Skocz do zawartości

E-Learning, czyli nauka online.

Wildu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Chciałbym Was zapytać, co sądzicie na temat dostępnych powszechnie kursów e-learning'owych?

Czy są one skuteczne, wykonane w takiej formie, że naprawdę coś sobie przyswoimy, czy jednak "wleci jednym uchem, a wyleci drugim" ?

Zdaję sobie sprawę, że sam kurs to tylko część nauki, bo sami powinniśmy chcieć się czegoś nauczyć i to utrwalić, ale jestem po prostu ciekaw czy to w ogóle ma sens ?

Szczerze przyznam, że zaciekawiło mnie to i rozmyślam, czy się nie skusić na jakiś testowo.

Macie jakieś doświadczenia?

Z góry dziękuję,

Dawid.

Witaj, IMO wszystko zależy od jakości wykonanego kursu. Jeżeli jest on wykonany we właściwy sposób tzn. wszystko jest dogłębnie wytłumaczone, to z jego przyswojeniem nie powinno być problemów.

Ale należy poruszyć też drugą kwestie, każdy człowiek jest inny, i coś co dla jednego jest czynnością prostą, dla innych może okazać się nie lada wyzwaniem.

Mimo wszystko uważam że przy odrobinie dobrej woli i samozaparcia człowiek jest zdolny do naprawdę wielu rzeczy.

Odpowiadając na pytanie czy na takich kursach można się czegokolwiek nauczyć powiem tak: osobiście nigdy z nich nie korzystałem, mam jednak kilku znajomych którzy brali w nich udział.

Z reguły opinie są pozytywne, jednak wszystko zależy od ich porządnego wykonania, a to jak wiadomo nie zawsze jest proste ;)

Pzd.

Korzystałem jako "uczeń" z systemy Moodle - wygląda to całkiem sensownie, jednak trzeba sporo pracy wykonać samodzielnie.

Miałem jeszcze styczność z wirtualnymi klasami (LMS), i to już jest naprawdę ciekawe - głównie dlatego, że czas jest wykorzystywany maksymalnie, nie ma mowy o jakiejś ciszy.

Sam w ramach testu prowadziłem zajęcia (korepetycje), właśnie z wykorzystaniem tego typu rozwiązań i osoby były na ogół zadowolone.

W ramach ciekawostki - istniej gimnazjum i liceum dla dzieci (Polaków), mieszkających za granicą. Zajęcia odbywają się tylko wirtualnie jednak mimo wszystko ukończenie takiego gimnazjum/liceum jest równoważne z tym co kończą osoby na stałe mieszkające w kraju.

Moim zdaniem najbardziej tego typu systemy nadają się do nauki języków.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Z tego co się orientuje (a około rok temu dość poważnie interesowałem się tematem), to oprogramowanie, nawet darmowe do elearningu stoi na wysokim poziomie. Mowa właśnie o Moodle, które wykorzystują choćby uczelnie i sam na studiach z tego typu kursów, choć bardzo prostych, ale korzystam.

Jeśli chodzi zaś o naukę przez internet..cholera ja zawsze miałem z tym problem. Może to wina tego, że trafiałem na jakieś słabe kursy (a tak na prawdę wybierałem tylko te darmowe). Teraz jednak planuję naukę hiszpańskiego od podstaw i przyznam szczerze, że przed przeczytaniem tego wątku, wcale nie pomyślałem o e-learningu. To jednak nie tyle kwestia złej budowy kursów, ale mnie samego. Wyobrażam sobie, że na takim kursie nie mógłbym się skupić , inne strony, portale, nauka w miejscu, gdzie spokoju 100% nie mam.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Dlatego każdy musi spróbować samemu czy będzie potrafić się w ogóle nauczyć w taki sposób. Co do samych kursów to myślę że to jest bardzo dobre rozwiązanie.

Wielka Promocja - Pakiet Zaplecze 2014
czyli oprogramowanie za 1746 zł w cenie 777zł brutto

Mówimy o Microsite Manager Standard, SpamKat i BaseSystem - wszystko to, co potrzebujesz do zaplecza!

Ok, ale z tego co się orientuję Moodle to platforma (CMS), za pośrednictwem, której możemy prowadzić kursy.

Moje zapytanie jednak było kierowane w samą jakość i skuteczność takich kursów, a nie za pośrednictwem jakiego oprogramowania możemy takie tworzyć ;)

Powracając... Czyli z tego co widzę, nie macie doświadczeń związanych z taką edukacją ?

• 1 miesiąc temu...

Podbijam temat.

Korzystaliście kiedyś z płatnych kursów językowych przez internet? Konkretniej chodzi mi o naukę hiszpańskiego od podstaw, ewentualnie zaawansowany angielski. Sam do nauki jakoś zebrać się nie mogę, a kursy stacjonarne niestety odpadają bo ostatnio sporo podróżuję.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności