Skocz do zawartości

Branża SEO zeszła na psy...

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Tak długo jak tego typu pozycjonerzy będą oferować takie stawki, tak długo Ci robiący robotę solidnie za przyzwoite pieniądze będą mieli ułatwione zadanie przejmując klienta który rozwiązał umowę z takim gościem .Szczególnie łatwiej rozmawiać o cenach. W każdej branży (szczególnie usługi) zróżnicowanie cen jest spore. Są fachowcy którzy układają glazurę za 20 zł/m2 , i są tacy którzy biorą od dzieła 8k za średniej wielkości łazienkę w bloku. Im więcej tych za 20 tym więcej pewnej roboty mają Ci lepsi (nie koniecznie mega drodzy).

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tak się mówi, że klienci wrócą ale jakoś nie wracają. Ostatnio też dostałem kilka zapytań od klientów, którzy stracili pół roku czasu na nic i po mojej wycenie stwierdzili, że strasznie drogo i jednak zostaną przy tej "firmie", która ich nadal pozycjonuje, czyli nie pozycjonuje.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Fikas cena cenie nie jest równa - Ty zatrudniasz 5-10 ludzi ktoś inny zatrudnia 20-30 plus 2x biura + komputery prąd ....

Jak dla mnie niech znajduje się takich osób jak najwięcej za 30 zł to mówi samo za siebie - skoro idzie coś zrobić za 30 dychy to niech robią. A jezeli pojawia się klient i mi marudzi ze u mnie to jest 3x drożnej niz od konkurencji to często się uśmiecham i dziękuję za rozmowę ... często jednak się decydują :/

z tym zatrudnieniem to oczywiście tak luźno podałem

multikonto

FiKaS racja niektóre przysadzają tez mam takiego gościa od którego firma pobierała za frazę regionalna (fraza śmiesznie łatwa) 1800 rocznie +

hosting 400mb/4 g-miesiąc- 360 PN brutto/rok :)

Nu bez przesady ja zapleczówke na taka frazę samymi SEOkamy wklepałem w top.Naklad pracy minimalny.To się nie dziwie ze klient uciekł od takiej firmy.

Ty zatrudniasz 5-10 ludzi ktoś inny zatrudnia 20-30 plus 2x biura + komputery prąd ...

ale to nie znaczę ze trzeba brać za hosting wart 10 PLN/rok - 360 zl/rok, umiar tez musi byc.

nie trzeba zapominać o zapleczu.Jeżeli masz już gotowe zaplecze w tej tematyce i wklejasz tylko linki, a jeżeli musisz budować od podstaw to to zupełnie inna bajka

Napisane jest dla każdej frazy.

Rozwiązanie nie wydaje mi się takie proste. W sytuacji jeśli pt. klient ma możliwość kupienia czegoś taniej to kupi taniej i tyle.

W mojej branży tylko część klientów wie, że musi troszkę zapłacić za efekt, nie ściemę. Dzięki nim żyję z tego co robię.

Obawiam się, że zanim wyginie śmiercią naturalną towarzycho z Allegro padnie też spora część konkretnych firm. I to nie jest optymistyczny wniosek :)

Stąd, m. in. pisałem wcześniej o opłacie za korzystanie z tego forum.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

@Turbo

Problem nie jest w tym, czy podali kwotę 200zł miesięcznie czy 2000zł, problem w tym, że pomimo umowy na efekt nie uzyskali trwałych efektów... a przy wycenie pewnie wkalkulowali sobie koszty.

Zgodzę się z Tobą, że Ja, Intru czy ktokolwiek inny ma różne koszty miesięczne - wyższe/niższe ale najważniejszy jest Klient i dla niego najważniejszy jest TRWAŁY EFEKT, który przyniesie zyski, a nie pozycjonowanie na zasadzie - chwilę jestem a potem mnie nie ma. :)

hmm problem w tym, że nie pobierają bo efektów nie ma :) klient sie cieszy bo nie płaci nic i tyle zaoszczędził, żyje w błogiej nieświadomości ile traci na tym, że nie jest wypozycjonowany ale zarabia mało to i nic nie wydaje chociaż mógł zarabiać dużo i wydawać troszkę więcej :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

powinni zamknąć dział usługi na allegro i zlecenia.przez.net nie tylko SEO ale wszystkie inne działy np grafika, strony czy sklepy można kupić w cenach gdzie nikt o zdrowych zmysłach nie jest w stanie tego zrobić

Wolny rynek, jeżeli jest ktoś w stanie zrobić to za takie pieniądze to się ogłasza a inna rzecz czy znajdą się na to chętni ale pewni są skoro się ogłaszają. Czasami faktycznie można znaleźć ciekawe rzeczy i w miarę tanio solidnie wykonana. Jednej osobie do szczęścia potrzebny jest 1tyś drugiej 2 itd. W każdej branży jest taka konkurencja nie tylko w SEO jak mówił banalny. Z roku na rok pewnie będzie coraz więcej nowych firm i co za tym idzie jeszcze większa konkurencja chyba, że wprowadzą licencję jak na taxi czy inne zawody:D: wtedy może przystopuje:) Ale póki każdy może się tym zajmować to i każdy próbuje Swoich sił na tym polu jedni z lepszymi drudzy z gorszymi skutkami.

@intru

W rolę wchodzi też metodyka. Ty np. budujesz zaplecze i wiadomo, że Cię to kosztuje = nie możesz zejść poniżej pewnego pułapu. Inny odpali XR+Sb + coś tam jeszcze i nic praktycznie nie robi, tyle, że strona w każdej chwili może polecieć w kosmos.

Żaden taki profesjonalista nie utrzyma przy sobie ( na dłuższy czas ) poważnego klienta.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

Ty np. budujesz zaplecze i wiadomo,

Jak rozumiem twoje zaplecze jeszcze nigdy bana nie dostało i nie poleciały ci pozycje ? :)

Inny odpali XR+Sb + coś

Z tego co się orientuje Rumak kosztuje więcej niż niejedno zaplecze, więc nie pogardzałbym nim tak bardzo!!

Zakręcony

PiO to też kuźnia talentów,

ale i spamerów . I trzeba o tym pamiętać przy ....

MaxPan pisałem już, że branża pozycjonowania nie jest wyjątkiem. Tak jest w kazdej branży i podobnie jak wszedzie indziej są firmy osoby, którym to nie przeszkadza, bo wolą mieć kilku swiadomych Klientów, niż setki takich gdzie na jednym zarabia sie na max kilka piw na czysto :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności