Skocz do zawartości

Koszty partnerstwa NASK

dMien

Rekomendowane odpowiedzi

dMien, nad tym samym się wczoraj zastanawiałem :)

Mnie w sumie bardziej ciekawi jak wygląda kwestia techniczna, czy NASK oferuje jakiś panel z którego można rejestrować domeny?

O ile dobrze zrozumiałem, wystarczy 10k aby stać się partnerem (i te pieniądze można wydać na domeny) więc jest to dość ciekawa alternatywa dla osób posiadających spore ilości domen :aniolek:

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Cześć,

No właśnie, o to mi chodziło:

W zbudowanym przez NASK systemie automatycznej rejestracji i obsługi domen wymiana informacji przebiega w oparciu o modyfikacje protokołu EPP.

W związku z tym, przyszły Partner musi zbudować lub dostosować swój system tak by komunikował się z systemem NASK (informacje techniczne znajdują się poniżej).

Tego chciałem uniknąć. Czy jeśli będę rejestrował domeny tylko dla siebie, potrzebuję jakiś specjalnie dostosowany system?

Mam takie jeszcze jedno pytanie: czy to prawda że każdorazowe sprawdzenie dostępności domeny kosztuje partnera 10gr?

Dokładnie chodzi mi o to:

za każdą próbę rejestracji nazwy domeny bądź testu, a także za nieudaną próbę rezerwacji automatycznie pobierana będzie opłata w wysokości 10 gr

Co mają na myśli pisząc "próba rejestracji nazwy domeny"?

@Adrian,

Skoro już udzieliłeś się w temacie - jeśli to nie tajemnica, byłbyś w stanie wyjaśnić dlaczego wolisz brać domeny od pośrednika niż być partnerem NASK?

Co wpłynęło na taką decyzję?

Pozdrówki

Skoro już udzieliłeś się w temacie - jeśli to nie tajemnica, byłbyś w stanie wyjaśnić dlaczego wolisz brać domeny od pośrednika niż być partnerem NASK?

Co wpłynęło na taką decyzję?

Jeśli się mylę, Adrian popraw mnie :)

Myślę, że chodzi o to, że w zamian za niewielką prowizję (1-3 zł od domeny) zyskuje brak konieczności utrzymywania własnej infrastruktury, konieczności posiadania programisty itp. Czyli po prostu wybiera wygodę.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

10k i tak idzie do wykorzystania na domeny. Do tego trzeba mieć jeszcze napisane oprogramowanie i przejść wymagane scenariusze testów w środowisku testowym ;)

Adrian, widziałem tą stronę ;) Raczej chodziło mi o to czy oprócz komunikacji NASK <=> Skrypt partnera jest jeszcze jakiś panel bezpośrednio na serwerach NASK...

hekko, czyli to nie takie proste jak by się mogło wydawać ;)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

@Hekko,

Ale powiedz, czy ten własny panel jest potrzebny tylko po to, by klienci mogli samodzielnie rejestrować domeny?

Czy może jest on niezbędny, nawet jeśli chcemy rejestrować domeny tylko dla siebie?

@Arkadiusz,

Adrian i tak musi utrzymywać system i korzystać z usług programisty (chyba że robi to sam), więc musi tu być jakiś haczyk ze strony NASK-u. ;)

Dlatego chcę się dowiedzieć, co takiego uciążliwego jest w byciu partnerem.

Pozdrówki

PS.

@Adrian,

Sorry, że tak wciskam nos w nie swoje sprawy, jeśli nie masz ochoty o tym pisać, zrozumiem.

Gotowych nie ma. Są jedynie programiści którzy mają gotowe klasy/skrypty które kiedyś tam napisali i muszą je odświeżyć oraz dostosować. Nie sądzę byś poniżej 2k coś takiego dostał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności