Skocz do zawartości

Czy w polskim internecie opłaca się robić biznes?

bardyt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj napisałem sobie do jednej z firm zajmujących się reklamami, ile trzeba mieć unikalnych odwiedzin miesięcznie, żeby w ogóle rozpocząć współpracę, wiedziałem, że lekko nie będzie, ale to co otrzymałem przerosło moje myśli 100-tnie!

Tematyka: telefony

Aby rozpocząć współpracę trzeba mieć 200-300 tys. unikalnych na miesiąc, to by było jeszcze jakoś do zniesienia, ale...

Spytałem grzecznie bez owijania w bawełnę ile trzeba mieć unikalnych by mieć 2000-3000 zł miesięcznie z serwisu, statystyki na poziomie 400-500 tysięcy unikalnych.

Ja się pytam, to jest jakiś absurd!? Czy to zwykłe naciąganie, chyba, że ja z tych reklam co oni hostują to mam 0.5% prowizji, to może się zgodzę, że takie słabe zarobki, ale przecież to jest chore! Podejrzewam, że więcej to mnie będzie kosztował serwer, by to obsłużyć niż zarobie na tej stronie, jak to wygląda naprawdę, znacie jakieś sensowne firmy, które nie mają jakiś takich absurdalnych (tak mi się wydaje), warunków współpracy?

Da się zarobić, ale trzeba mieć pomysł. Mając załóżmy te 500k uniq najniższą linią oporu jest wrzucić serwis do agencji reklamowej, która będzie płaciła grosze za wyświetlania bannerów. Najprostsze rozwiązanie = najmniej $. Natomiast jeśli się trochę pogłówkuje, wykorzysta odpowiednie programy partnerskie, dobierze treść reklam pod tematykę serwisu, może jakiś płatny content itp. to można zarobić niemałe pieniądze. Dodatkowo legalna lista mailingowa też może dać nam spore profity. Jednak żeby to osiągnąć trzeba się trochę narobić, popróbować co się sprawdza w naszym serwisie a co nie itp. I wtedy kasa może być niezła :lol2:

Ps. tematyka serwisu też jest istotna..

Jesli masz tyle odwiedzine to w miare mozliwosci sprzedawaj produkty o ktorych jest tematyka serwisu.

Serwis o telefonach? - Sprzedawaj telefony

Serwis o telefonach ale nie chcesz sprzedawac telefonow? - sprzedawaj dobre rady o telefonach lub ksiazki, manuale itp

Jesli nie jest mozliwe sprzedawanie czegokolwiek to ... jeszcze raz zastanow sie bo napewno jest - LUDZIE KUPUJA PRZEZ INTERNET CORAZ WIECEJ I WIECEJ.

Moje sklepy online z sukniami slubnymi, wieczorowymi i sukienkami: Suknie Slubne i Suknie Wieczorowe Zobacz też: Portrety ze zdjęć.

Przy 200-300k unikalnych miesięcznie w tej tematyce, spokojnie powinieneś wykręcić ok 5-8k na samym Adsense.

Do tego dolicz inne boksy reklamowe.

Za granicą masz znacznie większą konkurencję, także chyba się opłaca, nie? :)

Wszystko fajnie, ale jak wiadome, z Onetem nie ma co się równać, to już potęga nie do pokonania ;) a żeby te 500 000 ukręcić unik, to ile trzeba pracy? Rok, dwa?

Wiadome, że nie myślę na zasadzie, a stworzone serwis, posiedzi sobie miesiąc na serwerze i będę kręcił na nim 2000-3000 zł / msc, ale no kurcze, jak dla mnie te warunki są mało korzystne.

A adsense nie wiem, nie mam pojęcia jak to faktycznie wychodzi, bo żeby ktoś kliknął, to też trzeba mieć szczęście :D na 2000 wyśw. 2 kliki ? Coś chyba nie halo...

W sumie najgorsze jest to, że wygląda to tak:

70% ponoć zarobków dają domom mediowym, a potem z tych 30% co zostaje, do podziału na zasadzie 55% dla nich, 45% dla mnie, także ogólnie zarabiają wszyscy, tylko nie wydawcy reklam, co w zasadzie się muszą najwięcej napocić, tak mi się wydaje...

Ja prowadzę od niedawna https://www.nieziemskie.com

Dziś jestem na 1 miejscu w joemonster w https://www.joemonster.org/linki tylko problem w tym że ruch jest zabójczy (około 1500 UV już dzisiaj mam) a zyski z adsense 0zł i 0 kliknięć;)

Dla tego typu serwisów jak mój jednak najlepszym rozwiązaniem są takie sieci reklamowe płacące za wyświetlenia (pomimo tego że są to małe pieniądze)

Darmowe szablony pod SEOKatalog

Darmowy katalog stron - dodaj swoją stronę!

Odpowiedź jest prosta - TAK, w polskim internecie opłaca się robić biznes, tylko trzeba znaleźć `swój patent` :D

Do wszystkiego każdy dojdzie po jakimś czasie... ;)

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

A adsense nie wiem, nie mam pojęcia jak to faktycznie wychodzi, bo żeby ktoś kliknął, to też trzeba mieć szczęście smile.gif na 2000 wyśw. 2 kliki ? Coś chyba nie halo...

No nie halo. To kwestia optymalizacji serwisu pod Ads. CTR w okolicach 2-3% jest już do przyjęcia. Grubo poniżej to znak, że trzeba wprowadzić zmiany :)

Idealnie zrobiony serwis pod Adsense ma, na przykład firmy.net -> https://www.firmy.net/doradztwo-finansowe.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności