Skocz do zawartości

Seo copywriting opłacalny?

conradd

Rekomendowane odpowiedzi

Sleaquit

Nie oszukujmy się. Na najpopularniejszych serwisach, rzadko zdarzają się ciekawe oferty współpracy. Tam nie szuka się dobrych, tylko tanich. A raczej, możliwie najtańszych, wykonawców.

Conradd

Czy można tu coś dodać? Chyba tylko i wyłącznie to, że niezależnie od tego, za ile zgodziłeś się pracować, masz obowiązek wykonać zadanie do końca. Pamiętaj, każdy tekst pozwala ci rozwijać Twoje umiejętności. Nie ma trudnych tematów, są tylko takie, do których nie każdy umie podejść.

@-->->----

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

A mnie zastanawia jedna rzecz - zlecając komuś >50 artykułów / tesktów jaki jest realny czas na wykonanie tego, by została zachowana odpowiednia jakość? Ile jesteście w stanie czasu dać piszącemu?

Niekiedy widzę oferty: napisanie 100 tekstów po 1500 znaków, czas realizacji: 3-4 dni. Jestem ciekawy czy ktoś, mając inne obowiązki potrafi taką normę wyrobić, nie siedząc po 12h...

@Liso

Myślę, że kluczowym pojęciem jest tutaj owa "odpowiednia jakość" - ile ludzi tyle definicji stąd pewnie terminy wykonania będą rozstrzelone niczym ceny.

Osobiście uważam, że bardzo ciężko napisać w krótkim czasie dużą ilość tekstów na ten sam temat. Zresztą po godzinie pisania "o niczym" człowiek ma dość komputera na resztę dnia.

Co do samej opłacalności - najwięcej można zarobić pisząc na tematy, w których posiada się jakąś konkretną wiedzę.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Mam pytanko, bo widze, ze wokol zgromadzili sie pisarze. Ile moze chciec pisarz/redaktor za artykul o tematyce motoryzacyjnej - raczej unikalny, powyzej 2000 znakow, nie na zaplecze ? Pytam orientacyjnie - widelki. Wiadomo, ze roznie kazdy sie ceni.

Co to znaczy raczej unikalny? W połowie skopiowany, w połowie nie? :-)

Ja za artykuł merytoryczny, poprawny gramatycznie/stylistycznie i sensowny dostaje we współpracy z jednym zleceniodawcom - 6zł/1800znaków. Nie jest to wysoka, ale i też nie niska cena...

Mam pytanko, bo widze, ze wokol zgromadzili sie pisarze. Ile moze chciec pisarz/redaktor za artykul o tematyce motoryzacyjnej - raczej unikalny, powyzej 2000 znakow, nie na zaplecze ? Pytam orientacyjnie - widelki. Wiadomo, ze roznie kazdy sie ceni.

Zauważ, że branża motoryzacyjna to "temat rzeka". Nie porównasz tekstu o dziurach na polskich drogach, z tekstem w którym porównujesz kilka modeli, których domyślnym odbiorcą jest rodzina z dwójka małych dzieci.

Myślę, że 5 /1000 nikogo nie urazi.

@-->->----

Na pisaniu tekstów da się zarobić, i to nawet przyzwoicie.

Mówię to z własnego doświadczenia, gdyż prowadzę firmę zajmującą się seo copywritingiem, głównie redagowaniem serwisów internetowych.

Współpracuję właściwie tylko z jedną firmą i od roku piszę dla nich. Stawka nie jest porażająca, ale przyzwoita. Jeśli się zepnę i popracuję dziennie co najmniej 8 h, to idzie wyżyć.

Do tego uczę się programowania i tworzenia własnych serwisów WWW, żeby móc całą śmietankę zgarniać tylko dla siebie, a nie być czyimś podwykonawcą ;-)

Mam nadzieję, że kiedyś przyswoję tę magiczną wiedzę z zakresu SEO, PHP, MySQL...

zaczynajac przygode poznajesz ludzi.. ONI poznaja ciebie..

na poczatku zawsze proponuja swoje stawki biznesowe.. PASUJE TO OK

nie pasuje.. to szukasz dalej.

Z czasem nabierasz RENOME :D wtedy mozesz zwiekszac swoje stawki,

musisz miec w sobie SAMOZAPARCIE.. i chec pisania.. czasem trzeba posiedziec,

nawet gdy sie zle czujesz to musisz pisac jak masz termin :)

Chorobowego TU NIE MA xD

regulamin

Trafna uwaga...

Pamiętam, jak kiedyś pisałam z gorączką, a teksty bardzo się spodobały:)

Ale najwiksze wyzwanie to były upały tegoroczne...choć teraz chętnie bym do nich wróciła:)

Po prostu, jak chcesz zarobić, a nie dorobić do pensji, to musisz się zaangażować i czasem poświęcić.

No i najważniejsze docenić swoje umiejętności ( +stały rozwój...jest wiele darmowych kursów na początek).

• 3 tygodnie później...
Zamknięty mini serwis aukcyjny z zamieszczonymi gotowymi tekstami by się przydał i kto da więcej.

I zamknięte forum z poważnymi ogłoszeniami i uczciwymi zleceniodawcami. Ostatnio (wiem, głupota) stworzyłam sporo dobrych tekstów bez uregulowania umową i straciłam kilka stówek, bo zleceniodawca się rozpłynął. Ale ja z nim jeszcze nie skończyłam.. :)swoją drogą wspominany już tu osobnik.

A co do tematu, to przekonałam się, że śmiało mogę podnosić stawkę za teksty, bo są one faktycznie tego warte. Zrozumiałam to dzięki zadowoleniu zleceniodawców. Jeżeli piszesz dobrze, to nie sprzedawaj się za złotówkę. ( to taki apel do ogółu:) Raz się złamałam zaczęłam brać tanie zlecenia, bo konto bankowe świeciło pustkami, ale teraz wyznaję zasadę, że lepiej jedno porządne zlecenie niż dziesięć beznadziejnych i to się sprawdza.

SEO copywriting jest opłacalny, ale warto coś jeszcze dorzucić do swego portfolio. Ja na przykład piszę dodatkowo teksty na portale www.

Jestem Marta i nie mam 22 lat:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności