Skocz do zawartości

Stała pozycja w google

Traviz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu zacząłem się interesować pozycją swojej strony w Google - tak też trafiłem na to forum i wykorzystałem część informacji.

Minęły już blisko 3 miesiące. Wynik jest dla mnie trochę dziwny, ale do rzeczy.

Adres mojej strony to krzysztof-krawczyk.com, moje portfolio dotyczące fotografii ślubnej. Strona powstała jakoś w czerwcu. Jest to bardzo skromna wizytówka z galerią i ofertą.

Jako, że po pracy mogłem poświęcić około godzinki na pozycjonowanie i postarałem się w miarę zoptymalizować stronę, dodać potrzebne mata-tagi, słowa kluczowe itp.

Dodawałem również ręcznie do różnych portali ślubnych swoje ogłoszenie. Na wszystkich forach internetowych dodałem swój link w podpisie, wszędzie starałem się używać słów kluczowych "fotografia ślubna". Na początku nie było jej widocznej w ogóle na frazę "fotografia ślubna płońsk", aczkolwiek po dosyć krótkim czasie wpadła wreszcie na drugą stronę. Długo się przebijałem przez konkurencję. Postanowiłem skorzystać z dodawarki.info oraz pozycjo.net. Efekt jest taki, że od jakiegoś 1.5 miesiąca jestem na 8 pozycji w Google. Yahoo widzi 134 linków prowadzących do mojej strony. Niby dobrze. Lecz zastanawia mnie jak konkurencja, mająca 7 linków w Yahoo i młodszą domenę, stronę we flashu może być wcześniej ? Druga strona konkurencji również jest młodsza od mojej, ma około 50 linków Yahoo i wcale nie korzystniejszą stronę pod kątem SEO :lol2: Dlaczego nie mogę wybić się wyżej jak 8 pozycja? Mam wrażenie, że inne strony nie są w ogóle pozycjonowane, a jednak wypadają lepiej. Na dzień dzisiejszy zminimalizowałem ilość linków dodawanych przez dodawarkę i pozycjo.net.

Będę wdzięczny za sugestie :P

Przyjmę każdą konstruktywną krytykę :)

Tak jak napisał kolega wyżej, konkurencja ma prawdopodobnie linki lepszej jakości. Pracuj dalej dodając linki, ale jednocześnie zwracaj uwagę na to, aby były zamieszczane na dobrych, tematycznych stronach. Zwróć też uwagę, że masz jeszcze wiele do zrobienia jeżeli chodzi o optymalizację swojej strony. Co prawda są słowa kluczowe w TITLE i DESCRIPTION, ale mógłbyś je bardziej wyeksponować dając np. słowo kluczowe na początek tytułu a nie na koniec. Strona główna jest właściwie pusta jeżeli chodzi o to co widzi robot Googla. Zamiast odnośników obrazkowych mógłbyś dać zwykłe czcionki, a jeżeli nie możesz to chociaż tagi ALT do obrazków. W takim układzie jaki masz teraz, Twoja strona niewiele różni się od strony flashowej u konkurencji. Ponadto Google pokazuje Twoją domenę jako "https://domena.pl", więc od razu nasuwa się pytanie czy masz ustawione przekierowanie 301 z https://www.domena.pl na https://domena.pl lub na odwrót? Jeżeli nie, to jedne linki idą na domenę, inne na subdomenę i w ten sposób tracisz trochę mocy.

Pod wzgledem seo niestety Twoja strona nie spelnia zadnych minimalnych kryteri. Konkurencja jest mala i dlatego jako tako witryna trzyma sie wysoko w google ale to tez ze wzgledow na mala wielkosc strony. Uzyj narzedzia seo do optymalizacji a wtedy bedziesz mogl dopracowac strone. Proponuje Ci np. meta tag analyzer.

Kazda strona musi sie roznic tytulem i meta opisem od pozostalej a slowa kluczowe nalezy wymieszac, to pomaga w wyszukiwaniach na poszczegolne frazy.

Dziękuję za cenne rady.

OK, a więc:

- wyeksponowałem bardziej słowa kluczowe w TITLE

- obrazki "menu" miały już ALT, ale kilka innych nie, więc uzupełniłem

- meta tag analyzer pokazuje zgodność pól KEYWORDS, TITLE i DESCRIPTION z treścią strony, a na głównej nic nie ma - raczej nie mam pomysłu co może być w tym układzie. Pewnie trzeba przebudować stronę.

- Każda strona teraz różni się tytułem i opisem, a słowa kluczowe zostały wymieszane.

- jeżeli chodzi o adres bez www i z www to w narzędziach dla webmasterów google ustawiałem już kiedyś preferowany adres strony na ten bez www.

Jeszcze mam kilka pytań:

- w poprzedniej wersji, strona była zbudowana na ramkach, wtedy miałem na głównej opis <noframes>. Czy nie było to lepsze rozwiązanie niż obecne?

- myślę o założeniu bloga. Raz na jakiś czas wrzuciłbym kilka zdjęć z krótkim opisem. Link do wpisu zawierałby np. nazwę kategorii np. krzysztof-krawczyk.com/blog/2010-07/fotografia-slubna/agnieszka-i-tobiasz/. Czy blog oparty o wordpress (czyli raczej dopracowane narzędzie) mogłoby pomóc stronie na lepsze pozycjonowanie ? Wg mnie tak, ponieważ zauważalne przez google byłyby częste aktualizacje oraz słowa kluczowe w treści.

- czy dla google ma znaczenie gdy w metatagu KEYWORDS napiszę "fotograf ślubny płońsk", a "fotograf, ślubny, płońsk" ? Bo być może wielokrotne występowanie słowa fotografia ślubna jest źle odbierane przez bota...

Witam,

jak zauważył Konrad, proszę dodawać tylko linki na wartościowych stronach.Zakup punktów do ww. dodawarek automatów był stratą pieniędzy.A że wskoczył Pan na 9 pozycję to skutek tego, że konkurencja w tym haśle nie jest duża.Jeszcze dużo pracy przed Panem.Proszę pamiętać, że idąc na łatwiznę zapewnia Pan sobie krótkotrwały efekt.Pozycjonując z rozwagą - długofalowy.

Pozdrawiam

Lepiej mieć jeden mocny link niż 1000 słabych.

1. Kataloguj stronę ale w mocnych katalogach a nie dodawarkami.

2. Dodaj na tym forum w sygnaturce link.

3. Może załóż jakiegoś bloga o fotografii ślubnej i jego także linkuj z katalogów.

4. Oprócz tego pisz lub zleć napisanie około. 50 tekstów i dodawaj je do stron typu pressel pages.

5. Kup punkty w systemie wymiany statlink i dodawaj po kilka linków dziennie

EDIT:

Poza tym widzę, że linki masz z jakichś śmieciowych katalogów oraz na forach nofollow. Staraj się aby linki miały atrybut dofollow.

Ponadto Google pokazuje Twoją domenę jako "https://domena.pl", więc od razu nasuwa się pytanie czy masz ustawione przekierowanie 301 z www.domena.p na domena.pl lub na odwrót? Jeżeli nie, to jedne linki idą na domenę, inne na subdomenę i w ten sposób tracisz trochę mocy.

dla mnie stwierdzenie oczywiste, ale pozycjonując ostatnio stronę dla pewnej firmy 'pozycjonujemy i robimy to dobrze' usłyszałem od bosa, że to nie ma teraz znaczenia, gdy powiedziałem mu że trzeba by było zrobić przepisanie w .htaccess. A właśnie strona była wcześniej pozycjonowana i ma linki i z www i bez www.

Ma trochę racji czy w ogóle? bo ja uczyłem się inaczej, czytam że ma być inaczej i słyszę od niby kogoś lepszego ode mnie że to nie ma znaczenia.

SEO, SEO i SEO

Ok, uwzględniłem chyba wszystkie sugestie.

Ustawiłem dodawanie linków przez dodawarkę i pozycjo.net na minimum, a teraz ręcznie dodaję po kilka wpisów dziennie. Ma to swoje plusy, ponieważ za każdym razem staram się pisać treść wpisu zupełnie od nowa przez co mam nadzieję stają się one bardziej unikalne.

Teraz jeszcze pytanie: czy mocny katalog to ten, który ma wyższy PR ? Jeśli nie to jak to sprawdzić.

Teraz jeszcze pytanie: czy mocny katalog to ten, który ma wyższy PR ? Jeśli nie to jak to sprawdzić.

Ważny jest PR, ważniejsza jest liczba linków zewnętrznych (jeśli jest ich więcej niż 10, poszukaj takich gdzie np. jest 2,3 a najlepiej w ogóle :) ) Im więcej linków zewnętrznych tym słabszy twój link.

Link zewnętrzny - to taki który prowadzi do obcej strony.

Ważne żeby katalog był moderowany, bo taki co akceptuje wszystkie wpisy to zwykle śmietnik (chociaż też nie zawsze).

Tak jak napisali koledzy wyżej, dodawaj artykuły pressle, a w nich np. dawaj 2 linki na 1500 znaków (jeden do strony głównej z głównym anchorem, i drugi np. do podstrony, bądź do strony katalogu gdzie jest twój wpis - w ten sposób umacniasz swój link na tym katalogu).

Wejdź sobie na katalogiseo.info, włącz sortowanie wg. page rank i obleć pierwsze 30-40 stron. Powinno dać rade wbić się do pierwszej piątki.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam podobny problem strona pomimo ogromnej ilości linków stoi na 4 pozycji i za nic nie chce iść w górę mimo iż inne strony się wspinają. Więc zacząłem zmieniać stronę pod względem seo używając taganalyzer. Mam pytanie – na stronie pierwszej umieściłem same zdjęcia, które się zmieniają – nie ma nic więcej – tytułów, treści itd. Więc kiedy badam stronę taganalyzerem pokazuje mi iż zgodność tytułu, opisu i słów kluczowych ze stroną jest tragiczna – czyli na poziomie 0%. Jeżeli Google też tak spojrzy na moją stronę poprzez zgodność treści umieszczonej w tagach z zawartością strony to nigdy się nie podniosę :(. Co mogę zrobić ? Czy nadanie nazw zdjęciom zmieni tą sytuację ? Czy gdzieś w stopce umieścić tekst tylko dla googla ?

• 2 miesiące temu...

OK, przez pierwszy miesiąc wziąłem się trochę do pracy nad domeną - głównie dodawałem wpisy do wskazanych katalogów. Pozycja w ciągu dwóch miesięcy oscyluje w granicach 1-3 miejsce i zmienia się co kilka dni (Google Monitor). Dziś natomiast stała się dziwna rzecz. Jeden z konkurentów gmurczyk.com dostał bana. Trochę mnie ciary przeszły gdy to zobaczyłem. Nie wiem co mogło być przyczyną, ale bardziej mnie interesuje czy moja strona nie będzie następna...

Jak można temu zapobiec? Tak jak pisałem wcześniej zminimalizowałem automatyczne dodawanie linków poprzez dodawarkę.info oraz pozycjo.net. Dziś wyłączyłem całkowicie dodawarkę. Moje pozycjonowanie skupiało się jedynie do dodawania wpisów w różnych portalach, tekstów oraz prowadzenie bloga (sprawdzałem ostatnią wizytę bota, z każdym wpisem wstrzymywałem się do momentu kiedy ponownie nie wszedł, aby usystematyzować dodawanie wiadomości co wizytę), "zoptymalizowałem" stronę wg Waszych wskazówek (zresztą już pisałem o tym wcześniej).

Czy powodem do bana mogłaby być np. druga domena o tej samej tematyce trzymana na tym samym serwerze ? Jest to akurat moja firmowa domena również dotycząca fotografii ślubnej.

Witam,

Mam podobny problem strona pomimo ogromnej ilości linków stoi na 4 pozycji i za nic nie chce iść w górę mimo iż inne strony się wspinają. Więc zacząłem zmieniać stronę pod względem seo używając taganalyzer. Mam pytanie – na stronie pierwszej umieściłem same zdjęcia, które się zmieniają – nie ma nic więcej – tytułów, treści itd. Więc kiedy badam stronę taganalyzerem pokazuje mi iż zgodność tytułu, opisu i słów kluczowych ze stroną jest tragiczna – czyli na poziomie 0%. Jeżeli Google też tak spojrzy na moją stronę poprzez zgodność treści umieszczonej w tagach z zawartością strony to nigdy się nie podniosę :(. Co mogę zrobić ? Czy nadanie nazw zdjęciom zmieni tą sytuację ? Czy gdzieś w stopce umieścić tekst tylko dla googla ?

Opisz zdjęcia, otaguj, zorganizuj footer dla użytkownika (oczywiście uwzględniając słowa kluczowe). Dodaj jakiś sidebar z wstępem, opisem tematycznym strony - treść merytoryczna.

OK, przez pierwszy miesiąc wziąłem się trochę do pracy nad domeną - głównie dodawałem wpisy do wskazanych katalogów. Pozycja w ciągu dwóch miesięcy oscyluje w granicach 1-3 miejsce i zmienia się co kilka dni (Google Monitor). Dziś natomiast stała się dziwna rzecz. Jeden z konkurentów gmurczyk.com dostał bana. Trochę mnie ciary przeszły gdy to zobaczyłem. Nie wiem co mogło być przyczyną, ale bardziej mnie interesuje czy moja strona nie będzie następna...

Jak można temu zapobiec? Tak jak pisałem wcześniej zminimalizowałem automatyczne dodawanie linków poprzez dodawarkę.info oraz pozycjo.net. Dziś wyłączyłem całkowicie dodawarkę. Moje pozycjonowanie skupiało się jedynie do dodawania wpisów w różnych portalach, tekstów oraz prowadzenie bloga (sprawdzałem ostatnią wizytę bota, z każdym wpisem wstrzymywałem się do momentu kiedy ponownie nie wszedł, aby usystematyzować dodawanie wiadomości co wizytę), "zoptymalizowałem" stronę wg Waszych wskazówek (zresztą już pisałem o tym wcześniej).

Czy powodem do bana mogłaby być np. druga domena o tej samej tematyce trzymana na tym samym serwerze ? Jest to akurat moja firmowa domena również dotycząca fotografii ślubnej.

Linki nie są indeksowane od zaraz. Nie podlinkowane G szuka długo. Musisz uwzględnić, że to co zrobiłeś dajmy na to miesiąc temu - skutek odnosi dzisiaj.

Poza tym widzę, że linki masz z jakichś śmieciowych katalogów oraz na forach nofollow. Staraj się aby linki miały atrybut dofollow.

Czasami nofollow jest dobrym follow :(

logo-sklepu-siteseo-sklep.png
Inwestycja w pozycjonowanie otwiera drogę do wielu nowych klientów – sklep.siteseo.pl « Sklep SEO.
Fora, zaplecza i NAPy - seospot.pl « Linkowanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności