Skocz do zawartości

Long Tail

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów. Meczy mnie od dawna pewne zagadnienie związane z długim ogonem.

Część osób twierdzi, że pozycjonuje long tail. Jedyna z nie wielu rzeczy, w których zgadzałem się z Xannem to to, że long tail jest wynikiem pozycjonowania a to co większość określa jako pozycjonowaniem long tail jest tak de facto pozycjonowaniem fraz niszowych. Chętnie poznam wasze zdanie.

pozycjonując stronę główną, pozycjonują się również podstrony, które zawierają niszowe frazy, i wynikiem tego pozycjonowania jest właśnie long tail ,ale możemy również linkować podstrony z tymi frazami i to wg mnie jest pozycjonowanie long tail

long tail to efekt pozycjonowania. nie jesteśmy w stanie nawet wyobrazić sobie na jakie frazy z długiego ogona ludzie wchodzą do serwisu więc ciężko jest na nie pozycjonować. LT to efekt - takie jest moje zdanie, choć oczywiście odpowiednie pozycjonowanie i optymalizacja pomagają uzyskać ten efekt.

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

pewnie że jest coś takiego jak pozycjonowanie long tail, sam mam kilka serwisów z sporym site i właśnie oprócz głównej pozycjonuje podstrony, jeśli bym podstron nie pozycjonował miałbym dużo mniej wejść - bo frazy do końca niszowe nie są i mają konkurencje chociażby fraza : zameldowanie tymczasowe dzięki temu że pozycjonowałem na tą frazę wejścia mam z "meldunek tymczasowy " "tymczasowe zameldowanie " + jeszcze kilka o którym w życiu bym nie pomyślał.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

No to pozycjonujesz podstrony na frazy niszowe wg mnie.

pozycjonuje bo jeśli bym tego nie robił miałbym niewiele wejść z tej frazy bądź wcale (to jest efekt pozycjonowania głównej i treści podstron) ale jeśli pozycjonuje podstrony mam dużo więcej wejść + wejścia z podobnych fraz, więc bez linkowania podstron można liczyć co najwyżej na jakieś wejścia z fraz "przypadkowych" .

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

I ja się zgodzę z piomoo i aniec2- pojęcie 'Pozycjonowanie Long Tail' jest raczej nieprecyzyjne. Według mnie lepiej pasuje optymalizacja pod kątem LT- linkowanie wewnętrzne, treści, kod strony- a pozycjonowanie swoją drogą. Ewentualnie, jako element 'Pozycjonowania LT' mógłbym dodać głębokie linkowanie serwisu- jakby nie patrzeć, po głębokim podlinkowaniu na dowolne frazy, długi ogon się zwiększa.

Marches ale ja nie neguje Twoich działań - wskazuje tylko, że mówienie o pozycjonowaniu LT jest błędne w mojej opinii.

czyli :

LT - efekt linkowania głównej, optymalizacja itd.

pozycjonowanie LT - to efekt + linkowanie podstron

tak ?

LT sprzyja na pewno bogata treść zawarta w witrynie

linkowanie podstron, linkowanie wewnętrzne pomaga zaindeksować treści z podstron i jest przyczynkiem do uzyskania efektu LT

powórzę! podstawa to bogata treść (tak więc wszelkiego rodzaju blogi mają pewnego rodzaju przewagę)

@Marches jeśli pozycjonujesz jakąś nietypową frazę to pewnie wejścia na nią są bardziej efektem pozycjonowania niż LT

efekt LT potrafi o ponad 50% zwiększyc ruch w serwisie, najczęściej są to kilkuwyrazowe frazy.

łącznie jest ich dużo ale jeśli chodzi o statystyki to są odnotowywane na nie pojedyncze wejścia.

wywóz gruzu - dla tych co remontują....

To sa takie rozwazania czysto teoretyczne, ale mysle, ze mozna sie zgodzic z pogladem aniec2 i Xann'a (pamietam tamta dyskusje) i przyjac, ze jest wynikiem pozycjonowania.

To jak piszesz Marches to wlasnie pozycjonujesz fraze niszowa np. 'meldunek tymczasowy', ale zapewne masz tez wejscie na frazy np.: meldunek tymczasowy jak zalatwic

meldunek tymczasowy Warszawa

meldunek tymczasowy oplaty

meldunek tymczasowy gdzie

dokumenty meldunek tymczasowy

itp.

Podejrzewam, ze nie pozycjonujesz kazdej z tych fraz z osobna, a masz z nich wejscia wlasnie dzieki efektowi LT. Na jednej z moich stron rozrywkowych mam ruch ok. 1000UU z czego wiekszosc jest z ok. 20 keywordow, a 200 UU to sa jakies modyfikacje glownych keywordow - czasem fraza to nawet cale zdanie i z tych odmian kazda daje jakies 1 UU dzien, a wszystkie razem wlasnie 200 UU i to jest LT.

Czesto oczywiscie mozna zauwazyc, ze jest jakas fraza ktora ciezy sie wieksza popularnoscia w LT i wtedy tak jak Marchus napisal, mozna ja zaczac pozycjonowac jako niszowke i zyskac wiekszy ruch np. 100UU dzien.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

• 3 tygodnie później...

Według moich spostrzeżeń LT powstaje na podstronach zawierających w tytule kilka cennych fraz.

Sami możemy tworzyć LT. Przykładowo wpisuję nazwę produktu: Płaszcz na wiosnę i drugiego: płaszcze 2011 i mam wejścia na takie zapytania, jak: płaszcze wiosna 2011, płaszcze wiosenne 2011, wiosenne płaszcze 2011 itp. Ruch ten jest całkiem spory, a to wszystko bez pozycjonowania podstron.

To w przypadku działania jednego ze sklepu,a przykładów jest wiele więcej.

LT nie jest moim zdaniem pozycjonowaniem fraz niszowych.

Małgorzata Litwin Copywriter Seo Wrocław. Profesjonalny copywriting dla firm.

Do tego co napisał Carnagge chyba nie trzeba powtarzać że żeby być wysoko na "meldunek tymczasowy jak zalatwic" a pozycjonujemy na "meldunek tymczasowy" to warto "wyróżnić" słowo "jak załatwić" jak i też inne słowa na które chcemy mieć LT, super gdy jeszcze w tytule strony mamy daną frazę.

Przy "jakiejś" konkurencji (przy założeniu że nikt tej frazy nie pozycjonuje) może to nie dać efektów bez podlinkowania co jest oczywiste.

Osobiście jak chcę mieć lepszy LT to zawsze stopień wyżej precluje adres, po pewnym czasie daje dobre efekty.

Ostatnio zrobiłem małe testy jeżeli chodzi o LT:

Zwiększałem site na stronie poprzez dodawanie kolejnych podstron (nie ważne jaka strona itp), domena linkowana cały czas - w pewnym momencie przestałem dodawać "arty". Przez około 2 tygodnie utrzymywały mi się wejścia z LT na tym samym poziomie, po mniej więcej tym okresie. LT już powoli spadało aż spadło praktycznie o 80 %. Więc dalej zacząłem dodawać arty i odzyskuje powoli dawne LT. Wniosek nasuwa się sam. Linkowania nie zmniejszałem ani nie zwiększałem. Może komuś się przyda :)

Polecam ----> Ogród na balkonie <----- polecam

Polecam ----> Katalog firm <---- Polecam

Ważne jest też odpowiednie linkowanie wewnętrzna i przede wszystkim sporo tekstu aby wpadało jak najwięcej zapytań na które normalnie byście nie wpadli. Tak jak zresztą zauważył kolega wyżej.

Dobry site też jest potrzebny. Im wyższy poziom indeksacji tym większy zakres ogonka. Aby go zwiększyć można dla przykładu śledzić co ludzie szukają w naszej witrynie i dodawać te wyniki do site map, podlinkować itd. Skoro ktoś szukał takiej frazy u nas na stronie, to równie dobrze mogą tego szukać inni w google.

Niektórzy uważają, że by złapać ruch z long tail, trzeba pozycjonować 50 fraz i wtedy mamy nasz kochany long tail, który ma 50 fraz. Poza szczególnymi przypadkami tak nie jest, polega to bardziej no odpowiednim zaplanowaniem i zastosowaniu technik pozycjonowania aby frazy umacniały się same, i przy jak najmniejszej ingerencji pozycjonera (co wcale nie znaczy, ze pracy mimo wszystko może być sporo). Bardziej kierujemy się tematyką niż konkretnymi frazami, resztę pozostawiamy naszemu zaplanowanemu mechanizmowi, i zajmujemy się normalnym pozycjonowaniem i umacnianiem strony na bardziej ogólne frazy.

Long Tail to nie metoda tylko efekt (skutek) pewnej metody pozycjonowania.

Jak to osiągnąć?

Dużo podstron z obfitą treścią ujęte w skategoryzowanym serwisie, dobrze zlinkowanym wewnętrznie, linkowanym na frazy kierowane na główną i na kategorie. Większa liczba pozycjonowanych fraz to pozycjonowanie szerokie, które również "pogrubia" i "wydłuża" ogon.

W serwisach pozycjonowanych przez mnie z odwiedzinami na poziomie 10k dziennie efekt LT objawia się tym, że ok 70% wejść z wyszukiwarek w danym miesiącu to wejścia jednorazowe. Pozycjonowane frazy dają 10-15% wejść.

Eksperyment Discover.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności