Skocz do zawartości

Sortowanie, zapytanie do MySQL składnia Smarty

Kleszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję pomocy.

Zapytanie:

$select = $db->select()->from(array('m' => DB_PREFIX . 'ludzie'), array('ludzie_id','name'))->order('name');

(name = imię i nazwisko)

Chcę zmienić tak aby sortowało po nazwisku. Kombinuję tak:

$select = $db->select()->from(array('m' => DB_PREFIX . 'ludzie'), array('ludzie_id','name'))->order(SUBSTRING_INDEX(name, ' ', -1);

Jak to poprawnie sformułować aby nie wywalało błędu ?

Nie znam smarty ale patrząc na to co napisałeś, to pewnie by wyglądało jakoś tak (uwaga, mocno improwizuje ;) - może ew. ktoś kto zna poprawi)

$select = $db->select("SUBSTRING_INDEX(name,' ',-1),*")->from(array('m' => DB_PREFIX . 'ludzie'), array('ludzie_id','name'))->order('1')

Sam jestem ciekaw, czy dobrze wykombinowałem ... chyba,że select(...) wymaga array'a jako parametru, to wtedy to co w stringu trza by wrzucić do array'a

PS. Do dziękowania jest specjalny guzik ;)

Olałem Smarty i wstawiłem zwykły kod PHP przez include_php. Szkoda czasu.

No fakt dobrze zrobiłeś bo ten kod to koszmar. Jeszcze jak sam piszesz to wywal DB_PREFIX od 10 lat (albo od czasu kiedy serwery zaczęły mieć więcej niż 2 megabajty RAMu) się już chyba czegoś takiego nie robi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności