Skocz do zawartości

Darmowa promocja - nasza klasa, facebook

messina

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanwiałam się dzisiaj nad sposobami promocji swojej strony w internecie, np. na naszej klasie. Niedawno czytałam taki wywiad z twórcą Papilota. Mówi on tak:

"Na miesiąc przed startem serwisu, zbudowaliśmy wiralowe bazy na platformach takich jak pinger.pl czy nasza-klasa. Z tamtych pozycji komunikowaliśmy produkt, z dużą siłą rażenia. To były w pełni legalne działania, nie żaden tani spam, który jest zresztą nieskuteczny i wyzwala negatywne emocje."

Może wiecie o co chodzi z tymi wiralowymi bazami i o jaką darmową promocję na naszej klasie chodziło? Może wiecie jak Papilot promował się na naszej klasie? Słyszałam,że wysyłanie zaproszeń na naszej klasie i facebooku jest nielegalne. Czy może można w ten sposób się promować. A wy ja kpromujecie się na facebooku lub na naszej klasie?

Nasza klasa ma fajny sposób na nienachalną i skuteczną reklamę ... Tak jak było z WOŚP

Któregoś pięknego dnia widzisz że ostatnio cię odwiedził jakiś profil WOŚP czy PINGER, jeśli chcesz to dołączasz i jest git...

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

O tak, facebook czy nasza-klasa(z silnym akcentem na facebook) to bardzo fajne miejsca promocji. O zaletach nie trzeba chyba więcej pisać, bo to: i oczywiste, i już zostało opisane wiele razy. Kilka prostych strategii ode mnie.

1. Tworzenie stron. I nie, nie mam tu na myśli fan-page twojego www czy twojego produktu. Stwórz stronę, którą ludzie zwyczajnie będą "lubować". Np. "Let's give up everything and move to Bora Bora" - kilkadziesiąt tysięcy fanów, co jakiś czas przyjemne dla oka fotki, raz na jakiś czas jakiś wpis, nic nachalnego, ale za to gdyby autor umieścił tam link do jakiejś strony, w ciągu jednego dnia miałby kilka tysięcy wyświetleń.

Jeśli nie masz pomysłu na własne strony możesz poszukać popularnych stron po angielsku i zwyczajnie je przetłumaczyć. Przejrzyj też strony takie jak lubie-to.net - może wpadnie Ci coś do głowy.

Czasem stworzysz 20 stron i będziesz miał w sumie 100 fanów, a czasem wystarczy jedna by mieć kilka tysięcy.

Moje wskazówki: tematyka z seksem i wódką jest szczególnie dobrze odbierana ;)

Wrzucaj raz na jakiś czas filmik, żart albo cytat. Utwórz album z ciekawą nazwą i fajnymi fotkami. Dbaj by regularnie "coś się działo".

Strony są o tyle ciekawe, że jeśli umieścisz coś nowego na tablicy tej strony, to wyświetla się to w "aktualnościach" osób które kliknęły "lubię to".

Ostatnia rzecz - zachęcaj do dodawania znajomych do strony, nie nachalnie, ale uprzejmie i serdecznie :)

2. Fan-page. Pomyśl, czy rzeczywiście chcesz tworzyć fan-page dla (np.)9 osób i jak twój produkt będzie odbierany ;) Moja rada - jeśli wiesz, że nie będziesz miał zbyt wielu fanów to po prostu nie twórz tego fan-page'a.

3. Tworzenie eventów. O tyle ciekawa funkcja, że możesz rozesłać mailing... ale zapomnijmy o tym, mieliśmy nie pisać o SPAMie :)

Mam tutaj na myśli oczywiście eventy w stylu "bijemy rekord w czymś tam" - niby głupie i bezsensowne, ale... kilka kolejnych tysięcy userów możesz "trafić". Masz pole do popisu - bądź kreatywny.

4. Kiedy sprzedajesz produkt, utwórz specjalną stroną/event (w zależności od typu produktu wybierz jedną lub obie opcje) i zaproponuj właścicielom kont które mają więcej niż 2000 znajomych (konta wszelkich organizacji, np. BanginEvents itp.) by zaprosili do strony/eventu swoich znajomych, w zamian za 10-20%(czy jakąkolwiek inną wartość)* od każdego produktu. W większości przypadków nie będziesz podpisywał żadnej umowy ale... bądź uczciwy, nie chcesz mieć złej opinii, bo to byłoby zabójcze dla Twojego marketingu i dla Twojej osoby ;)

Zadbaj też o stronę techniczną współpracy, niech system rekomendacji będzie przejrzysty i prosty w obsłudze. Moje propozycje: oprzyj go o cookies oraz proste pole w formularzu zamówienia np."polecone przez: [nazwa organizacji]".

* Czasem, jeśli większość Twoich klientów dokonuje wielu zakupów, możesz zaproponować nawet 100% od sprzedaży - oferta będzie szczególnie interesująca a Ty i tak zarobisz ;)

Powodzenia i pozdrawiam.

Ponad 300 e-booków po polsku i ponad 2000 e-booków po angielsku - e-booki za darmo

O tak, facebook czy nasza-klasa(z silnym akcentem na facebook) to bardzo fajne miejsca promocji. O zaletach nie trzeba chyba więcej pisać, bo to: i oczywiste, i już zostało opisane wiele razy. Kilka prostych strategii ode mnie.

A możesz powiedzieć o sposobach reklamy na naszej klasie i facebooku?

Chodzi mi o reklamę portalu. Serwis dla kobiet - w stopce

Messina,

Daniel to bardzo fajnie opisał, ja tylko dodam od siebie,

zorganizuj jakis konkurs, z "niewielką" i łatwą wygraną, za jakiś czas kolejny już fajniejszy, lepsze nagrody ale udział biorą ci co są fanami i fani decydują kto wygra ;)

może przy okazji do nagród zbierzesz sponsorów któych też twoi fani polubią. a ty dzięki temu masz wielkie stado lubiących Cię.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

to dla dzieci lub amatorow.

Social Media Marketing (nawet w formie "partyzanckiej") to dla dzieci i amatorów? ;) Strzelasz sam sobie w kolano.

A możesz powiedzieć o sposobach reklamy na naszej klasie i facebooku?

Chodzi mi o reklamę portalu. Serwis dla kobiet - w stopce

W zależności od tego, ilu masz odwiedzających zastanów się czy warto już teraz tworzyć fan-page, czy jeszcze trochę poczekać.

Zbieraj userów, skorzystaj z pomysłów, które opisałem trochę wyżej. Skoro wiesz jaka jest Twoja grupa docelowa(kobiety), koniecznie twoje działania wykonuj pod nią.

Napisz ciekawy/kontrowersyjny artykuł, poszukaj stron na FB, które są kierowane do kobiet i które "zlubowało" wiele z nich, spróbuj znaleźć kontakt do autora strony (nie zawsze będzie podany, najczęściej znajdziesz w zakładce "informacje"). Zaproponuj uprzejmie by autor dodał link do Twojego artykułu na tablicy strony. Jeśli się nie zgodzi po prostu podziękuj, nie pisz po raz kolejny. Nigdy nie bądź natrętny.

Co prawda można jeszcze założyć konto(w stylu "portal www.costam.pl") i zapraszać różnych ludzi, ale to nie zgodne z regulaminem, więc nie polecam. Chociaż bywa skuteczne.

Konkursy. Jak najbardziej tak, ale musisz na prawdę dobrze to zorganizować i mieć wszystko zapięte na ostatni guzik. Zanim cokolwiek zaczniesz robić zaplanuj wszystko na kartce.

Ponad 300 e-booków po polsku i ponad 2000 e-booków po angielsku - e-booki za darmo

Messina,

zorganizuj jakis konkurs, z "niewielką" i łatwą wygraną, za jakiś czas kolejny już fajniejszy, lepsze nagrody ale udział biorą ci co są fanami i fani decydują kto wygra :)

może przy okazji do nagród zbierzesz sponsorów któych też twoi fani polubią. a ty dzięki temu masz wielkie stado lubiących Cię.

Jeżeli chodzi o facebook'a to organizacja konkursu nie jest taka łatwo po zmianie regulaminu dotyczącego konkursów, nie można łatwo dać konkursu na fecbook'a. Ale dokładnie się nie zagłębiałem w ten temat jak ktoś ma jakieś info jak to jest teraz z organizacją konkursów to może się podzielić;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności