Skocz do zawartości

Joomla vs WordPress a obciążenie serwera

Elegant

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętajcie, że joomla i wp była i jest pisana przez wielu ludzi, przez wiele lat, niejeden geniusz php wymiękł jak miał coś samemu tam dłubać, bo syf w kodzie zrobił się niemiłosierny, dlatego o optymalizacji tych skryptów nie ma mowy, czym większe zainteresowanie twoją stroną na tych skryptach, tym więcej kasy musisz bulić na serwer. Gdyby Zuckerberg zaczynał fb na joomla... no cóż, dzisiaj nikt nie słyszałby o jakimś Zuckerbergu i jego dziecku ;)

Leszlo - aleś pojechał ;) A porównanie.... :D A z tym syfem to trochę przesadziłeś. Jakbyś powiedział, że kodu jest dużo i część rzeczy nie zawsze się przydaje, to bym przyznał rację. No i pamiętaj, że taka joomla to cms i framework jednocześnie. A to że taki skrypt pisze wiele osób, to też pojechałeś :) Wiele rozbudowanych systemów pisze wiele osób. Cały wic polega na tym, by był ktoś, kto koordynuje i wyznacza kierunki.

A w pisaniu samemu to jest jeden szkopuł - nie każdy jest koderem i niekoniecznie musi mieć tak dużo czasu, by stworzyć np. własny, rozbudowany cms.

Ja zacząłem przygodę po htmlu z Joomlą, bawiłem się tym trochę - kilka stronek zrobiłem m.in. tą którą teraz chcę przerobić. Potem zacząłem się bawić wordpressem i teraz.... tylko wordpress ;) Wiem, czuje się, że to skrypt blogowy. Mi to pasuje, bo ja tworze stronki hobbystyczne niefirmowe czyli blogi w sam raz, ale bardzo mi się podobają strony, które są zrobione na wordpressie a nie wyglądają jak blogi. Za to środek wordpressa dla mnie decyduje, choć pewnie czasami lepsze możliwości dałaby joomla, ale ja na tego nie potrzebuję. Więc ktoś napisze zapewne, że dla niego joomla jest najlepsza tak jak ja napisałem, że wolę wordpressa. Możemy się przebijać głosami.

Szkoda, że nie da się tego tak zoptymalizować ale mimo wszystko można wyrzucić masę niepotrzebnych rzeczy modułów, z których się nie korzysta. Tylko wciąż nie uzyskałem odpowiedzi, jaką galerię mi polecicie i wtyczki typu cache?

Najtańsze domeny i tani dobry hosting www (e-poradnik o domenach i hostingu). Kupuj najtańsze domeny!

Cennik odnowień domen z VAT: .PL - od 42 do 50 zł (IDN 15 zł), .EU - 25 zł, .COM, .NET, .INFO, .BIZ, .ORG - 30 zł, REGIONALNE- 18,45 zł.

ipHosting.pl - kup domenę na hosting seo

Elegant, nie określiłbym tego tematu jako dla początkujących. Może to nie najlepsze miejsce, dlatego trudniej o odpowiedź?

Pozdrawiam!

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Leszlo - aleś pojechał :) A porównanie.... :) A z tym syfem to trochę przesadziłeś. Jakbyś powiedział, że kodu jest dużo i część rzeczy nie zawsze się przydaje, to bym przyznał rację. No i pamiętaj, że taka joomla to cms i framework jednocześnie. A to że taki skrypt pisze wiele osób, to też pojechałeś :) Wiele rozbudowanych systemów pisze wiele osób. Cały wic polega na tym, by był ktoś, kto koordynuje i wyznacza kierunki.

A w pisaniu samemu to jest jeden szkopuł - nie każdy jest koderem i niekoniecznie musi mieć tak dużo czasu, by stworzyć np. własny, rozbudowany cms.

Masz rację, ale dla mnie każdy 'darmowy' cms lub jakiś gotowiec do przystosowania, to jedynie pod hobbystyczne rzeczy. Jeżeli mamy pomysł na biznes w necie i czujemy, że to jest to, może coś z tego się dużego zrodzić, no to niestety, trzeba inwestować i samemu się podszkolić, aby nie wdepnąć w jakiś bajzel napisany przez 'dyletanta z dyplomem' (sporo takich). Często widzę ciekawe pomysły, ale zjechane przez kiepski skrypt i denną grafikę, więc pomimo, że pomysł ma potencjał, to widać z daleka, że nic z tego na dłuższą metę nie będzie, bo odstrasza potencjalnych użytkowników. Dzisiaj jest totalna konkurencja, user wpada na twoją stronę i to kwesta sekund, czy zostaje, czy ucieka, poza tym jak masz ciekawy, oryginalny pomysł, ale kiepsko zrealizowany, to inny podpatrzy, zrobi to lepiej i się wybije: krótka historia internetowych sukcesów jednych i porażek drugich, z wielkich globalnych serwisów, chyba żaden nie jest oryginalnym pomysłem w chwili startu, po prostu lepiej zrealizowany pomysł kogoś innego.

Leszlo - coś ci się cały czas miesza. Podejście, że jak coś na poważnie to konieczne własny skrypt, to Twoje prawo do takiego przekonania. Ale coś lekko głupoty gadasz mówiąc o userach, grafice i jakości strony w kontekście używania cms-ów ogólnie dostępnych. Praktyka jest całkiem inna. Życzyłbym ci, byś był owym dyletantem z dyplomem tak jak twórcy joomla, worpressa czy innych tego typu projektów.

Zresztą - przepraszam - trochę bredzisz, że tylko do zastosowań hobystycznych. Można i śmiało do profesjonalnych, ale trzeba podejść i wykonać to profesjonalne. Odnoszę wrażenie, że chyba nie do końca wiesz o czym mówisz.

Wiesz, to ja mogę się pochwalić co najmniej dwoma cudami, bo na darmowych skryptach serwisy codziennie notują tysiące UU, a jeden ponad 13k. I to bez żadnych myków - to są tylko artykuł. I widzisz- jednak można, wbrew twojej opinii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności