Skocz do zawartości

Long Tail

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również jestem zwolennikiem twierdzenia, że LT to efekt i zwrot "pozycjonowanie LT" nie jest specjalnie poprawny. Może lepiej brzmiałoby "pozycjonowanie w modelu LT" Bo tak na prawdę fraz longtailowych się nie pozycjonuje. Pozycjonuje się główną, drzewo kategorii, podkategorii. Same strony docelowe (produktowe) się jedynie optymalizuje w taki sposób, aby miały szansę wypłynąć na jak największą liczbę fraz i ich odmian, przestawień, itp..

A czy wypłynie - to już zależy od tego jak dobrze zoptymalizujemy stronę produktową i jak dużo mocy przekażemy do tych podstron - właśnie poprzez linkowanie głównej, węzłów kategorii, podkategorii, linkowanie wewnętrzne do produktów - innymi słowy jak skutecznie skierujemy linkjuice na strony produktowe, a nie gdzieś w kosmos :)

erepublik-badge-125x125.gif 125x125_2.jpg hekko.png

Naturalne linkowanie to naturalne linkowanie.

Long Tail to optymalizacja + tekst.

Pozycjonowanie szerokie to wzmocnienie 10, 100, 1000 czy 10000 fraz dla strony już wynikających z długiego ogona, czyli goszczących w serpach.

Niszówki to łatwe, mało popularne frazy nie wynikające z długiego ogona

np. strona o kredytach a fraza "siedzi piesek na jabłoni i merda ogonem"

Pozycjonowanie na dużą ilość niszówek to pozycjonowanie na dużą ilość niszówek.

Optymalizacja jest zamierzonym działaniem mającym uskutecznić m.in. pozycjonowanie, oraz w mocno ograniczonym stopniu ukierunkować pewien zakres potencjalnych wyników dla długiego ogona. Z przyczyn praktycznych jest tu ograniczone pole manewru, zawsze można się uprzeć...

Odpowiedni dobór i zarządzanie tekstem, jak dla mnie również jest składową optymalizacji.

Przynajmniej ja tak to odbieram.

Dodam swoje 3 grosze, zauważyłem jedną prawidłowość. Otóż linkując daną stronę jednym anchorem z tysięcy mniej wartościowych stron wypozycjonujemy stronę na dany anchor + słowa pokrewne (np. NBP -> Narodowy Bank Polski, Narodowy Bank, Bank Polski). Natomiast linkując stronę z witryn o wysokim PR, niezależnie od anchora, wzmacniamy pozycję na wszystkie słowa i wyrazy, które są zawarte na naszej stronie.

Mówiąc krótko, PR ma znaczenie jeśli chodzi o Long Tail.

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności