Skocz do zawartości

Praca na laptopie a na komputerze.

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze siedziałem na stacjonarnym. Duzy monitor (24" juz wydaje sie maly), duzo miejsca na biurku (nie jakiś stoliczek z wysuwaną półka na kiawiaturę), odpowiednia klawiatura z ulubionym ułożeniem klawiszy, odpowiednia myszka oczywiście też z ulubionym ułożeniem klawiszy, odpowiednie oswietlenie w dzień i w nocy, odpowiednie nagłośnienie, itp. W laptopie tego nie ma. Laptop dla mnie to ma byc mały lekki i przedewszystkim mobilny. Laptop np 17" to ani nie jest mobilny (za duzy), ani nie nadaje sie do pracy (za mały). Juz nie umiem sie przestawic na laptopa, zwłaszcza nie wiem jak pracować na nim dwoma rekami na raz, czasem nie da sie, trzeba by mieć skrzyżowane ręce :)

Prz okazji może ktoś mi wyjaśnic dlaczego touchpad prawie zawsze znajduje sie bardziej po lewej stronie? Jestem praworęczny i dla mnie jest to bardzo niekompatybilne miejsce :)

.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Laptop jest przenosny a w zyciu nalezy sie ruszac. Komputer stacjonarny kojarzy sie z przeszloscia, spasionym programatorem w okularach (zniszczony wzrok od monitora) i wielka szkrzynka zajmujaca bezsensownie miejsce w domu itd. Najnowszej generacji komputery to wiszace na scianie touch screny lub laptopy a reszta to jak kto woli w koncu w Polsce mamy demokracje.

Prz okazji może ktoś mi wyjaśnic dlaczego touchpad prawie zawsze znajduje sie bardziej po lewej stronie? Jestem praworęczny i dla mnie jest to bardzo niekompatybilne miejsce :)

Jest dokładnie na środku klawiatury, spójrz na to jakbyś nie miał klawiatury numerycznej w laptopie , jakby miał być tak jak mówisz czyli bardziej po prawej to by było to strasznie niewygodne. Małe laptopy bez klawiatury numerycznej mają dokładnie na środku ( może nie wszystkie ale z tych co korzystałem tak właśnie jest ( aby się upewnić właśnie mierzyłem na 10 calowym bez numerycznej:P hehe)

Dla mnie touchpady są strasznie niewygodne i chyba nigdy się do nich nie przyzwyczaję, nawet chwila pracy z tym czymś to udręka i praktycznie zawsze staram się mieć mysz pod ręką.

A jeśli chodzi o Laptop vs PC - jestem zdecydowanym zwolennikiem laptopów, jeżeli mamy odpowiednie biurko, odpowiednie krzesło i wszystko dobrze ustawione, to jest tak samo wygodnie jak na PC, a korzyści z pełnej mobilności są dla mnie nie do przecenienia (zabawa w pamięci przenośne, synchronizowanie itd. już mi się znudziła, lepiej IMHO kupić droższego lapka z większym dyskiem, dobrym wyświetlaczem itp.

Najnowszej generacji komputery to wiszace na scianie touch screny
Dla nauczyciela pewnie fajne miejsce pracy ale nie dla mnie :)
jakby miał być tak jak mówisz czyli bardziej po prawej to by było to strasznie niewygodne.
Dlaczego by było niewygodne? Tego własnie nie rozumiem. Dla mnie najlepszym miejscem by było tam gdzie przewaznie uzywa sie myszki. Sam obserwuje innych i czasem zauwazam gdy korzystaja z touchpada to przsuwaja laptopa lekko w prawo aby był wygodniejszy dostep do touchpada.

.

Jak pracowałem na laptopie to traktowałem go jako zwykłą jednostkę stacjonarną podłączając do niego monitor, klawiaturę i myszkę.

Laptopy będą dobrym wyborem jak upowszechnią się (stanieją) dyski SSD, bo w laptopach dysk nadal jest wąskim gardłem.

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

Stacjonarny to sprzet dla roboli w biurze. Ale w dzisiejszych czasach juz nawet w skupie makulatury maja stacjonarne kompy wiec juz sam nie wiem dla kogo przeznaczony jest stacjonarny komputer. Tak czy inaczej najnowszej generacji laptopy to cos na co zasluzylismy.

Jednemu do pracy potrzebna jest niezawodna platforma serwerowa, drugiemu mniejsza stacja robocza, a jeszcze innemu wystarcza netbook. Trochę poleciałeś. Laptop nigdy nie będzie pełnił funkcji stacji roboczej, a nie każdemu wystarcza dwurdzeniowy mobilny procesor i zintegrowane podzespoły z płytą główną - musisz to zrozumieć, że każdy ma inne zapotrzebowanie, więc nie mierz wszystkich jedną miarą.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Najnowszej generacji komputery to wiszace na scianie touch screny
Dla nauczyciela pewnie fajne miejsce pracy ale nie dla mnie ;)
jakby miał być tak jak mówisz czyli bardziej po prawej to by było to strasznie niewygodne.
Dlaczego by było niewygodne? Tego własnie nie rozumiem. Dla mnie najlepszym miejscem by było tam gdzie przewaznie uzywa sie myszki.

hehe:) Pewnie dlatego, że ja znowu nie potrafią działać na myszce i mieć ją po prawej stronie zanim zdejmę rękę myszkę i potem na klawiaturę to.....masakra. Jak jestem u kogoś i coś mam zrobić na myszce to tak jakbym coś robił lewą ręką ( jestem praworęczny:D )Ale tak jak wszyscy mówią to kwestia przyzwyczajenia i kto co lubi z tego korzysta:)

Od paru miesięcy zacząłem używać laptopa jako 'stacjonalnego'. Myszka, klawiatura + podłączony monitor i ... praktycznie nie widać różnicy. A w razie potrzeby zawsze można go odpiąć i cieszyć się mobilnościa. W sumie to już nie te czasy, kiedy stacjonarne i laptopy dzieliła znacząca różnica ceny i wydajności, więc czemu nie? ;)

Obojętnie czy ze stacjonarnym czy z laptopem bez mojej mx revolution czuje się jak inwalida. Nie wyobrażam sobie pracy tylko na touchpadzie, nie znam innej myszki, która lepiej by leżała w dłoni.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

@Yeden,

Polecam taką klawiaturę:

https://www.ceneo.pl/;004+sultrax

Sam używam dwóch takich, są rewelacyjne.

Potwierdzam, ta klawiatura jest rewelacyjna!

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności