Skocz do zawartości

Księga Gości

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam zrobić prostą księgę gości, i pojawił się dylemat, czy zrobić na bazie danych, a może na plikach tekstowych. Bazę danych cechuje duża prostota, bardzo duża elastyczność, konifiguracjia i późniejsza edycja, ale czy taka księga na bazie dancyh nie bedzie obciążała za dużo zasobów? Spotkaliście się może kiedyś z takim dylematem?

Z góry dziekuje za naprowadzenie.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Hmm ja wybralem pliki, ale nie mialem wyboru ;) Jednak dla prostej bazy IMHO plik sa lepsze. Mozesz tez zastosowac rozwiazanie kompromisowe (byc moze optymalne), czyli SQLite.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

ale czy taka księga na bazie dancyh nie bedzie obciążała za dużo zasobów? Spotkaliście się może kiedyś z takim dylematem?
Dobrze, że zamierzasz dbać o zasoby serwera ;) Ale bez przesady. Dobrze zaprojektowane bazy danych nie są aż tak dużym obciążeniem dla serwera. Nawet zapytanie do bazy danych księgi gości zawierająca 100 tyś wpisów powinno wykonać się poniżej setnej sekundy... oczywiście zależy to od ogólnej kondycji serwera.

Możesz to sprawdzić empirycznie pisząc pętlę wstawiającą średniej długości rekord do bazy. I tak porcyjnie dodajesz powiedzmy po 1000 rekordów. W innym skrypcie mającym licznik wybierasz losowy rekord lub rekordy i widzisz jak zmienia się czas wykonania w zależności od liczby rekordów w bazie danych. A zarazem masz zobrazowanie jakich rozmiarów można się spodziewać po bazie danych dla przedmiotowej aplikacji. ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Bezapelacyjnie bazę danych niż system plików!

Jest owiele wydajniejsza niż system plików... chyba, że spodziewasz się naprawdę niewielkiej liczby wpisów.

A skoro nie możesz się zdecydować przeprowadź stosowne testy wydajnosciowe :piwo:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Oki, dzięki wszystkim, tak też zrobię. Dla mnie obsługa bazy wydaje się łatwiesza, a co do zasobów, co księga będzie dla niewielkiej liczby wpsiów. Tylko nie wiem, ale może staroświeckie, tylko mi się wydaje, że jak się posypie baza danych, to już nic nie będzie działać. A tak by działało :piwo:

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Tylko nie wiem, ale może staroświeckie, tylko mi się wydaje, że jak się posypie baza danych, to już nic nie będzie działać. A tak by działało :D
Znacznie większe prawdopodobieństwo jest wystąpienia błędu w zapisach do plików z utratą danych włącznie niż "wysypanie" się bazy danych.

Tak czy inaczej wskazane jest pobieranie back_upow baz jak mamy faktycznie ważne dane w niej przechowywane. Nawet można napisać sobie oprogramowanie - skrypt który uruchamiany cronem zrobi plik tekstowy back_up i wyśle go na zdefiniowany inny serwer FTP [ pobrany po przez inny serwer] lub w przypadku mniejszych baz do nas mailem :piwo:

POLECAM BAZĘ DANYCH :)

Tak na rozluźnienie poczytajcie sobie również informacje na stronie --> porównanie baz relacyjnych i txt

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

równiez jestem za bazą danych..

ja właściwie wszystko robię na bazach... tak jak wspomniał Michał.. mam jakiś gotową bibliotekę rozwiązań (zastosowanych w różnych serwisach) i tylko jest kopiuj-wklej :).. podmieniam tylko nazwy tabel w .inc :D

Lubię kiedy kobieta...

a tak ogólnie, to nie chce mi się q**** pracować.. ma ktoś sprawdzony system motywacyjny?

| serwery, hosting

| ogłoszenia bezpłatne

| katalog stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności