Skocz do zawartości

Branża SEO zeszła na psy...

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Jak rozumiem twoje zaplecze jeszcze nigdy bana nie dostało i nie poleciały ci pozycje ? :)

Z tego co się orientuje Rumak kosztuje więcej niż niejedno zaplecze, więc nie pogardzałbym nim tak bardzo!!

To się źle orientujesz... Rumak kosztuje 540$ + utrzymanie 750 PLN miesięcznie - jak to się ma do zaplecza zbudowanego z 800 domen ?

Nie mówiłem, że zaplecze nie dostaje bana, ale o tym, że jego budowa jest droższa, aniżeli black SEO.

Źle zrozumiałeś mój post.

Narzędzie do kompleksowego wsparcia działań SEO - https://senuto.com

Darmowe narzędzie do w pełni automatycznej wyceny pozycjonowania

• Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Z tego co się orientuje Rumak kosztuje więcej niż niejedno zaplecze, więc nie pogardzałbym nim tak bardzo!!

Jak ktoś ma zaplecze warte ~2000zł to nie nazywałbym tego zapleczem do pozycjonowania klientów jako firma.

Pozdrawiam

Mnie zaplecze kosztuje ponad 10k miesięcznie, nie licząc softu, serwerów i sprzętu. Powoli redukuję tą liczbę, bo nie jestem w stanie tego utrzymać pozycjonując 10 fraz za 30 zł i na pewno tego nie zrobię. Nie ważne jekie kto ma zaplecze i ile kosztuje, ważne, żeby trzymać ceny a nie robić badziewia.

Jak byłem w szkole podstawowej handlowałem na giełdzie komputerowej grami do konsoli Pegasus. Gry kupowałem od ruskich po 2-3 zł a sprzedawałem po 20 zł tak samo jak inni na giełdzie. Oczywiście wchodziłem tam zupełnie nielegalnie, rozkładałem się na stoisku, gdzie akurat nikogo nie było i wszyscy przymykali oko, dzieciak z pomysłem, niech sobie zarobi. Później odkryłem, że jak będę te gry sprzedawał po 15 zł to zarobię jeszcze więcej i u mnie stały kolejki. Wtedy podeszło do mnie kilku gości i powiedzieli, że mnie lubili i przymykali oko ale za to, że zaniżyłem ceny mam czerwoną kartkę i nie chcą mnie tu więcej widzięć, nie obchodzi ich ile mam lat i że jeszcze raz mnie tu zobaczą to mi nogi powyrywają itp :) Mówiąc to złapali mnie za bety i grozili pięścią. Wystraszyłem się i skończyłem z tym.

Z perspektywy czasu na patrzę i podziwiam - giełda - kradziony sprzęt, radia samochodowe, piracki soft, wszystko z pod lady. Totalny nielegal a mieli zasady - wszyscy trzymali ceny, mimo że byli konkurencją i nikt nikomu nie szkodził. Każdy zarobił i był zadowolony. A my mamy firmy, kredyty, chcemy coś działać a nie da się bo jakiś pajac stwierdził, że zdobył pirackiego Xrumera to teraz zarobi 30 zł miesięcznie na jednym kliencie nie zdając sobie sprawy jakie szkody wyrządza.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Czysty business:)

Najpierw przedsiębiorcy którzy nie potrafią zdobyć klienta inaczej niż przez schodzenie z cen zaczynają psuć rynek. Później zaczyna wchodzić efekt skali. Czyli duzi przedsiębiorcy schodzą do takich cen gdzie małym się nie opłaca. Jedyne wyjść to trzymać jakość, wprowadzać nowe usługi i walczyć.

Nie ma co walczyć na ceny, jak nie masz skali to w końcu padniesz. Jakość kontaktów z klientem i jakość usług to podstawa.

Pozdrawiam wszystkich pozycjonerów.

Jak ktoś ma zaplecze warte ~2000zł to nie nazywałbym tego zapleczem do pozycjonowania klientów jako firma.
jak to się ma do zaplecza zbudowanego z 800 domen

Chciałbym zobaczyć te wasze zaplecza z 800 domen ? Na domenach min. pl,org, info , Tematyczne, podlinkowane.

Ciekaw tylko jestem skąd tyle spamu z różnego rodzaju generatorów, które nawet w 60% nie jest zaindeksowane?

Chciałbym zobaczyć te wasze zaplecza z 800 domen ? Na domenach min. pl,org, info , Tematyczne, podlinkowane.

Na tym to polega, że nie widzisz :).

Najpierw przedsiębiorcy którzy nie potrafią zdobyć klienta inaczej niż przez schodzenie z cen zaczynają psuć rynek. Później zaczyna wchodzić efekt skali. Czyli duzi przedsiębiorcy schodzą do takich cen gdzie małym się nie opłaca. Jedyne wyjść to trzymać jakość, wprowadzać nowe usługi i walczyć.

Panowie trochę pokory i refleksji. Podam przykład z innej beczki. Żeby nie badziewne tanie linie lotnicze to do tej pory latanie byłoby zarezerwowane dla nielicznych bogatych. Tanie linie zmusiły normalne linie do obniżenia kosmicznych cen biletów i wprowadziły zdrową konkurencję.

Podobnie z SEO, konkurencja zawsze się przyda. Powstaje coraz więcej stron, coraz więcej będzie chciało znaleźć się w topie. Zlecen wystarczy dla wszystkich.

Na tym to polega, że nie widzisz

Tak tylko czy to ci się bilansuje?

Jak zainwestujesz 10k w samo zaplecze a zyski masz na poziomie ...

Tak tylko czy to ci się bilansuje?

Jak zainwestujesz 10k w samo zaplecze a zyski masz na poziomie ...

Właśnie o tym cała mowa.

Człowiek inwestuje w zaplecze, a ktoś robi frazy za 30 zł, czy inne ceny tutaj wymienione - w takiej postaci oczywiście się to nie kalkuluje.

Nie ma co spinać, tak jest i będzie.

Moi klienci nie narzekają, płacą i wiem, ze są zadowoleni z usług. Teraz kiedy zgłasza się do mnie klient z polecenia i mówi, ze interesuje go jedna fraza lokalna, ma budżet 80 zł/mc i chce jeszcze wiedzieć co zrobimy w celu wypozycjonowania jego strony to grzecznie odsyłam go na allegro albo zlecenia przez net. Z drugiej strony są tez poważni ludzie, którzy cenią sobie możliwość szybkiego kontaktu, odpowiednie referencje, portfolio czy brak błędów ortograficznych w mailu. Zauważyłem, ze im klient więcej płaci tym ma mniej obiekcji. W takich klientów proponuję celować :)

Chciałem zwrócić uwagę, że to że klient mówi że zapłaciłby w firmie x 3 razy taniej, to nie znaczy że tak będzie bo albo:

1) nie przeczytał dokładnie całej umowy i z umowy wynika, że np. jest to cena promocyjna za 3 miesiące, potem więcej

2) albo nie jest to opłata za efekt

3) albo frazy o różnym stopniu są wycenione tak samo i pozycjonuje się tylko te najprostsze,a reszty nawet nie dotyka

4) albo firma rzeczywiście te frazy wypozycjonuje, ale jak tylko fraza wejdzie załóżmy do top10 powie do klienta - słuchaj, jesteś w top10, ale koszty są wyższe niż sądziliśmy, więc jeśli chcesz je zachować na tych pozycjach oto nowy cennik

Więc zwyczajnie niektórzy klienci mają po prostu zamydlone oczy, trzeba ich przekonać że u nas dostaje Pan w cenie to, to i jeszcze to, a w innej firmie Pan tego nie zostanie. A jeśli klient mimo to wybierze inną firmę, to cóż - trudno, najprawdopodobniej się przejedzie, ale co zrobić.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

nie ma co płakać, ja wychodze z założenia że klienci którzy korzystaja z takich ofert ala allegro po 30 złotych to nie moi klienci.

Z autopsji wiem ze taki co płaci 100 miesięcznie będzie najczęsciej wydzwaniał, jęczał i marudził jak tylko zobaczy ze fraza mu spadnie o 1 czy 2 pozycje. Jak to mowiła moja babcia ,,szkoda nerw" . Niech sobie idą do tych co zbierają na nową komórke :)

to się puknijcie w głowę ! Wykończycie branżę SEO !

To znak, by zacząć pozycjonować na własną rękę ;) Wszyscy wiemy jakie możliwości daje SEO, więc po co poświęcać cenny czas nieświadomym klientom?

Dodawarka do SEOKatalogów OnLine! · Projekt Quernbiter już wkrótce...

Nowy interfejs, obsługa WordPress, ulepszony mechanizm dodawania... Już wkrótce!

Człowiek inwestuje w zaplecze, a ktoś robi frazy za 30 zł, czy inne ceny tutaj wymienione - w takiej postaci oczywiście się to nie kalkuluje.

Dlatego najlepiej mieć ofertę pod klienta. Jak ktoś chce pozycjonowanie z 30-50/m to daje mu to co z tą sumę się należy.

Może klient nie chce od razu lecieć BA za tys funtów woli na początku Ryanair za 20-30 funtów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności