Skocz do zawartości

Drupal- którą wersję wybrać?

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, właśnie zaczynam się bawić Drupalem, od dłuższego czasu się do niego przymierzałem.

Zacząłem od najnowszej wersji (7), ponieważ spodobał mi się panel administracyjny :) (jakiś punkt zaczepienia musi być)

Wersja ta już została wydana jakiś czas temu (grubo ponad rok), a ilość szablonów i modułów do niego jest strasznie uboga.

Czy mi się wydaje czy developerzy nadal wolą tworzyć na wcześniejszą wersję (6)?

Dlatego zastanawiam się czy w ogóle jest sens pracować na Drupalu 7?

Wersja ta już została wydana jakiś czas temu (grubo ponad rok)

Siódemka wyszła w tym roku. Siódemka to jedyny słuszny wybór jeśli są już dostępne wszystkie moduły, których potrzebujesz. Jeśli nie, to szóstka.

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

Ja również zalecam wybranie v7. Została ona wydana na początku stycznia 2011r.

Cały czas przymierzam się do aktualizacji, ale czekam aż moja ulubiona templatka zostanie przystosowana do nowej wersji. ;)

• 3 tygodnie później...

a propo drupala, prawie dwa lata temu zrobiłem test, postawiłem dwa zaplecza o podobnej tematyce na drupalu 6 i wp, dodałem do tych samych katalogów i po roku czasu stwierdzam, ze drupal na defaultowej skórce jest na pierwszym miejscu wyprzedzając stronę pozycjonowaną, wp miejsca 8-10.

SFM Filtry - wysokiej jakości filtry powietrza do systemów wentylacji i klimatyzacji.

W naszym sklepie internetowym filtry powietrza do wentylacji kupisz szybko, tanio i bezpiecznie.

centrale telefoniczne Siemens, Panasonic, Slican

Ja w Drupalu pracuję zawodowo od 3 lat (zaczynałem jeszcze na wersji 5) i powiem Ci jak to wygląda w praktyce. Jeżeli chcesz używać Drupala to MUSISZ nauczyć się go programować. Jeżeli masz już doświadczenie w programowaniu php, to nauka podstaw Drupalowych zajmie Ci około roku. Jeżeli nie znasz php na poziomie przynajmniej średnim - nie instaluj Drupala, znajdź innego CMS'a. Dlaczego? Bo dostępne moduły nigdy nie są tym czego dokładnie potrzebujesz. I zawsze musisz coś zmienić tak, aby moduł działał tak jak chcesz.

Jeżeli teraz chcesz wybrać między Drupal 6 a 7, to bierz wersję 7. Zapomnij o 6, szkoda czasu na naukę tego systemu. Wersja 7 obecnie ma mniej modułów, ale to się szybko zmieni. Te najważniejsze moduły już są. No i przede wszystkim - jeżeli chcesz coś robić w Drupalu na poważnie to musisz nauczyć się go programować. Drupal to świetny system i niesamowicie elastyczny. Ale najpierw trzeba się go nauczyć. To nie jest jak w Wordpress - że siądziesz 3 dni i już wszystko wiesz. Przez pierwszy rok Drupal jest niesamowicie denerwujący i sprawia mnóstwo nieprzewidzianych niespodzianek, które wynikają z nieznajomości tego systemu. Zrobienie nawet najprostszej rzeczy zabiera 30 x więcej czasu niż normalnie. Ale jeżeli już się go nauczysz, to nikt Ci nie podskoczy i będziesz mógł zrobić wszystko i do tego szybciej niż w innych systemach.

A jeżeli Twoje doświadczenie z Drupalem chcesz ograniczyć tylko do instalowania modułów i darmowych skórek, to lepiej od razu zainstalować Wordpressa, który ma świetnie rozwiązany system instalacji i edycji modułów.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

• 3 miesiące temu...

Ja zaczołem od razu od 7. Wcale nie trzeba mieć niewiadomo jakiej wiedzy aby prostą stronę stworzyć z kilkoma modułami. Niezbędne moduły są dostępne a na resztę pewnie trzeba poczekać. Ale wybierając wersje doszedłem do wniosku że jak się już mam czegoś uczyć i to w przypadku CMS'a od początku to lepiej wybrać nowszą bo napewno będzie dłużej wspierana i z czasem będzie miała więcej modułów niż poprzednia!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności