Skocz do zawartości

Jaki jest wpływ linków umieszczonych na "złych" stronach?

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając linki prowadzące do mojej strony, zauważyłem że część z nich znajduje się na stronie, która ma w kodzie wirusa. Jest to konkretnie 749 linków z tej jednej strony, podczas gdy łączna liczba linków prowadzących do mnie z różnych stron to 305 000.

Czy takie linki mogą wpływać negatywnie na pozycję?

A no właśnie, zawsze mnie to zastanawiało jak bardzo można zaszkodzić konkurencji. Oczywiście nie po to, aby szkodzić, ale po to aby ustrzec się przed ewentualnymi działaniami różnej maści "cwaniaków". Też nie wydaje mi się aby kilka linków na zbanowanych czy zawirusowanych stronach powodowało jakiś znaczący efekt w SERP. W końcu ludzie, którzy opracowują mechanizm Googla doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kij ma dwa końce i tak samo jak ktoś może chceć za szybko być w TOP10, to tak samo kto inny może go w ten sposób pogrążyć.

Pewnie właśnie tak jest jak piszecie, ale nie zmienia to faktu, że taki algorytm jest mało sprawiedliwy. Jeżeli na rynku pojawia się nowa firma, która ma niewiele linków, to nieuczciwie działająca konkurencja, może ich łatwo wyeliminować poprzez podłączenie do jakiegoś trefnego zaplecza.

Takie działanie algorytmu wydaje się dosyć sensowne - jeżeli linkuje do Ciebie wiele witryn mających złą reputację, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że masz z nimi coś wspólnego :) Jednak chyba większy sens miałoby całkowite lekceważenie linków z takich witryn i traktowanie ich jako "zerowych". Wszelkie konsekwencje powinny spotkać tylko tę witrynę, która dopuściła się zabronionych praktyk lub w inny sposób zaśmieca Internet.

Jednak chyba większy sens miałoby całkowite lekceważenie linków z takich witryn i traktowanie ich jako "zerowych". Wszelkie konsekwencje powinny spotkać tylko tę witrynę, która dopuściła się zabronionych praktyk lub w inny sposób zaśmieca Internet.

I teoretycznie tak właśnie jest że google poprostu lekceważy "złe" linki, jednak w praktyce już różnie to wychodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności