Skocz do zawartości

Ocena katalogu

Seremban

Rekomendowane odpowiedzi

Dział myślę w porządku :)

Robię sobie aktualną listę katalogów. Pytanie: Co brać na uwagę przy robieniu takiej listy?

Czy wystarczy:

- zaindeksowane strony w Google

- linki wg Google

- Yahoo Backlinks

- Linki wychodzące z głównej

- Pagerank

???

I jeszcze pytanie: Jak traktować katalog który ma dużo zaindeksowanych stron w Google, dużo backlinków wg Yahoo ale mało zaindeksowanych stron wg Yahoo? To jakieś wyindeksowanie z Yahoo czy co?

Z takich "sztywnych" parametrów najważniejsze są chyba: archive (choć nie oszukujmy się katalogów które powstały kilka lat temu i do dziś działają jest bardzo niewiele), następnie site i BL (choć tutaj wielu powie [i ma racje] że 90% pochodzi pewnie z SWLi więc ich jakość jest raczej niska). PR jest najmniej ważny.

Prawda jest taka że najważniejszym parametrem jest... właściciel katalogu :) - jeśli go znasz i wiesz że zajmuje się swoim katalogiem już od dawna to jest to najlepszy wyznacznik jakości.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Jak Ci zależy na szybkiej moderacji to sprawdź również kiedy był zaakceptowany ostatni wpis.

Jak jest więcej niż 48 to nawet nie sprawdzam parametrów.

A Darmowy/płatny nie sprawdzam bo zwykle jeśli jakość jest ok to jest to mało ważne.

Zależy mi na aktualnej i wartościowej liście katalogów a nie zbiór wszystkiego.

PR jest najmniej ważny.

Mylisz się kolego :) I to grubo.

Z moich obserwacji wynika że PR to bardzo ważny czynnik. Szczególnie po ostatnim update ;)

Według mnie trzeba brać pod uwagę:

- indeksacja stron - według mnie pokazuje jakość linkowania katalogu. Jeśli ilość zaindeksowanych stron jest taka sama, jak ilość dodanych stron, to miodzio (pomijam tagi itp)

- wiek katalogu - najlepiej sprawdzić wiek, kiedy katalog został dodany do listy MAR`a na katalogiseo.info. Akurat jeśli katalog powstał i ma być popularny, to pierwszą rzeczą jest dodanie do tej listy. Wiele osób nawet nie wpadło na pomysł, aby tak sprawdzać wiek katalogu ;)

- BackLink - tutaj nie patrz jak jakiś wyznacznik jakości podlinkowania katalogu, SWL rotacyjne rządzą przy dopalaniu wpisach, a jeśli właściciel dopala ogólnie katalog to jest duże prawdopodobieństwo że dostanie BANA/filtra :/ Według mnie niektórzy co podostawali bany niedawno na sełokatalogi właśnie tak "linkowali" katalogi .....

- PR - osobiście nie patrzę na niego, do statystyk zawsze się przyda. Dla mnie kluczowy jest wiek katalogu (nie mylić z wiekiem domeny :) )

Co do drugiego pytania, Yahoo to inna bajka, jedne strony wchodzą tam niesamowicie szybko, inne bardzo wolno.

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Dla mnie kluczowy jest wiek katalogu (nie mylić z wiekiem domeny ;) )

Ja zauważyłem że niekoniecznie ma to kluczowe znaczenie. Sprawdzam póki co swoje obserwację i póki co wydają się trafne :> Jeśli uda mi się to potwierdzić to przedstawię odpowiednie wyliczenia i wnioski na forum.

PageRank zwłaszcza przy katalogach nie odzwierciedla jego mocy, możliwości - tutaj, kolego, popełniasz kardynalnie wielki błąd. Co z tego że kat pokroju zgred.pl może mieć PR2 skoro jest w sieci 5 lat, ma 70% pochodzacych z naturalnego linkowania od klientów, reszta to katalogowanie - a że ktoś dopala komuś katalog SWL-em, Blastami to juz inna para kaloszy :)

poza tym nei ma jak zwrócić uwagę twórcy skryptu katalogów, ktory posiada ich chyba największą ilośc ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jak Ci zależy na szybkiej moderacji to sprawdź również kiedy był zaakceptowany ostatni wpis.

Jak jest więcej niż 48 to nawet nie sprawdzam parametrów.

Odrzucasz katalogi, ktore sa moderowane rzadziej niz co 2 dni? To mnie rozbawilo..

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

PageRank zwłaszcza przy katalogach nie odzwierciedla jego mocy, możliwości - tutaj, kolego, popełniasz kardynalnie wielki błąd. Co z tego że kat pokroju zgred.pl może mieć PR2 skoro jest w sieci 5 lat, ma 70% pochodzacych z naturalnego linkowania od klientów, reszta to katalogowanie - a że ktoś dopala komuś katalog SWL-em, Blastami to juz inna para kaloszy :rolleyes:

A co w takim razie ze stronami które mają sporo BLów, sporo IP, BLki z Google, dobra alexę i po ostatnim update PR 0? Tzn. że linki maja słabej jakości (potwierdza to "szybkość" indeksacji wpisów).

Poza tym ja nie mówię o samym PRku. Wg mnie moc katalogu to składowa wielu czynników, które trzeba uwzględnić. Staram się napisać kod sieci neuronowej która mogłaby spróbować wziąć wszystko pod uwagę i obliczyć jakiś współczynniki.

Odrzucasz katalogi, ktore sa moderowane rzadziej niz co 2 dni? To mnie rozbawilo..

Tak. Jeśli dwa lub trzy moje ostatnie wpisy nie zostały zaakceptowane w mniej niż 48h (szczególnie płatne) to katalog odrzucam. Wole mieć wszystko rozplanowane i rozpisane niż później nagle dostać masę linków bo sobie ktoś przypomni o moderacji katalogu.

@Seremban: to kardynalny błąd - niektore regulaminy mówia o akceptacji 7dniowej - bynajmniej nei dbam o to, że odrzucisz moje ale o sposób podejścia.

Dokonana opłata nie jest gwarancją akceptacji wpisu. Opłata zapewnia zgłaszającemu, że w ciągu 7 dni roboczych redaktor katalogu odwiedzi stronę i sprawdzi czy nadaje się ona do katalogu (spełnia warunki okreslone niniejszym regulaminem). Opłaty nie są zwracane.

Przykład: wyjeżdzam na kilka dni an urlop bez dostępu do netu, ide do szpitala ana operację (3-5dni mnie nie ma - co juz sprawdzałem bo byłem).

Z takim podejściem to gratulacje ale odrzucasz sporo dobrych rzeczy :rolleyes:

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ale ja nie mówię o takich przypadkach jaki Ty przedstawiasz. Sprawdzam zazwyczaj na 3 stronach. Jeśli chociaż jedna trafi na moderację do 48h to katalog akceptuję. Wpisy wrzucam poniedziałek, środa, piątek także jeśli w takim wypadku katalog testu nie zda to jest dyskwalifikowany bo moderacja trwa czasem nawet dłużej niż tydzień. Ostatnio trafił mi się nawet dwumiesięczny "kwiatek".

A co do samego tematu: Google to bot. To program, który zachowuje się tak jak ma napisane w ogromnym algorytmie. Algorytm jest zmieniany jednak niektóre rzeczy muszą pozostać takie same. Trzeba sprawdzić wszystko i znaleźć rzeczy które w jednym przypadku bierze pod uwagę, w innym nie.

Może, wg was, to co piszę może zalatywać herezją bo jestem nowy na forum. Jednak zanim się tu zarejestrowałem czytałem, uczyłem się i testowałem wiele rzeczy i jestem praktycznie pewien np. że jeśli PR nie ma znaczenia to w zestawieniu z innym parametrem/ami może odgrywać jakąś rolę w mocy linku ze strony. Możliwości jak i pytań jest wiele ale staram się odpowiedzieć przynajmniej na część z nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności