Skocz do zawartości

wyswietlanie 2 list

tbnet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pisze skrypt download'u w php. W bazie mam 2 tabele, jedna z glownymi kategoriami a druga z subkategoriami.

subcategorie wygladaja tak:

id | id_glowne_kat | nazwa_subkat

Chce najpierw wyswietlac kategorie a zaraz pod nia sub kategorie i tak do konca glownych kategori.

Jak mi proponujecie zrobic wyswietlanie? Moze zle zaplanowalem to?

TBnet.pl - strony internetowe i pozycjonowanie Olsztyn.

moim zdaniem niezbyt szczęśliwy projekt. ja bym to zrobił "klasycznym drzewem". robisz tabelkę która ma pola: id | nazwa_kategorii | parent_id gdzie parent_id zawiera id "ojca" danej kategorii. w ten sposób możesz zaprojektować sobie dowolnie rozbudowane drzewo kategorii.

potem już tylko napisać sobie obiekt, który pobierze drzewo i będzie umiał podawać rodzica, dzieci kategorii itp itd. na pewno na sieci sporo gotowców znajedziesz (ot choćby na pear.php.net na pewno kilka drzewek jest)

pozdrawiam

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Zawsze mozesz tez uzyc obiektowej bazy danych. Tam hierarchia to pikus :piwo:

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności