Skocz do zawartości

Najlepszy fix pod IE6 dla png

andrzej.nn

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z plikami png - najlepsza metoda w IE6 5.5

Rozwiązanie znam - wujek google mi podpowiedział chodzi mi tylko o sprawdzone rozwiązanie jakiego używacie

www.nasznet.pl || moje hobby :)

Informator techniczny dotyczący obróbki metali

Telebimy mobilne wynajem, sprzedaż. (dwa ostatnie pod wymianę;)

Nie robię już stron pod IE6 - nikt już tego nie używa :)

też tak myślałem - ale już wiem że się myliłem (są w Polsce dinozaury nie tylko w Bałtowie) ostatnio 3 razy u klientów trafiłem na IE6 w tym 2 razy wtopiłem wiec szukam pewnego rozwiązania...

www.nasznet.pl || moje hobby :)

Informator techniczny dotyczący obróbki metali

Telebimy mobilne wynajem, sprzedaż. (dwa ostatnie pod wymianę;)

Jak koniecznie musisz pod to pisać (wg. ranking.pl chyba już poniżej 2% jest) to albo AlphaImageLoader albo używaj po prostu gif-ów ;)

Jest jeszcze iepngfix.htc, ale to nie zawsze działa. Tzn. nie trzeba praktycznie nic zmieniać w kodzie, więc można spróbować. Tak czy inaczej robisz większy (albo mniejszy) śmietnik w kodzie, powiedz klientom, że mają przeglądarkę która ma już 10 lat, więc nie ma siły, żeby strony w niej dobrze wyglądały ;)

A ja trochę z innej beczki - sprawdź sobie czy w Firefoxie i w IE (np. 7/8) czy Operze png wyglądają tak samo bo jakiś czas temu w Firefoxie wprowadzili automatyczną korektę PNG i czasami png są za ciemne...

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Ja używałem iepngfix.htc - nie sprawia żadnych problemów, nawet jeżeli chcesz animować te png np. za pomocą jQuery. 3 lata temu było to jedyne rozwiązanie które nie sprawiało żadnych problemów.

Obecnie nie przejmuję się przezroczystością w IE6 - użytkownicy tej przeglądarki są przyzwyczajeni że niektóre strony wyglądają "dziwnie". Kolejna sprawa, że nikt nie traktuje takich klientów jako grupę docelową swoich produktów, wiec zwyczajnie się ich olewa. Wyjątkiem są tutaj niektóre specyficzne branże jak np. ta w której działa ojciec dyrektor. Cała reszta zlewa takich klientów, bo oni nie generują pieniędzy.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

I nie zgodzę się, że IE6 można olać, na moich stronach to wciąż +/- 10% ruchu.

Współczuję. Użeranie się z kodem pod to - to musi być makabra ;) Ja bym jednak olał - 10% - nie dużo. Wyświetl im taki ładny pasek u góry strony z listą przeglądarek do zainstalowania :)

a używałem iepngfix.htc - nie sprawia żadnych problemów

Na prostych stronach - nie sprawia. Np. jak to wstawiałem na blog WP to jedynie layout się "rozkopał".

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Na prostych stronach - nie sprawia. Np. jak to wstawiałem na blog WP to jedynie layout się "rozkopał".

To świadczy tylko o tym, że masz źle napisaną skórkę pod WP. Ja używałem swego czasu iepngfix.htc na naprawdę skomplikowanych stronach (z punktu widzenia złożoności xhtml i css) i nie sprawiał żadnych problemów. No ale w kodzie xhtml nie było nawet jednego błędu.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności