Skocz do zawartości

Opcja na domenę

Darek82

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość założenia opcji na domenę. Chciałbym się upewnić, że dobrze zrozumiałem ideę takiego działania, więc pytam:

1. Jeżeli wykupię opcję, to w przypadku kiedy domena nie zostanie opłacona przez obecnego właściciela automatycznie przechodzi na mnie?

2. Czy we whois domeny będzie podane kto za łożył opcję?

3. Czy założenie opcji jest pewniejsze niż używanie serwisów typu dropped.pl?

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

1. Tak, jeżeli masz założoną opcję na domenę, to otrzymujesz gwarancję, że w przypadku nieopłacenia przez obecnego właściciela, stajesz się nowym właścicielem.

2. Nie, będzie tylko informacja kiedy opcja została założona.

3. Dropped.pl posiada bardzo wiele możliwości, łącznie z zakładaniem opcji, ale rozumiem że pytasz o usługę przechwytywania domen ;) Założenie opcji jest pewniejsze, ponieważ jeżeli właściciel nie opłaci domeny, to Ty na pewno stajesz się jej nowym właścicielem. Nikt inny nie może założyć opcji, jeżeli zrobisz to jako pierwszy. Natomiast przechwytywanie domeny to usługa, którą może uruchomić wiele osób na tę samą domenę. W przypadku jej nieopłacenia osoby te licytują "kto da więcej" za domenę czyli przechwycenie nie jest pewne.

1. Tak, jeżeli masz założoną opcję na domenę, to otrzymujesz gwarancję, że w przypadku nieopłacenia przez obecnego właściciela, stajesz się nowym właścicielem.

Nie jest tak jak piszesz. Opcja, o ile zostanie zrealizowana, daje możliwość rejestracji domeny (czyt. zostaje dla nowego abonenta zarezerwowana). Były już przypadki nieopłacenia rezerwacji domeny z opcji (vide: samochód.pl).

2. Nie, będzie tylko informacja kiedy opcja została założona.

Obecnie we whois jest widoczna również data wygaśnięcia opcji. Informacje o abonencie opcji może wydać jedynie NASK (trzeba złożyć odpowiednio umotywowany wniosek).

3. Dropped.pl posiada bardzo wiele możliwości, łącznie z zakładaniem opcji, ale rozumiem że pytasz o usługę przechwytywania domen :brawa: Założenie opcji jest pewniejsze, ponieważ jeżeli właściciel nie opłaci domeny, to Ty na pewno stajesz się jej nowym właścicielem. Nikt inny nie może założyć opcji, jeżeli zrobisz to jako pierwszy. Natomiast przechwytywanie domeny to usługa, którą może uruchomić wiele osób na tę samą domenę. W przypadku jej nieopłacenia osoby te licytują "kto da więcej" za domenę czyli przechwycenie nie jest pewne.

Dodam tylko, że nie ma możliwości założenia opcji na już wygasającą domeną (którą to spokojnie można dodać do przechwycenia u wielu łapaczy).

Nie jest tak jak piszesz. Opcja, o ile zostanie zrealizowana, daje możliwość rejestracji domeny (czyt. zostaje dla nowego abonenta zarezerwowana). Były już przypadki nieopłacenia rezerwacji domeny z opcji (vide: samochód.pl).

Zapewniam Cię, że jednak jest tak jak napisałem :)

W systemie Dropped domena jest automatycznie rejestrowana na Twoje dane. Jedyną sytuacją kiedy rejestracja odsuwa się w czasie jest brak środków na Twoim koncie. Tutaj możesz przeczytać na ten temat:

https://help.dropped.pl/?goto=domeny_rejestracja (zakładka Opcje na domenę / Informacje podstawowe / Co to jest opcja?

....

Nigdy nie było tak jak napisałeś - nigdy nie byłeś "właścicielem" a jedynie "abonentem".

Po drugie - w normalnej sytuacji cesja przechodzi w rezerwację - to też wynika z prawa (dokładniej z obowiązków jakie są nakładane na abonentów domen). Jeśli taki dropped zrobił to inaczej i na dokładkę bez akceptacji "praw i obowiązków abonenta" to kiedyś może z tego wyjść niezły bigos.

W systemie Dropped domena jest automatycznie rejestrowana na Twoje dane. Jedyną sytuacją kiedy rejestracja odsuwa się w czasie jest brak środków na Twoim koncie. Tutaj możesz przeczytać na ten temat:

https://help.dropped.pl/?goto=domeny_rejestracja (zakładka Opcje na domenę / Informacje podstawowe / Co to jest opcja?

Dropped ma pewnie domyślnie ustawioną autorejestrację domen zarezerwowanych po zrealizowanej opcji (o ile pozwala na to saldo w panelu), dlatego dzieje się tak jak piszesz. Tak czy inaczej, domena po realizacji opcji zostaje zarezerwowana, a nie zarejestrowana, a to że Dropped rejestruję ją z automatu po chwili, to już inna bajka. + to co napisał Erbit.

e: literówka

Widzę, że trwa konkurs pt. "udowodnię Ci, że to ja mam rację". Generalnie to tak można długo, ale przyznam szczerze nie bardzo mnie to kręci ;)

Darek zadał konkretne pytanie, a moim zamiarem było mu pomóc, a nie zastanawiać się czy istnieją jakieś hipotetyczne sytuacje w których domena nie zostanie zarejestrowana pomimo złapania opcji. Mam nadzieję, że pomogłem autorowi wątku :)

A ja mam tez pytanie odnosnie opcji - jak zaloze opcje i pozniej bede mogl kupic domene to odnosze sie do mnie ceny za rejestracje np. w dropped za .pl ok. 12zl, czy musze placic te wyzsza kwote?

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A ja mam tez pytanie odnosnie opcji - jak zaloze opcje i pozniej bede mogl kupic domene to odnosze sie do mnie ceny za rejestracje np. w dropped za .pl ok. 12zl, czy musze placic te wyzsza kwote?

Po zrealizowaniu opcji płacisz normalną cenę rejestracji domeny (czyli te 12zł w Dropped za .pl).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności