oferujace taki 'towar' sa zawalone juz praca. poprzednia osoba ktorej placilem po 5zl miala juz tyle zamowien ze musialem czekac tydzien czasu na kilka opisow do katalogow, z przyczyn czasowych po ok 3 miesiacach i widzac ze piszacy jest coraz bardziej oblopzony praca przez innych zlecajacych postanowilem poszukac drugiego piszacego do pary (rozdzielam prace na 2 osoby - widac wyraznie inne ujecie tematu w tekstach)

jak widac, sa osoby ktore na tym swietnie prosperuja i sa na skraju mozliwosci przerobowych... ale to inna 'klasa' towaru

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności