Skocz do zawartości

Usunięcie PHPSESSID, po przez .htaccess, robots.txt oraz kod php w wyszukiwarkach

kraszul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was

Zanim zostanę obejchany z góry do dołu od razu usprawiedliwia się ze użyłem opcji szukaj. Ale nadal jestem zielony.

Mam sobie stronę i niestety ktoś kto mi ją robił użył w kodzie php opcji session w linkach.

Chce wyłączyć tak aby w nie indeksowało mi podwójnych linków oraz usunąć je z google zanim zacznę ustawiać coś wole się upewnić.

W narzędziach webmastera google w Konfiguracja witryny --> Ustawienia --> Obsługa parametrów --> włączyłem opcje ignorowania PHPSESSID

Nie wiem czy to pomoże

wiec chce użyć robota google i nie wiem czy dobrze jest napisany.

User-agent: *

Disallow: /*phpsessid

czy tak

Disallow: /test/

Wiem ze na zindeksowanie już podwójne linki zrobić przekierowanie 301.

Wiem ze mogę dopisać w .htaccess

RewriteEngine On

Options FollowSymLinks

php_flag session.use_trans_sid off

RewriteRule ^([^-]+).html$ article.php?id=$1 [L]

SetEnv REGISTER_GLOBALS 0

SetEnv ZEND_OPTIMIZER 1

SetEnv MAGIC_QUOTES 1

SetEnv PHP_VER 5

Czy się zgadza ?

I najważniejsze gdzie dokładnie w kodzie zmienić ustawianie tak aby więcej nie tworzyło podwójnych linków. Nie wiem czy dokladnie chodzi o ten kod

if($_SESSION['zalogowany'])

{

$userdata['zalogowany'] = TRUE;

$userdata['login'] = $_SESSION['login'];

$userdata['ip'] = $_SESSION['ip'];

$userdata['browser'] = $_SESSION['browser'];

$userdata['id'] = $_SESSION['id'];

$userdata['level'] = $_SESSION['level'];

}

$userdata['zalogowany'] = TRUE; <- zmienić na false

Z góry dzięki za pomoc oraz wyrozumiałość

Życia nie mierzymy ilością oddechów, lecz tylko tymi, które zaparły dech w piersi...

Ustaw w php.ini

session.use_only_cookies = 1

BTW: to zależy od opcji sesji w konfiguracji serwera, jak ktoś dodał SESSIONID w kodzie PHP, to niestety musisz ręcznie powyrzucać.

ok a powiedz czy wpis do robota google jest dobrze napisany i plik .htaccess ?

Życia nie mierzymy ilością oddechów, lecz tylko tymi, które zaparły dech w piersi...

Tak, ale to bardziej maskowanie problemu niż jego rozwiązanie.

Ale htaccess i jakieś wpisy do robota nie mają tu nic do rzeczy. Trzeba wyłączyć przepisywanie URL-i przez PHP.

Robots jest raczej źle napisany. Czemu chcesz robić disallow? ;) Żeby ci pół strony wyindeksowało? :)

Jak masz 20 linijek albo zmiany na 20 podstronach, które powinny rozwiązać problem to masz 20 razy więcej miejsc, gdzie możesz się pomylić.

Pogadaj po prostu z adminem, niech wyłączy przepisywanie URL-i przez PHP. Dzisiaj się tego nie stosuje, nie mam pojęcia czemu to jest włączone na serwerze.

Tak, ale to bardziej maskowanie problemu niż jego rozwiązanie.

Ale htaccess i jakieś wpisy do robota nie mają tu nic do rzeczy. Trzeba wyłączyć przepisywanie URL-i przez PHP.

Robots jest raczej źle napisany. Czemu chcesz robić disallow? :) Żeby ci pół strony wyindeksowało? :)

Jak masz 20 linijek albo zmiany na 20 podstronach, które powinny rozwiązać problem to masz 20 razy więcej miejsc, gdzie możesz się pomylić.

Pogadaj po prostu z adminem, niech wyłączy przepisywanie URL-i przez PHP. Dzisiaj się tego nie stosuje, nie mam pojęcia czemu to jest włączone na serwerze.

Robots jest raczej źle napisany. Czemu chcesz robić disallow? :) Żeby ci pół strony wyindeksowało? ;)

odp. nie nie pół strony tylko Linki z phpsessid (chudź pewny nie jestem wiec usunołem robota z serwera)

Na innych forach również tych z po za polski przeczytałem że bot jest ok napisany:

lecz nie do końca wiadomo czy to pomoże. Tak jak piszesz najlżejszym rozwiązaniem będzie wyłączenie przez php.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności