Skocz do zawartości

To, czego Firefox nie widzi - bug czy zwariowałem?

ATP75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Zacznę od tego, że nie pierwszy raz bawię się w tworzenie stron ale tym razem Firefoz zabił mi takiego ćwieka, że postanowiłem się zwrócić o pomoc do Was: może rzut oka kogoś z boku pokaże mi gdzie tkwi błąd ;)

Sprawa wygląda tak: jest sobie projekt strony: PROJEKT. Proponuję najpierw zobaczyć to pod Operą czy IE a potem pod Firefoxem. Brakuje tła głównego diva. Co ciekawe, po prawym kliknięciu w miejscu gdzie tło powinno być i wyborze "pokaż obrazek tła" obrazek się załaduje do podglądu. Podobnie firebug pokazuje, że obrazek teoretycznie tam jest. W przeglądarce niestety go nie ma.

Kod dla tego diva jest taki, jak być powinien (tak samo zrobiony jest top strony i wszystko gra). Najciekawsze jest to, że jeśli do diva "left" zapakuję w css ten sam obrazek to div otrzymuje to tło. Ja już zgłupiałem.

Używam FF 3.6.13.

CSS dla tego diva wygląda tak:

#textcont1 {
margin: 0 auto;
width: 1219px;
background: transparent url("images/mfill.jpg") no-repeat;
}

Nie ma znaczenia czy wsadzę to w cudzysłów pojedynczy, czy podwójny - obrazka nie ma i już.

Strona się waliduje w W3C zarówno HTML jak i CSS.

Czy wiecie coś o błędzie Firefoxa w tej materii, czy może ktoś gdzieś widzi mój w kodzie?

Z góry dzięki !!!

Baza zdjęć z fotoradarów - Sprawdź szybko i za darmo, czy fotoradar Cię złapał.

dodaj height:637px

Dzięki arve_lek !!!

Problem jednak w tym, że chcę uniknąć definiowania wysokości diva, bo na każdej podstronie będzie miał inną wysokość (docelowo ma być klasą). Opera i IE sobie z tym poradzą i go rozciągną pomimo zdefiniowanej wysokości ale FF narobi bałaganu i pomiesza głównego diva ze stopką ;) Rozwiązaniem jest zrobienie kilku głównych divów dla każdej podstrony i tak chyba będę musiał zrobić. Ciekawe, że przy innych projektach takiego problemu nie miałem.

No nic...

Jeszcze raz dzięki. !!!

Div #left ma float: left; po nim musisz zrobić pustego diva z clear: both; żeby "rozciągało" diva #textcont1 lub z #left w ogóle usunąć float: left; ponieważ teraz jest niepotrzebne.

Teraz nie jest potrzebny ale docelowo będą divy "middle" i "right" a wtedy float już się przyda ;)

Taka mała sugestia z mojej strony: nie potrzebnie nadajesz divom 100% szerokości. Jest to zbędna dlatego, że divowi jak nie nada się ustalonej szerokości, to ma automatycznie przypisaną szerokość 100%.

O7vVmZ7.gif

Punkty statlink.pl - dobra cena + gratis Skrypt i eBook, Blog SEO/SEM i Tatuaże na Dziarownia.pl (tatuaże)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności