Skocz do zawartości

Lepsza strona zapleczowa czy to samo na subdomenie?

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ mam pewien pomysł na serwis tematyczny, który będzie generował systematycznie ciekawe podstrony, to pomyślałem że można by to wykorzystać aby wspomóc pozycjonowanie mojej strony (jedno z drugim związane tematycznie). Zastanawiam się czy lepiej uruchomić coś takiego na zupełnie innej domenie i potraktować jako zaplecze linkujące do mojego serwisu, czy może lepiej stworzyć to na subdomenie mojego serwisu po to by zwiększyć skromną liczbę podstron i ściągnąć tutaj dodatkowe linki? Jak sądzicie - co przyniesie więcej pożytku?

I od razu dodatkowe pytanie - czy Google sam sobie trafi na subdomenę czy trzeba ją zlinkować ze stroną główną?

Witam,

Najlepiej zrobić i jedno i drugie (oczywiście z różną treścią).

Jakbym miał wybierać tylko jedno, to zdecydowanie oddzielną domenę.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

czy lepiej uruchomić coś takiego na zupełnie innej domenie i potraktować jako zaplecze linkujące do mojego serwisu, czy może lepiej stworzyć to na subdomenie mojego serwisu po to by zwiększyć skromną liczbę podstron i ściągnąć tutaj dodatkowe linki?

Ale przecież subdomena będzie również inną domeną i podstrony z subdomeny nie będą się "zliczać" z podstronami domeny.

czy Google sam sobie trafi na subdomenę czy trzeba ją zlinkować ze stroną główną?

Nie musisz linkować z główną, musisz zlinkować z dowolną po której chodzą roboty.

Jeżeli patrzysz pod kątem efektów pozycjonowania to lepiej na oddzielnej domenie, a jeszcze lepiej na innym IP.

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Tak jak pisze Mariusz, jeśli tylko jeden serwis to na osobnej domenie.

Google samo w końcu powinno zaindeksować stronę, ale generalnie trwa to dłużej jeżeli nie jest ona podlinkowana. Jeśli strona ma robić za zaplecze i zrobisz ją na subdomenie głównej strony to z niej nie linkuj do subdomeny, lepiej podlinkuj katalogami, preclami, itd.

Ale przecież subdomena będzie również inną domeną i podstrony z subdomeny nie będą się "zliczać" z podstronami domeny.

Panowie, chwileczkę bo ja w takim razie pytałem o coś innego, tylko mój brak wiedzy sprawił że źle to sformułowałem :) Liczyłem się z tym, że serwis na subdomenie zostanie potraktowany jako część głównego serwisu i w ten sposób zdobędę więcej tematycznych podstron (mam tylko kilkanaście, bo jest to strona firmowa). Serwis, który planuję uruchomić to serwis bliski tematycznie, więc z powodzeniem mógłby być "działem", "ciekawą gazetką" etc. właściwej strony. To może w takim razie otworzyć go w katalogu www.mojadomena.pl/gazetka ?

Czy jednak mimo wszystko nie ma sensu i lepiej zrobić z tego zwykłą stronę zaplecza na innej domenie, innym IP itd?

Myślałem, że większa ilość podstron i stały przyrost ich ilości to dla Googla większa wartość strony. Poza tym uzyskuję w ten sposób większe nasycenie słowami kluczowymi i większą różnorodność przychodzących linków, co też chyba jest na plus. Co więcej, taka "gazetka tematyczna" mogłaby samoistnie generować linki z różnych stron. Być może jest to marzenie ściętej głowy, ale zamiar jest taki, aby gazetka była na tyle wartościowa, aby ludzie sami do niej linkowali :)

Częściowo się zgadza, ale dla G wartościowa strona to taka, do której prowadzi dużo linków :)

Dlatego podtrzymuje - zrób jedno i drugie.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności