Skocz do zawartości

Branża SEO zeszła na psy...

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Może zamiast przerzucać się argumentami, zrobić sobie na stronie firmowej podstronę - różnice pomiędzy pozycjonowaniem za 50zł a 5000zł i tam odsyłać takich klientów. Jeżeli nasze argumenty będą merytoryczne, to klient, któremu zależny na wynikach, a nie będzie zwykłym gołodupcem, wróci do nas już wyedukowany i nas niedenerwujący. Ludzie edukujcie innych, seo to ciągle dla wielu czarna magia.

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A tym czasem w UK... Kiedyś pośredniczyłem w pozycjonowaniu strony na rynek UK dla klienta ponieważ z założenia nie zajmowałem się pozycjonowaniem w innych krajach i mocno się zdziwiłem, że liczą sobie ponad 300 funtów za samą optymalizację strony, bez żadnych gwarancji i nie było zmiłuj się. Facet ma wiedzę jest "SEO guru" to się ceni, bo wiedza kosztuje.

W UK to nie jest wcale wygórowana cena. Tam liczą się goście , którzy mają fach w rękach nie ważne czy jesteś specem od SEO, mistrzem patelni, czy mistrzem kafelkowania , ważne byś był dobry w czymkolwiek. Masz szacunek i kasę.

Zarabiają dużo, inwestują dużo, gospodarka się kręci i jakoś tak wyszło, że 2 miliony polaków tam uciekło
.

Normalna rozwinięta gospodarka konsumpcyjna! Ogromna konsumpcja napędza gospodarkę, płyną olbrzymie zamówienia do fabryk, usługodawców, wszystko się kręci. Życie na kredyt. Wszystko jest ok , dopóki nic nie zakłóci obiegu. Niestety jak to pokazał ostatni kryzys wystarczy drobny błąd a efekt domina gotowy :)

Sam nie wiem czemu...

A od kogo niby mają uczyć się kapitalizmu? Od profesorów ze SGIPS(SGH) czy adeptów radzieckich szkół ekonomicznych, którzy wolnorynkową gospodarką znają tylko z filmów, książek i sporadycznych wycieczek na Zachód ?

W Polsce też jest dobrze, bo ludzie zaczęli się cenić, zarabiają coraz więcej i wydają coraz więcej, byliśmy coraz bliżej Europy (chodź jeszcze bardzo daleko) ale niestety takie trole powodują efekt odwrotny i wszystko idzie w odwrotną stronę.

Intruder może wiesz, na którym miejscu lokuję się polska gospodarka pod względem innowacyjności, Inwestycji czy korupcji?

Fakt faktem od 20 lat gonimy , ale Burkina Faso , a nie Zachód. A kto tego nie widzi musi chyba nie wychodzić z domu, nie używać komunikacji miejskiej , nie jeździć po drogach(chciałem na pisać po autostradach, ale tych prawie nie ma), nie korzystać z publicznej służby zdrowia, gdzie kolejki sięgają od 6m do 2 lat!

Prawda jest taka, z czym zgadza się większość ekonomistów, iż żeby nie nieudolność rządu , który nie wprowadził nas do strefy euro (chociaż głośno to zapowiadał), oszczędności emigrantów płynące z roku na rok coraz szerszym strumieniem oraz dotacje, to Polska byłaby w podobnej sytuacji jak Grecja czy Irlandia. ;) ;)

Wszystko coraz tańsze, wolny rynek, wszyscy się koszą cenami i niszczą wszystko co tyle lat próbowaliśmy zbudować.

Spece i tak się obronią. A odrobina konkurencji jeszcze nikomu nie zaszkodziła, wręcz przeciwnie stymuluje rynek, wpływa na poprawę jakości usług jak też spadek cen. Wymarzona sytuacja dla konsumenta!

Ale o jakiej konkurencji mowa? O gimnazjalistach i licealistach, którzy oferują pozycjonowanie za kilka złotych? Czy o byznesmenach, którzy najpierw komuś wciskają usługę pozycjonowania, a potem piszą na PiO zapytanie jak wypozycjonować jakąś tam stronę lub jakie narzędzia kupić żeby założyć swoją firmę SEO?

Swoją drogą to tak się zastanawiam nad jednym... warsztatów samochodowych też jest dużo i również mogłyby ze sobą konkurować cenami schodząc do granicy opłacalności, jednak nie dzieje się tak. Mechanicy zarabiają swoje pieniądze i to całkiem niemałe, nie są kretynami schodzącymi z cen, ponadto nie ma wśród nich gówniarstwa, które nie dało rady jeszcze gimnazjum oraz liceum skończyć.

Ja cały ten wątek Intrudera odbieram nie jako skargę czy żalenie się, ale jako przejaw frustracji spowodowanej stratą czasu przez idiotów zaniżających ceny. Wyceny, rozmowy, odpisywanie na maile trochę czasu zabierają i jak co chwilę ktoś mówi "w firmie xxx powiedziano mi znacznie mniej" lub co gorsza "znajomy mi to zrobi taniej" to rozumiem, że to może wkurzać. No i nie tyczy się to tylko gimnazjalistów i licealistów, niestety.

Jedyne co mi się nasuwa tutaj to : hipokryzja......

Teraz dzieci neo też mają XR i SB, zatem ich usługi są tej samej 'jakości' co większości tutaj zawodowych pozycjonerów - to po co klient ma przepłacać ?

Branża seo zeszła na psy tylko z JEDNEGO względu. To google zeszło na psy nie radząc sobie z nowoczesnymi narzędziami jakie każdy może sobie kupić i 'pozycjonować'....

Rapidshare to nie wszystko. Tak jak życie bez błyszczyka ma sens.

Lubię czytać ciekawe komiksy z kolorowymi obrazkami.

Nie w sposób konkurować z kimś kto chce chce zrobić za 30 zł coś co jest warte 600 zł. Tutaj żaden handlowiec nie pomoże. Konkurencja jest wtedy, kiedy ja coś oferuję za 600 zł a kto inny za 480 zł, a nie za 30. To już jest kpina nie konkurencja. Niszczenie branży i działanie destruktywne. Niestety zgodne z prawem co jest najbardziej śmieszne.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Tak sobie myślałem o tym jeszcze, a czy to nie jest tak, jak co chwilę widać oferty po 10-30 zł za frazy, czy to nie wpływa na człowieka, który potem nie znając się na tym, myśli i zastanawia się jak mu firma przedstawi kosztorys na poziomie 1000-1200 zł np., skąd tak drogo, jak mu za 5 fraz powinno wyjść góra 150zł?

Nie w sposób konkurować z kimś kto chce chce zrobić za 30 zł coś co jest warte 600 zł. Tutaj żaden handlowiec nie pomoże.

Skoro ten za 30 oferuje to samo co ten za 600 - obaj przejechanie xr i sb, to co tu się czarować ?

Rapidshare to nie wszystko. Tak jak życie bez błyszczyka ma sens.

Lubię czytać ciekawe komiksy z kolorowymi obrazkami.

Ale o jakiej konkurencji mowa? O gimnazjalistach i licealistach, którzy oferują pozycjonowanie za kilka złotych? Czy o byznesmenach, którzy najpierw komuś wciskają usługę pozycjonowania, a potem piszą na PiO zapytanie jak wypozycjonować jakąś tam stronę lub jakie narzędzia kupić żeby założyć swoją firmę SEO?

Skoro twierdzisz , że to jest zagrożenie dla profesjonalnych agencji/firm zajmujących się pozycjonowaniem, to faktycznie ktoś tu ma problem z ..... I jestem na 100% przekonany , że to nie Ja!

Jak klient dał sobie wcisnąć , że ktoś mu np. za 100 zł wypozycjonuje "bielizną", to faktycznie powinien się pożegnać z biznesem.

Po pierwsze, żaden poważny kontrahent nie będzie rozmawiał z kimś kogo wcześniej nie sprawdził . Poczytaj sobie jak działają biznesmeni , schemat jest ten sam.

Jeśli profesjonalne agencje w Polsce boją się konkurencji ze strony nastolatków , to faktycznie z rynkiem SEO w Polsce jest gorzej niż myślałem .

Nie wiem kto to nakręca podejrzewam, że właściciele serwisu zlecenia.przez.net itp, ale bez jaj jakiś szacunek dla siebie i swoich dokonań warto mieć !!

Fakty są takie , że poważni klienci profesjonalnych agencji prześwietlają swoich kontrahentów na wylot i nie ma siły, aby podpisali kontrakt z 16 latkiem. To zupełnie inny target!

Do speców od SEO z ZPN czy allegro idą karierowicze, różnej maści cwaniaki, gołodupce, którzy szukają rzetelnych jeleni i liczą , że się uda!.

BlackCat co ty wypisujesz , wiesz ile kosztuje hosting na XR? + licenzja, SB na VPSie? Nie opowiadaj tego o czym tylko słyszałeś, co ty załatwisz jednym SB? nic, jednym publikerem czy omni?- nic

A zaplecza? i td, brak mi słów

co chwilę widać oferty po 10-30 zł za frazy

To zależy od fraz. Jeśli mowa o jakiś lokalnych niszówkach to jest to naprawdę dobra cena jak za m. praktycznie nic nie robienia. Przy dobrej optymalizacji i kilku dobrych katalogach same wskoczą do top1.

Problem w tym, że fraza frazie jest nierówna. I o to się rozchodzi cała kwestia, jak spokojnie wytłumaczyć klientowi , że np "Fotograf", "fotograf ślubny" czy "fotograf ślubny wrocław" to 3 zupełnie inne frazy. O kompletnie innym stopni trudności, a co za tym idzie wiedzy i nakładów.

Jak dzieci :( Zamiast bawić się w pozycjonowanie, pomyślcie o czymś bardziej górnolotnym :) - o czymś, o czym 16-letnie dziecko nie pomyśli...

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności